Temmuz zammı ile SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin gelirleri artacak. Öte yandan emeklilere yönelik sosyal yardım paketi çalışmaları da sürüyor. Emekliler için Ocak-Haziran dönemi asgari emekli maaşı yüzde 49,25 artışla 10 bin TL olarak belirlendi. Bayram ikramiyeleri yüzde 50 oranında artacak, promosyonlarda ise minimum tutar 8-12 bin TL olarak belirlendi. Sırada sosyal yardım paketi ve Temmuz düzenlemeleri var. İşte masaya gelen formüller...
Temmuz ayında emekliler için SSK, Bağ-Kur ve memur emekli maaşlarındaki artışların yanı sıra baz maaş, ikramiye ve terfilerde de düzenleme olmak üzere dört düzenleme yapıldı. Önümüzdeki dönemde kök emeklilik maaşı ve en düşük emeklilik maaşı başta olmak üzere gelir artırıcı yeni düzenlemeler hayata geçirilecek.
YENİ DÜZENLEMELERE GEÇEN EMEKLİLİK YARDIMLARI
Ocak döneminde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin emekli ikramiyesi yüzde 11,68 artışla yüzde 37,57'den yüzde 49,25'e çıktı. Asgari emekli maaşı 7.500 TL'den 10.000 TL'ye çıkarıldı.
Yılda iki kez ödenen emeklilik tatil ikramiyesi yüzde 50 artırılarak 3.000 TL'ye çıkarıldı. Emekli ikramiyelerinin asgari tutarı 8.000-12.000 TL aralığına çıkarıldı.
2024'te atılan 4 adımın ardından emeklilik sosyal yardım paketi ve temmuz zam düzenlemesi planlanıyor. Mevcut asgari emekli maaşı olan 10.000 TL'de düzenleme yapılacak.
EMEKLİLİK YARDIM PAKETİNDE NELER VAR?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde emeklilik sosyal yardım paketine ilişkin çalışmalar yürütülüyor. Taslak çalışmalar son şeklini alırken, detayların da yakın zamanda kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
- Belediye hizmetleri
- Enerji desteği
- Ulaşım desteği
- Mali destek
- Konut-kira desteği
- Tatil konaklama desteği
Bu çabaların yanı sıra temmuz ayında emeklilere yönelik iyileştirmeler de masada.
EMEKLİLİK MAAŞ ARTIŞ ORANI: NE KADAR OLACAK?
Merkez Bankası, yılın ikinci enflasyon raporunda temmuz ayında gerçekleşecek enflasyon artışlarına ilişkin enflasyon rakamlarını güncellerken, hedefleri de değiştirdi.
Merkez Bankası yılın en yüksek enflasyon rakamının mayıs ayında gerçekleşeceğini ve bu oranın %76'ya ulaşabileceğini açıkladı. Buna göre ilk 5 aylık enflasyon oranı %23,11 olarak belirlendi. Haziran ayındaki enflasyonla birlikte 6 aylık enflasyon oranının %25-30 aralığında olduğu doğrulanıyor.
Dolayısıyla SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon artışı temmuz ayında yüzde 25-30 civarında olacak. Emekli Sandığı emeklileri ve memurlarda ise temmuz ayında 9,77 puanlık enflasyon farkı yaşanacak, yüzde 10 toplu sözleşmeyle artış oranı yüzde 20,75 olacak. Ocak ayında olduğu gibi artışların eşitlenmesi ve refah payı eklenmesi de gündemde.
ZAMLAR KÖK MAAŞA YAPILIYOR
Bilindiği üzere emekliler uzun süredir baz maaş alıyor, bu tabanın altındaki tutarlar hazine desteğiyle desteklenerek baz maaşa ulaşıyor. Ocak ayında 7.500 TL olan taban maaş 10.000 TL'ye, bu tutarın altındaki tüm maaşlar ise orantılı olarak artırılarak 10.000 TL'ye çıkarıldı.
Artık temmuz ayındaki artışlar da baz maaş üzerinden yapılacak. Bu noktada bazı emekliler için sıfır artış riski de mevcut.
Örneğin taban maaşı 6.000 TL olan bir emeklinin maaşı yüzde 30 artışla 1.800 TL olacak ve maaşı 7.800 TL'ye çıkacak. Ancak 10.000 TL'nin altında olduğundan bu emeklinin maaşına yine de takviye yapılarak 10.000 TL'ye ulaşılacak.
Böylece emeklinin maaşı artarken ödemesinde bir değişiklik olmayacak. Taban maaşı 8.000 TL ve altında olan tüm emekliler bu sorunu yaşayacak. Bu sorunu çözmenin üç önemli formülü var.
1) TABAN MAAŞIN ARTIŞI
Tablodaki ilk formül, taban maaşın artırılmasıdır. Her artış döneminde gerçekleşen bu uygulamanın Temmuz ayında da hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu durumda taban maaşa bakılmaksızın tüm emeklilere zam yapılacak. Artırımda 6 aylık enflasyon oranının kullanılması da gündemde. Bu durumda 12-13.000 TL arası bir taban maaş bekleniyor. Yüzde 38'lik yıl sonu enflasyon hedefi dikkate alınırsa 14 bin TL aralığında bir taban maaş belirlenebilecek. Taban maaşın asgari ücrete eşitlenmesi de düşünülüyor.
2) REFAH PAYI ÖDEMESİ
Her dönemde gerçekleştirilen refah payı ödemesi sağlanması uygulaması bu yılın Ocak ayında gerçekleştirildi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin emekli maaşı artış oranlarına 11,68 puan refah payı ödemesi eklenerek yüzde 49,25'e çıkarıldı. Temmuz ayında 25-30 arasında olması beklenen 6 aylık enflasyona refah payı ödemesinin eklenmesi mümkün olabilir. Ayrıca oldukça düşük kalan baz emekli maaşlarının sıfır zamlardan etkilenmemesi için refah payı ödemesinin farklı bir şekilde uygulanması da düşünülebilir.
3) KÖK MAAŞTA SEYYANEN ARTIŞ
Sıfır artış yaşanmaması için diğer tedbirlerin yanı sıra baz emekli maaşlarına da sabit artış yapılması da düşünülüyor. Bu, en düşük emekli maaşından başlayarak baz emekli maaşlarının belirli bir sınırın üzerine çıkarılmasını içerebilir. Talepler arasında baz emekliliğin asgari emekli maaşına eşitlenmesi de yer alıyor.