AK Parti'den komisyona 'Terörsüz Türkiye' raporu: Eve dönüş düzenlemesi de yer alacak

16:43, 04/12/2025, PerşembeG: Güncelleme: 17:43, 04/12/2025, Perşembe
Yeni Şafak
AK Parti'den komisyona 'Terörsüz Türkiye' raporu: Eve dönüş düzenlemesi de yer alacak
Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Komisyon üyesi Mustafa Şen, "Komisyona sunacağımız raporda eve dönüş düzenlemesi de yer alacak" dedi.

NTV Parlamento Muhabiri Özgür Akbaş'ın aktardığına göre, Meclis'teki bir komisyon çalışmasında AK Parti ve MHP'li yetkililer, terör örgütü PKK mensuplarının "eve dönüşü" ile ilgili olası bir yasal düzenlemenin çerçevesini çizdi. AK Parti'nin formülü, suça karışanlar ve karışmayanlar olmak üzere iki ayrı kategoriyi esas alıyor.

AK Parti, yasal bir düzenleme için temel şart olarak PKK'nın silahlarını bırakmasının devletin yetkili mercileri tarafından kesin olarak ilan edilmesini öne sürüyor.

AK Partili Şen, komisyonda yaptığı konuşmada, bu şartın yerine gelmesi durumunda suça karışmış PKK'lılar için Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümlerinin geçerli olacağını belirtti.

Şen, önerdikleri düzenlemeyi şu sözlerle anlattı:

"Terör faaliyetlerine bulaşmış kişilerin, Türkiye’de bulunmaları halinde TCK’nın geçerli olacağını öneriyoruz.

Örgütün kendini fesh etmesi sebebiyle, silahlarını teslim etmesi sebebiyle kamu vicdanını incitmeyecek ceza indirimi öneriyoruz."

Şen, suça karışmamış, yalnızca örgüt üyeliği veya yardım ve yataklık gibi suçlardan hüküm giymiş ya da yargılaması devam edenler için ise farklı bir formül sunduklarını ifade etti.

Örgütün kendini lağvetmesi durumunda bu suçların düşeceğini belirten Şen, "Örgüt üyeliği bir suç, örgüt kendini fesh ederse bu suç ortadan kalkar. Örgüt kendini fesh etmişse, yardım yataklık da düşer, eğer terör örgütü mensubu hüküm giymişse, bu suçlar da düşer. Aynı suçtan yardım yataklıktan üyelikten yargılaması devam ediyorsa mahkemesi de düşer. Ancak tüm bunları 5 yıllık adli takip olması şartıyla öneriyoruz." dedi.

Komisyonda söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız da partisinin konuya yaklaşımını dile getirdi. Yıldız, yasal düzenlemenin ön koşulunun örgütün tamamen dağıtılması ve bunun devlet tarafından tespit edilmesi olduğunu vurguladı.

Yıldız, "Sahadaki durum, silahların teslim edilmesi, örgüt yapısının hangi ad altında olursa olsun tamamen dağıtılması, devlet güçleri tarafından bunun tespit edilmesi, örgütün fiili durumunun sona erdiğini yetkili merciler tarafından ilan edilmesinden sonra ne kadar engel varsa, demokrasinin önünde kardeşliğimizin önünde ne tür engel varsa, el birliği ile çözelim diyorum" şeklinde konuştu.


Terörsüz Türkiye komisyonu toplanıyor: İmralı tutanakları masada
Gündem
Terörsüz Türkiye komisyonu toplanıyor: İmralı tutanakları masada
Terörsüz Türkiye komisyonu toplandı: 'Dinleme faslı bitti sıra raporlamada'
Gündem
Terörsüz Türkiye komisyonu toplandı: 'Dinleme faslı bitti sıra raporlamada'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Terörsüz Türkiye konusunda kararlılık vurgusu
Gündem
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Terörsüz Türkiye konusunda kararlılık vurgusu

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026