|

Albayrak'a 15 ay ceza

Hakan Albayrak dört yıl önce Milli Gazete'de yazdığı bir yazıda 'Atatürk'ün manevi şahsiyetine hakaret' ettiği gerekçesiyle 15 ay hapse mahkûm edildi. Albayrak, İnfaz Yasası gereği 6 ay hapis yatacak.

Yeni Şafak
00:00 - 21/04/2004 Çarşamba
Güncelleme: 18:05 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Düşünceleri nedeniyle hapse mahkûm edilen gazetecilere bir yenisi daha eklendi. Yazar Hakan Albayrak, dört yıl önce Milli Gazete'de yazdığı bir yazı nedeniyle 15 ay hapse mahkum edildi. Cezası Yargıtay tarafından onanan Albayrak, infaz yasası gereği altı ay hapis yatacak.

Gerçek Hayat dergisi yazarı Hakan Albayrak, 20 Haziran 2000 tarihinde Milli Gazete'te yazdığı "Bir Cenaze Namazı" başlıklı yazısı nedeniyle 5816 sayılı Atatürk'e Karşı İşlenen Suçlar Hakkında Kanun kapsamında 15 ay hapis cezası aldı. Mina Urgan'ın ölümünün ardından yazdığı "Bir Cenaze Namazı" başlıklı yazısı nedeniyle yargılanan Albayrak, yazıda Atatürk'ün cenaze namazı kılınmadan defnedildiğini öne sürmüştü.

Albayrak bir hafta sonra yayınlanan yazısında ise "meseleyi doğru dürüst araştırmadan yazdım" diyerek okuyuculardan özür dilemişti. Albayrak'ın, Atatürk'ün cenaze namazına ilişkin hatayı düzeltmesine rağmen, dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün yazılı emriyle Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Albayrak ve Milli Gazete'nin o dönemde Yazı İşleri Müdürü olan Mehmet Terzi, "Atatürk'ün manevi şahsiyetine neşren hakaretten" 18 ay hapis cezası istemiyle yargılandılar.

Savcı, beraat istedi

Bakırköy 2. Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmalar sonunda, savcı "suç unsurunun oluşmadığını" belirterek Hakan Albayrak ve Mehmet Terzi'nin beraatini istedi. Mahkeme ise savcının beraat talebine rağmen, 15'er ay hapis cezasına karar verdi.

Karar Albayrak ve Terzi'nin avukatları tarafından Yargıtay'a götürüldü. Yargıtay 11. Ceza Dairesi yaklaşık üç yıl sonra verdiği kararda, Mehmet Terzi'nin cezasını bozarak para cezasına çevrilmesini isterken, Hakan Albayrak'ın 15 aylık hapis cezasını ise onadı.

'Atatürkçü değilim, olmayacağım'

Hapis cezasına ilişin resmi tebligat henüz eline ulaşmayan Hakan Albayrak, tebligatın yapılması süreciyle birlikte yaklaşık bir ay içinde cezaevine girecek.

Kararı değerlendiren Hakan Albayrak, bundan önceki hükümet döneminde Adalet Bakanlığı'nın bazı çevrelerin de yönlendirmesiyle savcılığa talimat vererek kendisi hakkında "Atatürk'ün manevi hatırasına hakaret"ten dava açtırdığını belirterek, şunları söyledi:

"Ortada hakaret yok, ama Atatürkçü veya Kemalist olmadığımı, olmayacağımı, takiye icabı bile olmayacağımı, dolayısıyla Kemalist sistemin hışmına uğramayı baştan göze aldığımı ve hakkımda verilen mahkumiyet kararını kesinlikle yadırgamadığımı söyleyebilirim."

  • KEZBAN BÜLBÜL / ANKARA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce