|

Anneye son bakış

Sel felaketinde enkaz altından çıkartılarak hastaneye kaldırılan Emniyet Gedik’in kızı Cansu Kaya, annesini son kez görmek için sedyeyle cenaze törenine katıldı. Törende Cansu’nun annesiyle vedalaşması yürekleri dağladı

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/08/2015 Wednesday
Güncelleme: 20:39 - 25/08/2015 Tuesday
Yeni Şafak

Artvin'in Hopa ilçesinde meydana gelen sel ve heyelanlar nedeniyle enkaz altında kalarak yaşamını yitiren 8 kişiden 3'ünün kişinin cenazesi, ilçeye bağlı Yoldere köyünde toprağa verildi. Ünsal Gedik (41) ve oğlu Erdal Eren Gedik (17) ile eltisi Emniyet Gedik (55) için Yoldere köyü Aşağı Mahalle Camisi'nde öğle vakti cenaze namazı kılındı. Cenazeler, kılınan namazın ardından gözyaşlarıyla Yoldere Köyü mezarlığına defnedildi.



KİM VAR ORADA? ANNE!..


Türk bayrağına sarılı cenazeler, önceki gün enkaz altından çıkartılarak Rize Devlet Hastanesine kaldırılan Emniyet Gedik'in kızı Cansu Kaya'nın annesini son kez görmesi için yaklaşık 1,5 saat bekletildi. Cenaze törenine ambulansla getirilen Kaya, sedyeyle taşınarak annesinin tabutunun yanına götürüldü. Tabutu eliyle tutan Kaya, “Beni buraya, bunun için mi getirdiniz? Kim var orada, anne” diyerek gözyaşı döktü. Emniyet Gedik'in enkaz altından çıkartılan diğer kızı Tuğba Gedik ise tedavisi devam ettiği için cenaze törenine katılamadı.





'HANİ VEKİL OLACAKTIN OĞLUM'


Ünsal Gedik'in eşi Kazım ile enkaz altından çıkartılan 9 yaşındaki kızı Naz Gedik, cenaze namazı öncesi annesi Ünsal ve abisi Erdal Eren Gedik'in tabutuna sarılarak ağladı. Baba Gedik, oğlunun tabutuna sarılarak, “Hani vekil olacaktın? Bana nasıl söz vermiştin; senin servis paranı bile yatırmıştım” diyerek gözyaşı döktü. Heyelan sırasında evde bulunan 9 yaşındaki Naz Gedik, 11 yaşındaki Tuğba Gedik ile babaları 45 yaşındaki Kazım Gedik'in son anda şans eseri kurtulduğu öğrenildi.



BİLANÇO: 8 ÖLÜ 3 KAYIP


Heyelanda hayatını kaybedenlerin sayısı 8'e çıkarken, 3 kişi de halen kayıp. Arama kurtarma ekipleri 5 yaşındaki Taha Su, Meltem Kakışi ve Mücella Kakışi'yi arıyor. Orta Hopa Mahallesinde ise Hacer Kara (56), eşi Altan Kara (60) ve kızı Funda Toksoy (41) yaşamını yitirdi. Heyelanda ölen diğer kişilerin, Nermin Demir (59) ile Yeşilköy Köyü'nden Sabri Acıbadem olduğu açıklandı.



Birbirlerine sarılıydılar


Artvin'de son 50 yılın sel felaketi yaşanırken, acı hikayelerin de detayları ortaya çıkmaya başladı. Kocaeli'nin Gebze ilçesinden çay ve fındık toplamak için Hopa'ya giden Gedik ailesini de sel vurdu. İki kardeş eşleri olan Emniyet ve Ünsal Gedik, bir evin altına sığındıkları sırada toprak altında kalarak can verdi. İki eltinin cenazeleri birbirlerine sarılı halde bulundu. İki eltinin birbirlerini kurtarmaya çalışırken yaşamını yitirdiği iddia edildi.



FINDIK TOPLAMAYA GİTMİŞLERDİ


Gebze'nin Osman Yılmaz Mahallesi'nde ikamet ettiği belirtilen Yol Dere Hafriyatta şoför olarak çalışan Kazım Gedik, eşi ve oğlunu memleketleri olan Hopa'ya gönderdi. Yoldere Köyü'ne fındık toplamak üzere gelen anne Ünsal Gedik (42) ve oğul Erdal Eren Gedik (16) burada selin kurbanı oldu. AFAD'ın arama kurtarma ekiplerinin yoğun gayretleriyle cansız bedenlerine ulaşılan anne oğlun, sel sırasında Emniyet Gedik'in evinde misafir oldukları öğrenildi.



LİSEYE GİDECEKTİ


Hopa, Gedik ailesinden üç kişiye mezar olurken, Erdal Eren'in bu yıl arkadaşlarını görmek ve tatil yapmak için bölgeye geldiği kaydedildi. Erdal Eren Gedik bu yıl Kartal Anadolu Lisesi üçüncü sınıfa devam edecekti.



Hasar ödenecek




Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Davutoğlu'nun sel ve heyelana ilişkin gelişmeleri sürekli takip ettiğini, valilik emriyle ilk etapta yaraların sarılması için 10 milyon lira gönderildiğini açıkladı. Eroğlu, “Derelerin ıslahı, köprüler ve menfezleri yenileyeceğiz. Kısa zamanda maddi hasarlar giderilecektir. Bu konuda gerekli ödeneği sayın Başbakanımız ayırmıştır. İhtiyaç olursa tekrar gönderilecektir” dedi.



BU KADAR YAĞIŞ 500 YILDA BİR OLUR


Bakan Eroğlu, “Dere yataklarına yapı yapmayalım. Bütün kurumları dere kesitlerini daraltmamaları, kum, çakıl almamaları ve hafriyatları derelere dökmemeleri konusunda tekrar uyarıyoruz. Cezai müeyyideler uygulanacak” şeklinde konuştu. Yağışın çok şiddetli olduğunu ifade eden Eroğlu, “12 saatte saatte 250 milimetre, metrekareye 255 kilogram yağış düştü. Bu gerçekten bizim hesaplara göre 500 yılda bir debinin geldiği tahmin ediliyor.” dedi.


#sel felaketi
#artvin sel
#heyelan
9 years ago