|

Anzere rakip karakovan

Hizan'da yüksek dağ ve yaylalarında doğal olarak üretilen ve Anzer balına rakip olarak gösterilen karakovan balı, zorlu bir yolculuğun ardından tezgahlardaki yerini alıyor. İlkbahar aylarında zengin floraya sahip olan ilçede üretilen ve adeta Hizan ile özdeşleşen karakovan balı, büyük rağbet görüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/10/2016 Salı
Güncelleme: 20:56 - 17/10/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Bitlis'in Hizan ilçesinde doğal yollarla üretilen ve Anzer balına rakip olarak gösterilen karakovan balı, zorlu bir yolculuğun ardından tezgahlardaki yerini alıyor. İlkbahar aylarında zengin floraya sahip ilçenin yüksek dağ ve yaylalarına bırakılan kovanlarda üretilen ve adeta ilçeyle özdeşleşen karakovan balı, yoğun rağbet görüyor. Şeker ve herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan doğal olarak üretilen, prolin değeri yüksek karakovan balı, meşakkatli bir yolculuğun ardından satışa sunuluyor.



BESİN DEĞERİ ÇOK YÜKSEK


Nem oranını dengelemek için söğüt dallarından yapılan ve etrafı tezekle sıvanan özel kovanlarda üretilen bal, uzun bir emeğin sonucu sofralarda yerini alıyor. Her gün sabahın erken saatlerinde yaylaların ve yüksek dağların yolunu tutan bal üreticileri, elde ettikleri besin değeri yüksek karakovan balının kilosunu 150 liradan satışa sunuyor. Hizan Bal Üreticileri Birliği Başkanı Seyithan Ekinci, ürettikleri besin değeri yüksek karakovan balının Hizan ile özdeşleştiğini söyledi.



BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR


Ekinci, "Karakovanlarımız sepet gibi örülmüş ve tezekle sıvanmış bir kovan tipidir. Bu kovan nem oranını dengeliyor. Balda nem oranı çok önemlidir. Balımızdaki prolin ve besin değeri oldukça yüksek. Prolin değeri 500 ile 800 arasındadır. Bir karakovandan ortalama 3 kilo bal alıyoruz. Ege Üniversitesi'nde yapılan analizlerde sadece kekik ve geven bitkisiyle üretildiği için protein değeri Anzer balından daha yüksektir. Karakovan balı, birçok hastalığa da iyi geldiği belirtiliyor" dedi.



KESİNLİKLE ŞEKER YOK


Bal üreticilerinden Çetin Sönmez ise karakovan balının mumunun çok "nazik" olduğunu, bunun da kovanın özelliğinden kaynaklandığını dile getirdi. Fazla soğuk almadığında arının peteği daha ince ve narin yaptığını belirten Sönmez, "Karakovan balında kesinlikle şeker kullanmıyoruz. Bu nedenle mide ülserine çok iyi geliyor. Balımız sağlık açısından da faydalı. Şeker hastalarına birebir. Çünkü şeker vermiyoruz. Şeker hastaları bunu rahatlıkla tüketebilirler ve faydasını da görecekler." diye konuştu.


#Bitlis
#Anzer balı
#Karakovan balı
7 yıl önce