|

Ayvaz Dede coşkusu

Bosnalılar son günlerde Ayvaz Dede coşkusu yaşıyor. Müslüman Bosna''nın simgelerinden Ayvaz Dede''nin anısına her yıl düzenlenen şenliklerin bu yıl 504''üncüsü yapılıyor.

Aa
00:00 - 19/06/2014 Perşembe
Güncelleme: 20:03 - 18/06/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Ayvaz Dede coşkusu
Ayvaz Dede coşkusu

Boşnakların Müslüman olmasının önemli simgelerinden Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede anısına, 504 yıldır düzenlenen etkinlikler kapsamında, ülkenin çeşitli kentlerinden ellerindeki sancaklarla atlı birlikler, şenliklerin yapılacağı Prusac (Akhisar) kasabasına doğru yola çıkmaya başladı.

Bosna Hersek İslam Birliğini ve Saraybosna''nın Stari Grad Belediyesi''ni temsil eden 10 atlı, başlarında fesleri ve ellerinde taşıdıkları sancaklarla, Prusac kasabasında Pazar günü düzenlenecek 504. Ayvaz Dede Şenlikleri''ne katılmak üzere, başkent Saraybosna''daki At Meydanı''ndan hareket etti.

Saraybosna şehir merkezindeki Latin Köprüsü üzerinden geçerek, şehrin en merkezi caddelerinden Ferhadiye ve Mareşal Tito cadde-lerinden geçen atlı birlikler, vatandaş ve turistlerden yoğun ilgi gördü.

ÜLKENİN EN ESKİ ETKİNLİĞİ

Atlı birlikler, özel araçlarla önce Foynitsa''ya götürülecek, ardından Vratnitsa, Gornyi Vakuf, Bugoyna ve Donyi Vakuf''tan geçerek, şenliklerin düzenleneceği Prusac kasabasına varacak. Ayvaz Dede Şenlikleri, her yıl on binlerce kişinin katılımıyla Bosna-Hersek''te bu zamana kadar yapılan en uzun soluklu etkinlik olarak biliniyor.

İrşad için Anadolu''dan geldi

Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi irşad maksadıyla Anadolu''dan bölgeye gelen Horasan erenlerindendir. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yıl önce, kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donyi Vakuf kentinin Prusac (Akhisar) kasabasındaki dağa geldi. Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu.

10 yıl önce