|

Bekleyip görelim

Trump döneminin Ankara-Washington ilişkileri için yeni bir sayfa olacağına işaret eden Prof. Güney, yine de tedbiri elden bırakmamak gerektiğini söyledi. Obama döneminde Türkiye’nin birçok kez aldatıldığını hatırlatan Güney, FETÖ ve PYD konularının ilişkilerde belirleyici olacağını kaydetti

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/11/2016 Cuma
Güncelleme: 22:20 - 10/11/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, Donald Trump'ın ABD başkanlığına gelişinin Ankara ile Washington arasında yeni bir sayfa olacağını söyledi. Barack Obama döneminde birçok kez 'aldatılan' Türkiye'nin yine de temkinli davranması gerektiğini ifade eden Güney, FETÖ ve PYD konularının iki ülke arasında belirleyici olacağına dikkat çekti. Güney şunları söyledi:



CLINTON DAHA DA SERTLEŞİRDİ


“Obama döneminde Türkiye-Amerika ilişkileri bir çıkmaza girmişti. Türkiye'ye hep söz verildi ama hiçbiri yerine getirilmedi. Seçimleri eğer Clinton kazanmış olsaydı Obama'nın bıraktığından daha sert bir politika ile devam edecekti. Türkiye-Amerika ilişkileri daha da zorlaşacaktı. Yeni dönemde Türkiye, Amerika'dan PYD ve FETÖ konusundan hassasiyet bekliyor. Bunları gözeten bir ilişki istiyor. Şuanda Amerika-Türkiye ilişkilerinin en kırılgan iki konusu bunlar. Bu yeni bir konu da değil. Trump'ın kuracağı ekip bundan sonraki politikanın seyrini belirleyecek.”





İRAN OBAMA'YA MÜTEŞEKKİRDİR


“Trump, Suriye ve DAEŞ krizini ortadan kaldıracağını söylüyor ancak bu politikaların altını nasıl dolduracak, bu belli değil. ABD artık sahada yer almak istemiyor. Bu nedenle terörist unsurları kullanıyor. Bir terör örgütünü sonlandırmak için başka bir terör örgütünü kullanıyor. Amerika için bu örgütleri kontrol etmek çok kolay. Obama yönetimi Ortadoğu'yu İran'a altın tepsi içinde sundu. İran, herhâlde Obama'ya müteşekkirdir. Bölgede İran'ın önünü açarken Türkiye'nin önünü tıkadı. Suudi Arabistan'ı kısıtlama çabası oldu. PYD gibi unsurları da silahlandırdı.”



TÜRKİYE'Yİ ÇOK ALDATTILAR


“Suriye krizi başladığından beri Obama yönetimi Türkiye'yi çok kez aldattı ve yanılttı. Türkiye'nin bir kere ağzı yandı. Türkiye, ABD ile ilişkilerinde temkinli davranacak. Trump ise Obama'nın hataları hep dillendirdi. Bu hatalardan yola çıkarak bir açılım yaparsa o zaman belki müttefiklerinin gönlünü alabilir. ABD'nin bölgede birçok müttefiki ile ilişkisi iyiye gitmiyor. Türkiye, Suriye'nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesine, yerlerinden edilmiş insanların yerlerine dönmesine, terör kuşağının kırılmasına ve demokratik geçişe sıcak bakıyor. Bunlara Rusya da sıcak bakıyor. Suriye diplomatik masasında anlaşma sağlamayan ülke ABD idi. ABD artık olumlu bir şekilde masaya gelirse, Türkiye'nin hassasiyetlerini gözetirse çok iyi olur.”


#FETÖ
#Nurşin Ateşoğlu Güney
#Donald Trump
7 yıl önce