|

Bolton yıktı Graham düzeltti: Suriye için yeni sayfa

ABD'li Senatör Graham'ın Türkiye ziyareti Suriye için yeni bir dönemin habercisi olabilir. Güvenlik uzmanlarına göre Erdoğan, Akar ve Fidan ile aynı gün yapılan görüşme, Cumhurbaşkanı ile 2,5 saati aşkın toplantı ve Trump-Graham yakınlığı gibi detaylar sahayı doğrudan etkileyecek türden. Graham'ın Ankara'yı ziyaret edeceği gün Rus askerlerinin PYD ile devriye attığı görüntülerin 'tesadüf olmadığını' vurgulayan kaynaklar, Rusya'nın Türkiye ve ABD'ye 'ben de buradayım' mesajı verdiği görüşünde.

Sertaç Aksan
13:25 - 19/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 17:23 - 19/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'un baltaladığı süreç, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD'li Senatör Graham'ın görüşmesiyle yeni bir boyut kazandı.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'un baltaladığı süreç, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD'li Senatör Graham'ın görüşmesiyle yeni bir boyut kazandı.

ABD'li Senatör Lindsey Graham'ın Türkiye ziyaretinin yankılara devam ediyor. Tek bir güne Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Akar ve MİT Başkanı Fidan ile görüşmeyi sığdıran senatörün ABD'ye dönüp Başkan Trump ile yüz yüze konuşmasının ardından bölgede farklı gelişmeler yaşanabileceği öngörülüyor.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, Erdoğan-Graham görüşmesinin 2,5 saat sürmesinin oldukça önemli olduğunun altını çizerek, Türk tarafının da bu görüşmeye büyük önem verdiğini ve bu nedenle neredeyse en üst düzeyde karşılama yapıldığını vurguladı.

Bolton'un verdiği zararı tamire geldi

Graham'ın ABD Başkanı Trump ile oldukça yakın bir isim olduğuna vurgu yapan Erenel, "Tabi Türkiye-ABD ilişkileri yakın zaman önce skandal bir ziyareti henüz atlamıştı. Bilindiği üzere Bolton gelmeden önce özellikler Kürtlere yönelik söylemleri nedeniyle büyük tepki görmüş ve Türk heyeti tarafından karşılanması da bu şekilde olmuştu" hatırlatmasın bulundu.

Erenel, şöyle devam etti:

"Bolton, sistemi mat etmek için gelmişti ama bunu başaramadı.

Trump'ın sosyal medya paylaşımlarının ardından Erdoğan ile yapılan telefon görüşmesi ve Graham'ın ziyareti... Bu ziyareti Bolton'un yıktıklarını tamir etmek için atılan bir adım olarak nitelemek de mümkün.


Önümüzde kesinleşen iki nokta var

Graham'ın ziyaretinin ardından yapılan açıklamalara da değinen Erenel, "Artık önümüzde 'kesin' diyebileceğimiz iki nokta var" ifadesini kullanarak, şunları söyledi:

"Birincisi ABD, bölgeden hemen çekilmeyecek. Graham da zaten bunu 'Hemen çekilirsek bölgede yeni ve büyük bir savaş çıkar' sözleriyle ifade ediyor. Demek ki Türk tarafının da diğer bölge ülkelerinin de tüm planlarını buna göre yapması gerekiyor.

İkinci nokta Güvenli Bölge kurulacak. Graham'ın temaslarının ardından 'Türkiye'nin güvenliğine katkı sağlayacak bir güvenli bölge kurulabilir' bahsi önemli.

Erdoğan-Graham 2,5 saat boyunca ne konuştu?

Erenel, Erdoğan ile Graham'ın oldukça uzun olarak kabul edilecek sürede gerçekleşen görüşmesinde ABD'nin Suriye'den çekilme takvimi, bölge koşullarının nasıl tesis edileceği, Türkiye'nin nasıl bir güvenli bölge istediği gibi konuların da mutlaka gündeme geldiğini kaydetti.


Ruslar'dan 'biz de buradayız mesajı'

Graham'ın Ankara geldiği gün Suriye'den dünyaya servis edilen bir fotoğrafa da dikkati çeken Erenel, şöyle devam etti:

Ruslar, Graham'ın yani ABD'nin Ankara'ya geldiği gün bu fotoğrafı vererek bölgede kendisinin de olduğunu hatırlatıyor. Bu fotoğrafın ziyaret günü ortaya çıkmasını tesadaf olarak nitelemek doğru olmaz.

Gözler Erdoğan-Putin görüşmesinde

PYD/YPG'nin hem ABD hem de Rusya için 'hazır, kullanışlı ve vazgeçilmez' bir unsur olduğunu bilgisini veren Erenel, yaşanan tüm bu gelişmelerin sahaya nasıl yansıyacağındaki en önemli kilit noktalarından birinin Erdoğan-Putin görüşmesi olacağına dikkati çekti.

23 Ocak'ta Moskova'da gerçekleşecek görüşmenin Suriye'nin geleceğini doğrudan etkileyeceğini belirten Erenel, "Son dönemlerde üst üste önemli gelişmeler yaşandı. Türkiye-ABD, ABD-Rusya, Türkiye-Rusya arasında adeta bir diplomasi trafiği var. Açıklamaların sahaya ne ölçüde yansıyacağında Erdoğan-Putin görüşmesi oldukça belirleyici olacak" şeklinde konuştu.

#Türkiye
#Suriye
#ABD
#Rusya
5 yıl önce
default-profile-img