|

Esed’in ‘butik devlet’ planı

Suriye’deki birçok bölgeyi kuşatma altında tutan ve insanları açlığa mahkum eden Esed ve Rusya’nın “butik devlet” kurma projesi deşifre oldu. Lübnan sınırı ve Şam bölgesini kuşatan Esed, “bölünmüş Suriye haritasını” ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/01/2016 Salı
Güncelleme: 23:17 - 18/01/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Esed, Suriye'deki birçok bölgeyi kuşatma altında tutuyor. Onbinlerce kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldığı bölgelerdeki kuşatmanın nedeninin yeni bir devlet kurma planı olduğu ortaya çıktı. Suriye'de kuşatma altında tutulan bölgeler genellikle Lübnan sınırı ve başkent Şam'a yakın bölgeleri kapsıyor. Suriyeli muhalif kaynaklar, bu bölgelerin kuşatma altında tutulmasını Esed rejimi, İran ve Rusya'nın yeni devletçik kurma planının bir parçası olduğu yorumunu yapıyor.



YAPI DEĞİŞTİRİLİYOR


Esed rejimi ve Hizbullah milisleri, Şam-Humus yolu üzerinde bulunan Cayrud ve Ruhaybah bölgelerini kuşatma altında tutuyor. Lübnan sınırına yakın Zabadani ve Madaya da uzun bir süredir kuşatma altında bulunuyor. Madaya va Zabadani'de yaşanan açlıktan ölümler uzun süredir gündemi meşgul ederken muhalif kaynaklara göre açlık tehdidiyle bölgelerin demografik yapısı değiştirilmeye çalışılıyor.



RUS UÇAKLARINDAN DESTEK


Şam kuzeyindeki Ettel ve Guta, güneyindeki Yermük, Derayya, Kenakir ve güneybatısındaki Muaddamiye de rejim-Hizbullah militanlarının kuşatması altındaki diğer bölgeler arasında yer alıyor. Lazkiye kırsalında bulunan ve Türkiye açısından stratejik önemdeki Bayırbucak bölgesi de Rus uçaklarının desteği ve Esed-İran-Hizbullah milislerinin harekatıyla çevrelenmeye ve kuşatma altına alınmaya çalışılıyor.



HALK GÖÇE ZORLANIYOR


Demografik yapının değiştirilmeye çalışıldığı bir diğer stratejik önemdeki merkez ise Humus olarak değerlendiriliyor. Humus kuzeyinde Rus saldırıları nedeniyle şu ana kadar binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor. Suriyeli muhalif kaynaklara göre kuşatma bölgeleri “bölünmüş Suriye haritasını” ortaya çıkarmak için seçildi. Ülkenin kuzey koridorunu PKK'nın Suriye'deki kolu PYD/YPG'ye teslim eden Esed rejiminin çoğu bölgede IŞİD ile gizli anlaşmalar da yaptığı belirtiliyor.



MEZHEPSEL KIYIM PROJESİ


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce Esed rejiminin Suriye'de bir “butik devlet” kurmak istediğine dair işaretler vermişti. Lazkiye, Hama, Humus, Şam ve bütünüyle Lübnan sınırında kurulmak istenen “Butik devlet”in ilk adımları da bu kuşatmalarla ve bölgelerin demografik yapısının değiştirilmek istenmesiyle atılıyor. Kuşatma altında tutulan Zabadani'deki direnişi organize eden ve Esed-İran güçleriyle ateşkes görüşmelerine katılan muhalif Ahraru'ş Şam hareketine göre Esed'in amacı Sünni nüfusu kırmak ve yeni bir harita belirlemek. Muhalif grup, Suriye haritası üzerindeki tehlikeye dikkat çekmek için Esed'in söz konusu bölgelerde yaptığını “Tehcir” veya “Mezhepsel Kıyım Projesi” olarak nitelendiriyor.




#Esed rejimi
#Hizbullah milisleri
#Tehcir
#Mezhepsel Kıyım Projesi
8 yıl önce