|

Bir kara propaganda uzmanı: Ahmet Şık

Türkiye'nin 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmaması adına Alman medyasına skandal ifadeler kullanan HDP'li vekil Ahmet Şık'ın geçmişi de bu tür kara propaganda söylemleriyle dolu. Eşi, Türkiye'de faaliyet gösteren ve Alman istihbarat servisine yakınlığıyla bilinen bir vakıfta yönetici olan Şık'ın bu ilişki ağı vekil olmasının ardından farklı soruları da beraberinde getirdi. Sahip olduğu imtiyazlar nedeniyle Türkiye için kritik bilgi ve belgelere sahip olacak Şık'ın bu belgeleri de ülkemiz aleyhinde kullanıp kullanmayacağı merak konusu.

Sertaç Aksan
12:30 - 20/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 13:31 - 20/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
HDP'li vekil Ahmet Şık ve eşinin Alman istihbaratı ile yakın ilişkisi dikkati çekiyor.
HDP'li vekil Ahmet Şık ve eşinin Alman istihbaratı ile yakın ilişkisi dikkati çekiyor.

Alman medyası üzerinden dünyaya Türkiye aleyhine mesajlar veren HDP'li vekil Ahmet Şık'ın videosuna tepki yağarken, Şık'ın geçmiş dönemlerdeki açıklamaları ve ülkemiz aleyhine yürüttüğü faaliyetler bir kez daha gündeme geldi.

Özellikle sosyal medya üzerinden paylaştığı 'terör sevici' mesajlarıyla tepki çeken Şık, son olarak Hakkari'de PKK'lı teröristlerce şehit edilen, asker eşi Nurcan Karakaya ve 11 aylık bebeği ile ilgili mesajında da teröristlerle olan bağını adeta gözler önüne serdi.

Katil devlet dedi ama 11 aylık bebeği öldürenlere terörist diyemedi

Mesajında PKK, terör, terörist gibi kelimeler kullanmayan Şık, yuvarlak ifadelerle olayı geçiştirmeye çalıştı. Aynı Şık, daha önceki paylaşımlarında ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet için 'katil' ve 'terörist' ifadelerini kullanabilmişti.

"ABD'nin kararına en çok o sevindi"

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin iyice sertleştiği günlerde de Şık ortaya çıkmış ve paylaştığı mesajlarla Türkiye aleyhine gelişen her şeye nasıl sevindiğini gözler önüne sermişti.

Kumpasın aktörü Utah üzerinden belge paylaşmış

Kamuoyunda 'darbe günlükleri' ve 'medya andıcı' olarak bilinen olayların da tam ortasında da yine Ahmet Şık vardı.

  • Genelkurmay'ın o dönemde yaptığı incelemelerin ardından 'Adeta çalınarak elde edildiği anlaşılan' notu düştüğü belgeler için Askeri Savcılık, '12 Ekim 2006'da ordudan çalınmış ve önce Utah'a gitmiş ve ardından Türkiye'ye servis edilmiş' bilgisini paylamıştı.
  • Genelkurmay'ın 'çalındı' dediği belgeler Ahmet Şık imzasıyla bir geride yayınlandı. O dönemde belgelerin yayınlandığı internet sitesinin de Utah üzerinden bir servis sağlayıcısından alındığı ortaya çıkmıştı.

O dönemde Utah üzerinden bilgi ve belge paylaşan isimler hatırlanacağı üzere daha sonra Taraf gazetesinde bir araya gelmiş ve Taraf gazetesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti aleyhinde yürüttüğü faaliyetlerin yanı sıra FETÖ ve yabancı istihbarat örgütleri ile ilişkileri üzerinden de sıkça tartılışılmıştı.

Eşinin çalıştığı vakıf Alman istihbaratının

Yıllar sonra HDP'den milletvekili seçilen Şık'ın adaylık sürecinde de Almanya'nın istihbarat servisi BND ile ilişkisi kamuoyunun gündemine gelmişti.

Tüm dünyada birbirinden farklı vakıflar üzerinden etki alanını genişletmek isteyen ve bulundukları gösterdikleri ülkelerde özellikle azınlıklar üzerinden istihbari faaliyet gösteren BND'ye yakın vakıflar Türkiye'yi de kıskacına almaya çalışıyor.

Bunlardan biri de merkezi İstanbul'da bulunan Heinrich Böll Derneği.

Alman istihbaratıyla ilişkili olan ve özellikle Almanya'da yaşayan Türk kökenli Kürt vatandaşlarla da yakından ilgilenen Heinrich Böll Derneği'nin sorumlularından biri de Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu.

Gizli belgelere erişim hakkı var

  • Böyle bir geçmişe ve ilişki ağına sahip olan Ahmet Şık, HDP'ten milletvekili seçildikten sonra Türkiye'nin ulusal menfaat ve çıkarlarını doğrudan ilgilendiren konulara da 'devlet sırrı' kapsamındaki bilgi ve belgelere de doğrudan erişim hakkı kazanmış oldu.

Şık'ın bilgi sahibi olduğu konuları ve edindiği bilgi-belgeleri geçmişte olduğu gibi Türkiye aleyhinde kullanıp kullanmayacağı merak konusu.

#Ahmet Şık
#Yonca Verdioğlu
#Türkiye
#Almanya
5 yıl önce
default-profile-img