|

Karşımızda duracak güç yok

Başkan Erdoğan, ABD'nin ekonomik saldırılarına karşı Türkiye'nin topyekûn savaş verdiği günlere denk gelen AK Parti'nin 6. Olağan Kongresi'nde meydan okudu: Bizi stratejik hedef haline getirmeye çalışanlara teslim olmadık olmayacağız. Bu milletin karşısında duracak hiçbir fani güç tanımıyoruz. 'Ya olacağız, ya öleceğiz' diyerek hedeflerimize doğru yürüyoruz.

Haber Merkezi
04:00 - 19/08/2018 Pazar
Güncelleme: 02:39 - 19/08/2018 Pazar
Yeni Şafak
Başkan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’la birlikte kongreye katılanları selâmladı.
Başkan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’la birlikte kongreye katılanları selâmladı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Zahirde bize stratejik ortak gibi gözüküp de attığı her adımla bizi stratejik hedef haline getirmeye çalışanlara teslim olmadık olmayacağız” diye ABD’ye mesaj gönderdi. Erdoğan, AK Parti Kongresi’nde yaptığı konuşmada ABD’ye sert ifadelerle yüklendi. ‘Kurulan oyunlara figüranlık yapan değil oyun kuran Türkiye’ mesajı veren Erdoğan, kur kullanılarak ekonomik darbe yapmaya çalışıldığını söyledi. Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan detaylar şöyle:

OYUNUNUZU GÖRDÜK…

16 yıldır karşımıza çıkartılan sıkıntılara, kurulan tuzaklara karşı koyduk. Bugün yine birileri bizi ekonomiyle, yaptırımla, dövizle, kurla, faizle, enflasyonla tehdit ediyor. Biz de onlara diyoruz ki, ‘Oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz.’.

İMAN VARSA İMKAN VARDIR…

Biliyoruz ki iman varsa imkan da vardır. Milletimiz bugüne kadar nice ihanetleri, tuzakları hep imanıyla boğmuştur. Kardeşlerimiz ve dostlarımızın duasıyla, desteğiyle her zorluğun üstesinden geldik. Bugün de imanımızla mücadelemizi yürütüyoruz.

HİÇBİR FANİ GÜÇ TANIMIYORUZ

Türk’ün cesareti ve Müslümanın aklı imanının tezahürüdür. Hem cesareti, hem aklı olan bu milletin karşında duracak hiçbir fani güç tanımıyoruz. Hiç kimse bu milletle, ülkeyle oynamaya kalkmasın. Çünkü biz ‘Ya olacağız, ya öleceğiz’ diyerek hedeflerimize doğru yürüyen bir milletiz. Buradan bir kez daha haykırıyoruz, başaramayacaksınız, milletimizi bölemeyeceksiniz. Ezanlarımızı susturamayacaksınız, bayrağımızı indiremeyeceksiniz, devletimizi yıkamayacaksınız, Türkiye’nin yükselişini durduramayacaksınız, hedeflerimize ulaşmamıza engel olamayacaksınız. Çünkü biz Türkiye’yiz, çünkü biz Türk milletiyiz, çünkü biz Müslümanız, çünkü biz insanlığın ortak sesi ve vicdanıyız.

PENCEREDEN SEYRETMEDİK

Hak için vatan için kavga verilirken pencereden seyretmedik seyretmeyeceğiz. Zalimler vurdukça sinenlerden, teröristlere boyun eğelerden, acılardan çıkar sağlamaya çalışan menfaatperestlerden olmadık, olmayacağız. Önce yiğitler aslan gibi vuruşurken arkada başka hesaplar içinde el ovuşturanlara benzemedik, benzemeyeceğiz. Ülke yanarken fırsatçılık peşinde koşanlara itibar etmedik, etmeyeceğiz.


HEDEF HALİNE GETİRİNLER…

Dünyayı sömürerek kendilerine refah düzeyi kuranlara boyun eğmedik eğmeyeceğiz. Hayatlarını ve geleceklerini kurtarmak için yollara dökülen masum insanlar, denizlerin, okyanusların, ırmakların karanlık sularında, tel örgülerin, yüksek duvarları önünde ağlarken gülenlerden, onlara çelme takanlardan olmadık, olmayacağız. Filistinliere zulmedilirken, Kudüs’teki kutsallarımız çevrilirken kafasını başta tarafa çevirenlerin safına katılmadık katılmayacağız. Sınırlarımızın dibinde oluşturulmaya çalışılan terör koridoruna rıza göstermedik, göstermeyeceğiz. Zahirde bize stratejik ortak gibi gözüküp de attıkları her adıma bizi stratejik hedef haline getirmeye çalışanlara teslim olmadık, olmayacağız. Bu milletin karşısında duracak hiçbir fani güç tanımıyoruz. ‘Ya olacağız, ya öleceğiz’ diyerek hedeflerimize doğru yürüyoruz.

TARİHİN DOLGUSU DEĞİL İNŞACISI

Kısa çöpün uzun çöpten hakkını bir gün alacağına inandık, inanmayı sürdüreceğiz. Kendi hakkımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Tarihin dolgu malzemesi değil inşacısı olduğumuzu unutmayacağız.

SURUÇ’TAN CİZRE’YE

Daha önce Cerablus’ta, El Bab’da, dün Afrin’de ne yaptıysak Suruç’tan Cizre’ye kadar olan sınırlarımız boyunca aynısını yapacağız. Kandili ülkemize yönelik terör saldırılarının üssü olmaktan çıkaracak adımları atıyoruz. Sincar ve Mahmur’da da aynı şekilde.. Kaynağında kurutacağız.

Dimdik durun

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kongre öncesi ilk mesajı Arena dışında bulunan partililere verdi. Erdoğan, özetle şunları söyledi: “Bizler tek milletiz, tek bayrağız, tek vatanız, tek devletiz. Ve bizi bölmek, parçalamak isteyenlere en güzel cevabı hem sandıklarda veriyoruz, hem meydanlarda veriyoruz.

SADECE ALLAH’A EĞİLİRİZ

Bugün yenilenerek, yeni sistemle ilk defa kongremizi yaparak inşallah dünyaya farklı bir mesaj vereceğiz. Bugüne kadar hiçbir yerde eğilmedik. Biz sadece ve sadece Allah’ın huzurunda rükuda ve secdede eğildik. Yok şuymuş, yok buymuş, yok dolarmış, yok böyle bir şey.

GELECEĞE EMİN ADIMLARLA

Onların dolarları varsa bizim Allah’ımız var. Ve yolumuza emin adımlarla yürüyoruz, yürüyeceğiz. Bugüne kadar bizi çökertemediler, bugüne kadar da çökertemeyecekler. Yeter ki siz dimdik ayakta durun. Geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz.”


İttifak tüzüğe girdi

AK Parti tüzüğünde 6 maddede değişikliğe gidildi. Buna göre, tüzüğün delege seçimini düzenleyen 62'nci maddesi Meclis'in 600'e çıkan milletvekili sayısına göre düzenlendi. Tüzüğün 79. maddesine "Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeliği ile cumhurbaşkanı yardımcılığı veya bakanlık görevi aynı kişide birleşemez. Bu görevlerden birine atanan MYK üyesinin üyeliği, atama kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı gün kendiliğinden sona erer" fıkrası eklendi. Tüzüğün 97. maddesine yapılan eklemeyle de belediye meclislerinde grup başkanının il, ilçe veya belde başkanı olduğu eklendi. Tüzüğün altıncı kısmının birinci bölümünün başlığı "Seçimlere katılma ve seçim ittifakı" şeklinde değiştirildi. Bu kısma, "Milletvekili seçimlerinde seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler ile ittifak yaparak seçime katılmaya, ittifak protokolünü onaylamaya veya ittifaktan vazgeçmeye karar verme yetkisi Merkez Karar ve Yönetim Kuruluna aittir" maddesi eklendi. Böylece seçim ittifakı AK Parti tüzüğüne eklenmiş oldu. Tüzükte başka siyasi parti üyelerinin parti listesinden aday gösterilmesine ilişkin düzenleme de yapıldı.


25 ülkeden50 genç sürprizi

Kongrede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması sonrasında 25 ülkeden 50 genç sahneye çıktı. Gençler dimdik duruşunu simgelediği için Arapça elif harfinin yer aldığı bir tablo ile Erdoğan’ın çiziminin yer aldığı bir portre sundu. Bu esnada konuşan bir genç “Tüm dünya mazlumları adına sizi dünya lideri olarak görüyoruz” dedi. “Dimdik duruşunuzdan dolayı biz dünya lideri olarak size bir hediye takdim etmek istedik. “Dimdik Elif” hediyemiz var” diyen yabancı genç, “Böyle bir cumhurbaşkanınız olduğu için gurur duyun” sözleriyle de Türk halkına mesaj verdi.

Kanal İstanbul dünyaya mesaj

Kanal İstanbul’u hayata geçirmek için kolları sıvadık. Kanal İstanbul, 43 kilometre. Her iki tarafında inşallah iki butik şehir oluşturacağız. Böylece Kanal İstanbul ile birlikte dünyaya büyük bir mesaj vereceğiz. Türkiye’nin en büyük yatırımı olacak bu stratejik projeyi mutlaka gerçekleştireceğiz.

  • Seçimlerde kendimizle yarıştık
  • Rakip bulamadığımızda kendi kendimize yarıştık. Elimize tutuşturan programlarla göre değil milletimizin isteklerine göre icraat yaptık. Vatanımıza sadece nüfus cüzdanımızda değil ruhumuzla her şeyimizle bağlayız. Kimlik siyaseti değil millet siyaseti yaptık. Yardım için uzanan hiçbir eli boş çevirmedik. Sokak darbesi yapmaya kalktılar, yargı darbesi yapmaya kalktılar, terör darbesi yapmaya kalktılar. Siyaset darbesi yapmaya kalktılar. Kuru, dövizi, faizi kullanarak ekonomik darbe yapmaya kalktılar.

31 Mart için ilk talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin ilk hedefi de parti teşkilatına gösterdi. Erdoğan, büyükşehirlerin tamamını istediği mesajını verdi. Erdoğan, şöyle dedi: Yapacağımız çok şey var. Atacağımız adımlar çok. Şu anda ağustos ayını geride bırakıyoruz. 26 Ağustos’ta Malazgirt’teyiz, Sultan Alparslan gibi yeniden yola çıkacağız. 30 Ağustos’ta da tıpkı Kocatepe’deki gibi dimdik ayakta duruşumuzun ifadesini vereceğiz. Ve kararlılıkla eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat ardından mart; yerel seçimler. Yine en güçlü şekilde çıkmaya hazır mıyız? Şu büyük şehirlerimizin tamamını milletimizden emanet almaya hazır mıyız?

Haksızlığa karşı susan şerefini kaybeder

“Biz soysuzlara zağarlık yapmak yerine onlara meydan okuyoruz. Hz. Ali’ye atfedilen güzel bir söz var, ‘Haksızlığa karşı susarsanız hakkınızla birlikte şerefinizi de kaybedersiniz’. Biz sadece hakkımızı değil aynı zamanda ülkemizin ve milletimizin de şerefini savunuyoruz. Bazıları bunu anlamakta zorluk çekebilir. Bazılarının dünyalarında şeref, namus, haysiyet, dik duruş, onurlu bir hayat sürmek gibi kavramların karşılığı olmayabilir. Bizim için bu değerlerimiz her şeyimizdir. ‘İmandır o cevher ki ilahi ne büyüktür. İmansız olan paslı yürek sinede yüktür’. Evet bizim hayatımızın manası budur.”


10 ülkeden 87 temsilci

Kongreye Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Somali Cumhurbaşkanı Mohamed Abdullahi Muhamed, Nijer Ulusal Meclis Başkanı Ousseini Tinni, Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Zambiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Inonge Wina, Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Faisal Hasan lbrahim, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ali Ahmadov, Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic, Senegal Kabine Direktörü Bakan El Hadji Omar Youm, Cibuti Evkaf Bakanı Moummin Hassan Barreh, Kosova Devlet Bakanı Mahir Yağcılar’ın da arasında bulunduğu 10 ülkeden 87 temsilci katıldı. Ayrıca, yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilcileri de AK Parti kongresine katılan isimler arasında yer aldı.


O pankarta teşekkür

Erdoğan, konuşması sırasında AK Parti’li kadınların açtığı “Yoktur mazinde zulme teslim olan. Alparslan olur Fatih olur her doğan. Dün Ertuğrul bugün Erdoğan” pankartını okuyarak teşekkür etti.


NOTLAR

* AK Parti’nin yeni sistemde yenilenme olarak özetlenen 6. Olağan Kongresi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çarpıcı mesajlarının yanı sıra organizasyondan taşınan pankartlara, atılan sloganlardan sinevizyonda verilen detaylara kadar görsel bir şölene tanıklık etti. İşte AK Parti kongresinin öne çıkan gelişmeleri:

400 KİŞİ ÇALIŞTI

* Toplantının olduğu günden bir gün önce salonda hazırlıklar tamamlandı. Kongre hazırlıklarında yaklaşık 400 kişi çalıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın salondakileri selamlaması için geniş bir platform hazırlandı. Partililerin etkinliği rahat izlemesi için de kürsünün üzerine büyük boyutlu ekran kuruldu.


BÜYÜK COŞKU

* “Millet bir Hedef bir” sloganıyla yapılan kongre adeta miting havasında geçti. 972 ilçeden ve 81 ilden kadın kolları, gençlik kolları temsilcileri, delegeler ve çok sayıda partili salona akın etti.

* Partililer tezahüratlar eşliğinde kongrenin düzenleneceği salona yürüdüler. Kongre salonunu yaklaşık 10 bin kişi doldururken; dışardan da kongreyi on binler izledi.


KÖKÜ ANADOLU UFKU DÜNYA

* Salon, ‘Millet bir hedef bir’, ‘1071’den 2071’e aynı millet, aynı istikamet’, ‘Büyük misyon, bitmeyen vizyon’, ‘AK Parti bir millet aşkı hikayesidir’, ‘Değişim yenilenerek devam ediyor’, ‘Türkiye’den dünyaya kısık seslerin sesi olmaya..’, ‘Kökü Anadolu’da, ufku dünyada..’ sloganlarının yazıldığı pankartlarla süslendi.

“DÖNEMEM GERİ” SÜRPRİZİ

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kongre alanına girişi salondaki dev ekrandan gösterildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’la içeri girer girmez vatandaşlar “Dönemem geri” şarkısını söylediler. Erdoğan, kurulan platform üzerinde yürürken; vatandaşlara kırmızı karanfiller dağıttı.

GÜVERCİN BROŞ

* Cumhurbaşkanı eşi Emine Erdoğan’ın ceketinin yakasında barışı simgeleyen güvercin broşu dikkat çekti.

* Kongreye katılan partililere AK Parti amblemi olan fosforlu tişörtler ve Türk bayrakları dağıtıldı. Vatandaşlar bir yandan çalan şarkılara eşlik ederken bir yanda da telefonlarının ışıklarıyla salonu aydınlattı. Erdoğan konuşma sırasında ‘Başkanım İlk Günkü Sevdan İstanbul’ pankartı açıldı.

* Erdoğan’ın siyasi hayatını anlatan sinevizyon sırasında partililerin duygulandığı dikkat çekti.


BAHÇELİ’DEN TEBRİK

* MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başkan Erdoğan’ı akşam saatlerinde telefonla arayarak, yeniden AK Parti Genel Başkanlığına seçilmesinden dolayı tebrik etti ve başarı dileklerini iletti.

MHP VE BBP’YE ALKIŞ

* Salonda kongreye katılan partilerin ismi okunurken milletvekili seçimlerinde AK Parti’nin ittifak yaptığı MHP ve BBP büyük alkış aldı. Kongreye CHP, SP, DSP, HÜDAPAR, DP, Anavatan partisi de temsilci gönderdi.

YOĞUN GÜVENLİK

* Kongre sebebiyle yoğun güvenlik tedbirleri alındı. Ankara Arena Spor Salonu’na çıkan bazı caddeler trafiğe kapatılırken, kongreye gelenler güvenlik aramasından geçerek salona girebildi. Kongre boyunca havadan da helikopterle sürekli denetim yapıldı.

DİVAN ŞAHİN’E EMANET

* Açılış konuşmasını Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş’ın yaptığı kongrenin divan başkanlığını eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin üstlendi.

* Toplamda 8 partiden temsilci kongreyi izledi. Partinin kuruluşundan bugüne kadar görev yapan eski il başkanları, önceki dönemlerin milletvekilleri, eski bakanlar ve belediye başkanları da katıldı.

STK’LARDAN YOĞUN KATILIM

* ASO, ATO, DEİK, HAK-İŞ, İHH, İSO, İTO, Memur-Sen, MÜSİAD, TOBB ve KADEM’in de bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de salonda yer aldı.

* Cumhurbaşkanı Erdoğan delegelerin imzasıyla genel başkanlığa tek aday olarak gösterildi.

ÇOKLU TERCÜME

* Kongredeki konuşmalar, işitme engelliler için işaret diline, yabancı konuk ve gazeteciler içinse Kürtçe, Rusça, Fransızca, Almanca, İngilizce ve Arapça’ya çevrildi.

* Delegelere Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kalem hediye edildi. AK Parti icraatlarını anlatan 4 kitapçık ile ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken hapse girmeden önce okuduğu şiir kitabı CD ortamında delegelere hediye edildi.

#AK Parti
#Kongre
6 yıl önce