|

Ölümüne ekmek savaşı

Güney ve Güneydoğu Anadolu'dan göç eden bazı vatandaşlar, yanlarından geçen araçların yarattığı riske aldırmadan ekmek parasını çıkartmak için kamyonlardan yola dökülen buğdayları topluyor.

Yeni Şafak
00:00 - 15/04/2004 Perşembe
Güncelleme: 17:54 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Mersin'in Çay Mahallesi yakınlarında bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi silolarından sevkedilirken kamyonlardan karayoluna dökülen buğdayların, "yeni bir yaşam umudu'' ile kente yerleşen bazı vatandaşlar tarafından toplanması "göçün çarpıcı manzarasını'' ortaya koyuyor. D-400 Karayolu'nda, yanlarından geçen araçların yarattığı riske aldırmadan, kamyonlardan dökülen buğdayları önce süpürüp bir araya toplayan daha sonra da el arabasının içine eleyenlerin sayısının her geçen gün arttığı gözleniyor.

Göçün oluşturduğu acı gerçek

1990'da Mersin'de kurulan Göç Edenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GÖÇ-DER) Başkanı Yahya Munis, işsizlik sorununun çözümlenmesi halinde karayolu kenarında buğday toplayanlara rastlanmayacağını belirterek, uzun vadeli çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Günde 2 kilo buğday topluyorlar
Adının Hamse olduğunu söyleyen ve kızıyla yolda buğday toplayan yaşlı kadın, "Günde yaklaşık 2 kilogram buğday topluyoruz. Ya bulgur olarak değerlendiriyor ya da un yapıyoruz. Bizim de soframızın katığı bu. Çaresiziz, maddi sıkıntı çekiyoruz. Mecburen buğday topluyoruz'' dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce