|

Otobüsle geldiler

Ankara saldırısında yeni bulgular: 35 kişiyi öldüren canlı bomba Seher Demir, Başkent'e suç makinesi V.K. ile birlikte otobüsle geldi. İkili, kendilerini karşılayan Özgür Ünsal ile çocukluk arkadaşıydı. Teröristler, araca bomba koymak için ise sır dolu bir geziye çıkt.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:04 - 17/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Ankara'nın merkezi olarak gösterilen Kızılay'da bomba yüklü araçla gerçekleştirilen kanlı terör saldırısıyla ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde titiz bir çalışma yürüten emniyet birimleri, canlı bomba Seher Çağla Demir'in Ankara'ya nasıl geldiğini, nerede kaldığını ve bağlantılarını ortaya çıkardı. Bomba yüklü aracı infilak ettiren Demir'in, 2013 yılında BDP'nin (HDP) Diyarbakır'da düzenlediği 'gençlik şöleni'nin ardından Suriye'ye geçip PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG saflarında eğitim aldığı açıklanmıştı. Saldırı talimatının ardından yasadışı yollardan Türkiye'ye geçen Demir'in, sevgilisi olduğu dile getirilen ve saldırının kritik isimlerinden olan V.K.'nın kardeşinin evinde kaldığı belirlendi. Demir'in, Şanlıurfa'daki bu evde yaklaşık 1 hafta kaldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Demir, saldırı öncesi Ankara'ya V.K. ile birlikte otobüsle geldi. Bomba yüklü araç ise başka teröristlerce Ankara'ya getirildi ve faillere teslim edildi.



ÇOCUKLUK ARKADAŞIYMIŞ


Saldırganlar Seher Çağla Demir ve Özgür Ünsal'ın, kilit isim V.K. ile tanışıklığının eskiye dayandığı ortaya çıktı. Üç ismin de daha önce ailecek Tekirdağ'da yaşadığı ve buradan çocukluk arkadaşı oldukları saptandı. Demir ve V.K'yı otobüsle geldikleri Ankara'da diğer terörist Özgür Ünsal karşıladı. İkiliyi annesine 'sevgili' olarak tanıştıran Ünsal, onları annesinin evinde misafir etti. Anne Ünsal, Demir ile V.K'yı zaten Tekirdağ günlerinden tanıyordu. Demir ve V.K, 9 Mart'a kadar bu evde kaldı.







'BOMBA' GEZİSİNE ÇIKTILAR


Saldırı günü yaklaşınca Ünsal ile birlikte üç isim, evden ayrıldı. Demir, Ünsal ve V.K, patlamanın gerçekleştiği pazar gününe kadar Gaziosmanpaşa'da kiraladıkları bir evde kaldı. Oğlunun eve gelmeyişinden şüphelenen anne Ünsal ise, saldırıdan bir gün önce, 12 Mart'ta polise giderek, “Oğlumu kaçırdılar" diyerek suç duyurusunda bulundu. Uyuşturucu bağımlısı olduğu söylenen ve terör suçundan sabıkası bulunmayan Özgür Ünsal, canlı bomba Demir ile V.K'ye Ankara'yı gezdirdi, Kızılay-Güvenpark'ta keşif yaptırdı. Ayrıca sözkonusu 3 ismin patlamadan önce Kızılcahamam'a gittiği bilgisi de netleşti. Eski yoldan giden üç isim, Kazan-Kızılcahamam-Çamlıdere güzergahını kullandı. Failler, Ankara'ya dönüşte ise dikkat çekmemek için çevreyolunu tercih etti. MOBESE görüntülerini inceleyen ekipler, aracın çevreyolundaki Ankara'ya geliş görüntüsüne de ulaştı. Araca bombanın bu sırada yüklenmiş olabileceği değerlendiriliyor. Araca bombayı, Kobani'de patlayıcı eğitimi alan Seher Demir'in V.K. ile birlikte yerleştirdiği tahmin ediliyor.



ARACI ÖZGÜR KULLANIYORDU


MOBESE ve güvenlik kamera görüntülerinin incelenmesinin ardından bomba yüklü aracı kullanan kişinin Özgür Ünsal olduğu, Demir'in ise aracın ön sağ koltuğunda oturduğu anlaşıldı. Ancak yetkililer yolun ortasındaki havuzun içinde bulunan Ünsal'ın cesedinin vücut bütünlüğünü korumasının nedenini araştırıyor. Sadece sağ tarafı parçalanmış olan Özgür Ünsal'ın son anda araçtan inmiş olabileceği ihtimali değerlendiriliyor. Ünsal'ın aracı bırakıp kaçmaya çalıştığı da ihtimali de düşünülüyor. Yapılan incelemede, Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen dava kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Seher Çağla Demir'in ehliyetinin olmadığı da öğrenildi. Olası bir çevirme esnasında yakayı ele vermemek için de aracı Özgür Ünsal kullanıyordu.







200 parçaya ayrıldı


Merasim Sokak'taki terör saldırısında kullanılan aracın parçaları patlamanın ardından 80 metrelik bir alana dağılmıştı. Güvenpark'taki saldırıda ise aracın parçaları 30 metrelik bir alana savruldu. Seher Çağla Demir'in bedeninin patlamanın etkisiyle 200 parçaya ayrıldığı öğrenildi. Demir'in kopan kolunun ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın çatısında bulunduğu kaydedildi.



300 kilo TNT


13 Mart Pazar günü Kızılay Güvenpark yakınlarındaki terör saldırısının ardından başlatılan soruşturmada, kullanılan patlayıcı türü ve miktarı da belirlendi. İlk tespitlere göre saldırıda TNT, RDX, amonyum nitrat ve balmumu karışımı 300 kilogramlık patlayıcı düzeneği kullanıldığı tespit edildi. Araç içerisinde patlatılacak şekilde hazırlanan düzeneğin olay anında araç içerisindeki kadın terörist Seher Demir tarafından harekete geçirildiği belirlendi.



Kardeşi sorguda


Ankara Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada gözaltındaki zanlı sayısı 14'e yükseldi. Şüphelilerin sorgusu sürüyor. Zanlılardan V. Cin'in, Şanlıurfa Viranşehir İlçe Belediye Başkanı HDP'li Emrullah Cin'in kardeşi olduğu öğrenildi. Öte yandan, terör saldırısının bütün boyutlarıyla soruşturulması için İçişleri Bakanlığı da mülkiye başmüfettişleri görevlendirecek.



Üçüncü terörist tam bir suç makinesi





Saldırıda kullanılan araçla ilgili yapılan incelemede, bombanın fünyenin yanısıra uzaktan kumandayla da tuzaklandığı belirlendi. Saldırının yaşandığı pazar gününden buyana saldırı noktasında bir gözcünün de olduğu, patlamanın ardından bu gözcünün kaçtığı belirtiliyordu. Uzaktan kumanda sisteminin de tespit edilmesinin ardından bu durum, olay yerinde üçüncü bir kişinin olduğuna ilişkin ihtimalleri güçlendirdi. Bu üçüncü kişinin de V.K. olabileceği belirtiliyor. Ankara Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, V.K. hakkında yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Yakalama kararı çıkarılması da bekleniyor. V.K'nin 'adam öldürme', 'yağma', 'ruhsatsız silah taşıma', 'basit yaralama', 'gasp' ve 'insan kaçakçılığı' gibi suçlardan 9 ayrı dosyasının olduğu öğrenildi. Faillerin telefon trafiğini de incelemeye alan polis, şüpheli V.K. ile telefon görüşmesi yaptığı tespit edilen bir kişiyi de gözaltına aldı. Bu kişinin ise stajyer avukat olduğu öğrenilirken, canlı bomba Demir'in V.K.'yi aramak için bu kişinin telefonunu ödünç aldığı anlaşıldı.





#ankara saldırı canlı bomba
#Seher Demir
8 yıl önce