|

S-400’e karşı F-35 şantajı

ABD ile Türkiye arasında gerginlik devam ederken Amerikan Kongresi’nden bir heyet Ankara’ya gelerek “ilişkilerin iyileştirilmesini istiyoruz” mesajı verdi. Ancak heyet bu mesajın ardından F-35 şantajı yaptı. Heyet, Türkiye’nin S-400’lerden vazgeçmesi halinde F-35’lerin tesliminde engellerin kaldırılabileceğini ifade etti.

Kıymet Sezer
04:00 - 28/08/2018 Salı
Güncelleme: 01:45 - 28/08/2018 Salı
Yeni Şafak
S-400’ler üzerinden yaşanan gerilim konusunda ABD kongre heyeti Ankara'ya geldi.
S-400’ler üzerinden yaşanan gerilim konusunda ABD kongre heyeti Ankara'ya geldi.

Türkiye ve ABD ilişkilerinde gerilim tırmanırken, ABD Kongresi’nden 3 üyenin de bulunduğu bir heyet Ankara’ya gelerek temaslarda bulundu. ABD heyetinde, Temsilciler Meclisi üyeleri, aynı zamanda Silahlı Hizmetler Komitesi üyeleri Michael Turner, John Garamendi ile Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Tom Marino’nun yanı sıra ABD Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Robert Hood ve Temsilciler Meclisi personelinden bazı isimler de yer aldı.


KRİZ SONA ERSİN!

NATO Parlamenterler Asamblesi (NATOPA) Başkanı Michael Turner’in başkanlık ettiği ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, dün NATO Parlamenter Asamblesi Genel Sekreteri David Hobbs’la birlikte TBMM’de temaslarda bulundu. Meclis’te NATOPA Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak ve NATOPA üyeleriyle bir araya gelen heyetle gerçekleştirilen görüşmede, ABD’li heyet iki ülke arasındaki krizin sona ermesini istedi. Ancak heyet, Türkiye’ye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı üzerinden açıkça şantaj yaptı. Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400’ler üzerinden yaşanan gerilim konusunda ABD kongre heyeti, S-400’lerin alımından vazgeçilmesi durumunda kongrede alınan ancak henüz uygulamaya koyulmayan F-35’lerle ilgili engelin ortadan kalkacağı mesajını verdi.

TERÖRİST DESTEĞİ UYARISI

NATOPA Türk grubu üyesi milletvekilleri ise, görüşmede, ABD kongresinin sürekli Türkiye aleyhine kararlar aldığını anımsattı. ABD kongre heyetine, krizin aşılması için Amerika’nın bu tavrının değişmesi gerektiği yönünde mesaj verildi. Yine ABD’nin teröristlere verdiği destek de görüşmede masaya yatırıldı. Amerika’nın, terör örgütleri PKK ve FETÖ ile mücadelede müttefik olarak üzerine düşeni yerine getirmediği ABD’li heyete iletildi. Görüşmede, Rahip Brunson konusunun ise gündeme gelmediği bildirildi.

  • NATO tesislerini ve İncirlik’i gezdiler
  • ABD heyeti, TBMM ziyaretinin ardından F-35 programı kapsamında TAİ’yi ziyaret ettiler. Halen F-35 savaş uçağının birçok parçası TAİ’de üretiliyor. Heyet, Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndaki yetkililerle görüşmelerin ardından dün Ankara’dan ayrıldı. Heyet, iki günlük Türkiye ziyaretleri kapsamında, önceki gün de İzmir’deki NATO Kara Komutanlığı’nı ve Adana İncirlik Üssü’nü ziyaret etti.

#Türkiye
#ABD
#NATO
#Rusya
6 yıl önce