|

Seçmenin yüzde 67'si 'mevcut başkana oy vermem' diyor

Yerel seçim için partilerin adaylarını açıkladığı şu günlerde, seçmenin düşüncesi de anketlerle araştırılıyor. Yapılan bir araştırma, Türkiye'de seçmenin yerel seçim olsa da öncelikle parti liderine baktığını, oy verdiği başkandan dürüstlük ve belediye bütçesini doğru kullanmasını beklediğini ortaya koydu.

Sertaç Aksan
09:05 - 18/11/2018 Pazar
Güncelleme: 09:23 - 18/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Önümüzdeki Mart'ta yerel seçim için sandıklar kurulacak.
Önümüzdeki Mart'ta yerel seçim için sandıklar kurulacak.

Türkiye’nin yerel seçim atmosferine her geçen gün biraz daha girdiği bugünlerde, partilerin aday çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Seçimler konusunda partilerin yanı sıra vatandaşın nabzını yakından tutmaya çalışan araştırma şirketleri de çalışmalarını yayınlamaya devam ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de seçmen yerel seçim olsa dahi öncelikle parti liderinin kim olduğuna bakıyor, oy verdiği başkandan dürüstlük ve belediye bütçesini doğru kullanmasını bekliyor.

  • Yerel seçimlerin yapılacağı 2019 Mart’ına doğru akan süreç hızla devam ediyor. Parti başkanları, sahadan gelen analiz ve talepleri kendi A takımlarıyla değerlendirdikten sonra kararlarını verecek. Her seçim döneminde olduğu gibi bu seçimlerde de anket çalışmaları öne çıkıyor. Areda Danışmanlık Şirketi’nin 30 büyükşehirde 30 yaş üzeri 2 bin 500’e yakın vatandaşla yaptığı araştırma önemli sonuçlar taşıyor.

'Kararım belli' diyenlerin oranı

yüzde 50’nin üzerinde

Araştırmada seçmenlere yöneltilen “Kime oy vereceğinize karar verdiniz mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 51,4 gibi büyük bir çoğunluğu ‘evet’ yanıtını verdi. Başkan adayının ismine göre karar vereceklerin oranı yüzde 25 olurken, ‘Seçime 1 ay kala kararım netleşir’ diyenler yüzde 12,6’da kaldı.

Adayların vaatlerini bekleyecek seçmenlerin oranı yüzde 8,2 olurken, kararını sandık başında vereceğini söyleyenler ise yüzde 2,8’le son sırada yer aldı.

AK Partili seçmen kararlı

  • Aynı sorunun yanıtları partiler bazında ele alındığında ise AK Parti’nin açık ara önde olduğu görülüyor. Ankete katılanların yüzde 57,9’u AK Parti’ye oy vermekte kararlı olduğunu belirtti. MHP’ye oy verme konusunda kararlarını verdiklerini bildiren yüzde 40 olarak belirlenirken, bu oran CHP’de yüzde 41,3 İYİ Parti’de ise yüzde 39,8 olarak öne çıktı.

Oy tercihinde aday ile lider kafa kafaya

Ankete katılanlara yöneltilen sorulardan biri de “Yerel seçimlerde oy tercihinize etki edecek en önemli unsur nedir?” oldu. Seçmenlerin yüzde 26’sı bu soruya ‘Partinin Başkan Adayı’ yanıtı verirken, katılımcıların yüzde 24,3’ü “Oy verirken kararımı parti liderine göre belirliyorum” seçeneğini tercih etti. Bu soruya verilen yanıtlarda ‘Parti en önemli unsur’ diyenler yüzde 22,6’da kalırken, yüzde 14,3 oranındaki ‘vaatler’ cevabını yüzde 12,8 ile ‘ekonomik durum’ izledi.

Mevcut belediye başkanlarına

oy vermeyecekler çoğunlukta

Areda’nın seçmenlere yönelttiği bir diğer soru ise “Yerel seçimlerde mevcut belediye başkanlarının aday gösterilmesi durumunda oy verir misiniz?” sorusuydu. Türkiye’deki seçmenlerin tercihini göstermesi açısından son derece önemli olan bu soruya katılımcıların yüzde 67 gibi oldukça yüksek çoğunluğu ‘Hayır’ yanıtını vermesi dikkati çekti.

'Hayır' yanıtını veren seçmenlerin partilere göre dağılımındaysa İYİ Parti yüzde 89,8, MHP yüzde 62,5, CHP yüzde 60,2, AK Parti yüzde 46,2 sıralaması oluştu.

Seçmen 'dürüst' aday peşinde

Katılımcıların “Bir belediye başkanında aradığınız en öncelikli özellik nedir?” sorusuna verdiği yanıt da Mart’taki yerel seçimler öncesinde önemli ipuçları barındırıyor. “Başkanın dürüst ve güvenilir olmasını isterim” diyenler yüzde 37,9 ile ilk sırada yer alıyor.

‘Aradığım özellik başkanın parti kimliğiyle uygun olması’ seçeneği tercih edenlerin oranıysa yüzde 15 oldu.

Bütçeyi yanlış yönetene oy yok

Ankette seçmenin oy verme davranışlarını belirlemeye yönelik sorulardan bir diğeri de “Ne olursa bir belediye başkanına asla oy vermezsiniz?” sorusu oldu.

  • Katılımcıların yüzde 39,5’i bu soruya “Belediye finans kaynaklarını yanlış kullanırsa” yanıtını verdi. Aynı soruya “Hizmet, proje üretmezse” yanıtını verenler yüzde 35,6 olurken, “Halkla ilişkileri kötü olursa bir daha oy vermem” diyenler ise yüzde 24,9 oranında kaldı.

Araştırmada katılımcıların yüzde 61,5 gibi büyük çoğunluğu “Son 3 yerel seçimde aynı partiye mi oy verdiniz farklı partilere mi oy verdiniz?” sorusuna ‘Farklı bir partiye oy verdim” yanıtını verdi.

#Yerel Seçim
#Anket
#Seçmen
5 yıl önce
default-profile-img