|

Soçi’de gündem yeni anayasa

Suriye’de siyasi çözüm için gözler Soçi’ye çevrildi. Yaklaşık bin 600 kişinin davetli olduğu toplantıya Türkiye’nin kararlı duruşuyla terörist örgüt PKK/PYD katılamadı. Amaç çözüm için yazılacak yeni anayasa için komisyonu oluşturulması.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/01/2018 Salı
Güncelleme: 04:06 - 30/01/2018 Salı
Yeni Şafak
Suriye’de siyasi çözüm için gözler Soçi’ye çevrildi. Y
Suriye’de siyasi çözüm için gözler Soçi’ye çevrildi. Y

Cenevre-9 görüşmelerinin de çözümsüzlükle sonuçlanmasının ardından Suriye’de siyasi çözüm için gözler Soçi’de başlayan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne çevrildi. Garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, taraflar bir araya getirilmeden önce son değerlendirmeleri yaptı. Toplantılarda Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık ediyor. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi bugün sabah saatlerinde başlayacak. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın da katılacağı toplantıya yaklaşık bin 600 kişi davet edildi. Davetli listesi üzerinde hassas bir çalışma yürüten Ankara, kararlı duruşuyla terörist örgüt PKK/PYD’den katılımını engelledi.

MUHALEFETİN ÇATI ÖRGÜTLERİ YOK

Suriye muhalefetinin çatı örgütleri olarak görülen Ulusal Koalisyon ve Müzakere Yüksek Komitesi heyeti toplantıya katılmayacağını açıkladı. Suriye Türkmen Meclisi başta olmak üzere Türkmenlerden ise temsilciler hazır bulunacak. ABD, İngiltere ve Fransa ise Kongre'ye gözlemci göndermeyeceklerini duyurdu.

MEKİK DİPLOMASİSİ ÖNE ÇIKACAK

Soçi’de, yeni anayasanın yazımı için anayasa komisyonu kurulması bekleniyor. Ancak Suriye’de siyasi çözüm için gerekli talepler karşılanmış değil. Bunların başında da Esed’in bombardımanlarını sürdürmesi geliyor. Tarafların aynı masada buluşturulması beklenmiyor. Mekik diplomasisiyle anayasa komisyonunun kurulmasına çalışılacak. Muhalifler, Rusya’nın kendi muhalefetini oluşturma çabasında olduğunu ve komisyonun kimlerden oluşacağının net olmayışının da Soçi’nin meşruiyetinin sorgulanmasına neden olacağını savunuyor.

SÖZLERİNİ TUTMADAN OLMAZ

Soçi’ye katılmama kararı alan Suriyeli muhalif gruplar, siyasi çözüm için adım atmadan önce Cenevre ve Astana’da karara bağlanan tutukluların serbest bırakılması, insani yardımların önünün açılması, saldırıların durması gibi alınmış kararların hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar. Muhaliflerin garantörü olan Türkiye ise Soçi’ye gelerek bu tavırlarını masada koymalarını. Dün de son ana kadar ikna turları ve muhaliflerin aralarındaki toplantıları sürdü. Muhaliflerin bir diğer talebi de yeni Suriye anayasasının yazılması ve bağımsız seçimlerin yapılmasını öngören 2254 sayılı kararına uyulması. Muhalifler, Rusya ve İran'ın rejime daha fazla baskı yapmasını istiyor.

  • Özel uçakla gittiler
  • Türkiye’den muhalefet heyetinden yaklaşık 250 kişi özel uçakla Soçi’ye gitti. Heyette Türkmenlerin yanı sıra Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) temsilciler de yer aldı. Soçi’ye giden muhalifler, Türkiye’nin garantör olduğu bu toplantıda masaya gelerek taleplerini dile getireceklerini, anayasa komisyonu kurulmadan anayasa yapılamayacağını kaydettiler. Muhalifler, yeni anayasada haklarını korumak istediklerini vurgularken, Soçi’deki görüşmelerin BM gözetimi altında olacağına dikkati çekiyor. Türkmenler de yeni anayasada Türkmenlere hukuki statü istiyor. Türkmenler, “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi istikrarı için elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız” diyorlar.
#Soçi
#Türkiye
#Rusya
#Suriye
6 yıl önce