|

TBMM Başkanı Şentop: Cumhurbaşkanlığı adaylığı 6'lı Masa'nın konusu değil anayasa konusudur

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, cuma namazı sonrasında meclis bahçesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Şentop, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ''Altılı masanın malzemesi değil, yasa ve anayasa meselesi konusudur. Açıkça söylüyoruz. Gözden kaçırdıkları bir şey var, faili meçhul makaleler yazdırıyorlar. İki defa seçilme hakkı tanınmıştır'' açıklamasında bulundu. Azerbaycan Büyükelçiliğine yapılan saldırı ile ilgili olarak Şentop, ''Faillerin cezalandırılması bir yükümlülüktür'' ifadelerini kullandı.

13:38 - 27/01/2023 Cuma
Güncelleme: 15:20 - 27/01/2023 Cuma
IHA
TBMM Başkanı Mustafa Şentop.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, “Cumhurbaşkanı aday gösterilmeyle alakalı yeni düzenleme yapıldı. Cumhurbaşkanı seçim süreciyle alakalı 2018’de değişiklikler var. Yeni sistemdeki Cumhurbaşkanı ile eski sistemdeki Cumhurbaşkanı aynı değildir. Sayın cumhurbaşkanımızın birinci dönemidir, ikinci defa adaylığı normal prosedürlere göre olur. Meclisin karar almasına gerek yoktur” dedi.

Azerbaycan Büyükelçiliğine saldırıya ilişkin olarak Şentop, “Vahim bir olay. Büyükelçililer görev yaptıkları ülkelerin emanetidir, bunların en iyi şekilde korunması lazım. Ben çok hızlıca bu konu üzerinde soruşturmanın yapılması, faillerin bulunması, cezalandırılması yükümlülük olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu tür olaylar yaşanmaz” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı adayına ilişkin altılı masanın ‘Meclis seçimlerin yenilenmesine karar vermezse Cumhurbaşkanı Erdoğan üçüncü kez aday olamayacağı’ yönündeki açıklamasına dikkat çeken gazeteciye, “Cumhurbaşkanlığı adaylığı süreci masa meselesi değil, yasa, Anayasa konusudur. İki defa seçilmeyle ilgili iki farklı hüküm var. Birisi 2007’de yürürlüğe girip 2018 yılında yürürlükten kalkan hüküm, bir de 2018 yılında yürürlüğe giren o tarihten itibaren herkese iki defa aday olma seçilme imkanıı tanıyan hüküm. 101. madde ve 102 madde birleştirilerek tek bir madde halinde yazıldı. Cumhurbaşkanı aday gösterilmeyle alakalı yeni düzenleme yapıldı. Cumhurbaşkanı seçim süreciyle alakalı 2018’de değişiklikler var. Yeni sistemdeki Cumhurbaşkanı ile eski sistemdeki Cumhurbaşkanı aynı değildir. Sayın cumhurbaşkanımızın birinci dönemidir, ikinci defa adaylığı normal prosedürlere göre olur. Meclisin karar almasına gerek yoktur” değerlendirmesini yaptı.

#Azerbaycan
#TBMM Başkanı Mustafa Şentop
#Cumhurbaşkanlığı Seçimi
1 yıl önce
default-profile-img