|

Teröristleri barındırmayın: İsveç Türkiye'den onay alabilmek için yasalarını değiştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'de kabul ettiği İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’a “Teröristleri barındırmayı bırakın” çağrısı yaptı. İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunun görüşmelerde önemli yer tuttuğunu vurgulayan Erdoğan, PKK’lı teröristlerin İsveç caddelerinde terör paçavralarıyla dolaştıklarını kaydetti. Erdoğan, “Benim vatandaşım gördüğü zaman hesabını bize soruyor. Terör örgütlerinin İsveç'in demokratik ortamını istismar etmesi engellenmelidir” dedi.

04:00 - 9/11/2022 Çarşamba
Güncelleme: 01:35 - 9/11/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
İsveç Başbakanı Türkiye’de.
İsveç Başbakanı Türkiye’de.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’ten teröristleri barındırmaya son vermelerini istedi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u Külliye’de kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk başbakanla düzenlediği ortak basın toplantısında şunları kaydetti: Şu anda mesela FETÖ terör örgütünden İsveç’te olan bir tanesi var ki ismini de vereceğim Bülent Keneş. Mesela bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor ve bununla alakalı olarak da biz tabii İsveç’in daha hassas davranmasını istiyoruz. Bunun yanında yine PKK, PYD/YPG, DEAŞ bunlarla ilgili teröristler var. Şu anda gerek İsveç, gerek Finlandiya, buranın caddelerinde biz bu teröristlerin ellerinde paçavralarla, terörist başının paçavralarıyla dolaşmalarını, benim vatandaşım, benim halkım gördüğü zaman hesabını bize soruyor. ‘Bunları görmüyor musunuz’ diyorlar, televizyon ekranlarında devamlı bunlar dönüyor. Biz tabii vatandaşımıza ‘hayır’ diyemeyiz. Bizim siyaset yaptığımızı da özellikle bilmeniz lazım. 7 ay sonra seçim var.

GÜVENLİK KAYGILARIMIZI GİDERİN

İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusunun görüşmelerde önemli yer tuttuğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasının her daim güçlü destekçisi olmuştur. İsveç ve Finlandiya’nın katılım müzakerelerinin başlatılmasına da esasen bu yaklaşımımız doğrultusunda Madrid’de onay verdik. İsveç’in, 200 senelik askeri ittifaklara katılmama politikasına son vermeye iten güvenlik kaygılarını anlayışla karşılıyoruz. Türkiye malumunuz PKK, PYD, YPG, FETÖ, DHKP-C ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyor. İsveç kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, biz de kendi güvenlik kaygılarımızın giderilmesine destek olan bir İsveç görmek istiyoruz. Terör örgütlerinin İsveç’in demokratik ortamını istismar etmesi muhakkak engellenmelidir.

İsveç yasaları değişecek

İsveç’in, Türkiye’ye yapmış olduğu tüm taahhütlere riayet edeceğini vurgulayan Kristersson da şunları söyledi: Biz bunu çok ciddiye alıyoruz. İsveç’teki tutum da şu şekilde, terörle mücadele etmemiz lazım. Burada hiç kuşku yok. Özellikle terörle mücadele mevzuatı konusunda bu senenin sonunda ve gelecek senenin başında çok büyük adımlar atacağız. Terör faaliyetleri ister İsveç’i ister Türkiye’yi hedefliyor olsun, bunları eşit derecede ciddiye alarak bunlara karşı mücadele veriyor olacağız.

#İsveç
#NATO
#Türkiye
#PKK
#PYD
#FETÖ
1 yıl önce