Tüm Türkiyeyi Muş’a sığdıran yatay mimari projesi: Herkese arsa ve müstakil ev

15:07, 23/12/2025, Salı
IHA
Tüm Türkiyeyi Muş’a sığdıran yatay mimari projesi: Herkese arsa ve müstakil ev
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık: - "Ülkemizin yatay mimariye geçmesi konusunda destek olacak politika raporumuzu kamuoyunun bilgilerine saygıyla duyuruyoruz"

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM), "Yatay Mimari Politika Raporu"nu açıkladı. KBÜ Safranbolu Kampüsü Taş Bina’da düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türkiye’nin konut ihtiyacına dair ezber bozan veriler paylaştı. Rapora göre; tüm Türkiye nüfusu bahçeli ve müstakil evlerde yaşasa bile, bu yapılaşma ülke yüzölçümünün sadece yüzde 1,1’ini, yani Muş ili kadar bir alanı kaplıyor.

KBÜ Safranbolu Kampüsü Taş Bina'da düzenlenen toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, KAPGEM'in 9. politika raporunu tanıttıklarını söyledi. KAPGEM'in Türkiye'de son derece önemli bir merkez haline geldiğini belirten Kırışık, "KAPGEM'in 29. politika masasını kurduk. 150 civarında akademisyenimiz, bürokratımız, öğrencilerimiz, özellikle lisansüstü öğrencilerimiz bu politika masalarında düzenli olarak çalışıyor. Fikir ve düşünce üretiyor, çalışıyor, emek veriyor. Ülkemize çok önemli katkılar sağlayacağını düşündüğümüz raporlar üretiyoruz. Türkiye'de hiç yapılmamış çalışmalar, politika raporları oluşturuyoruz. KAPGEM sürekli gelişiyor ve Türkiye'nin en önemli düşünce kuruluşu haline geliyor." dedi.



KAPGEM’in 9. politika raporunun tanıtıldığı toplantıda Rektör Prof. Dr. Kırışık, merkezin Türkiye’de önemli bir düşünce kuruluşu haline geldiğini vurguladı. KAPGEM bünyesinde 29. politika masasını kurduklarını belirten Kırışık, "150 civarında akademisyenimiz, bürokratımız ve lisansüstü öğrencilerimiz bu masalarda düzenli olarak çalışıyor. Ülkemize çok önemli katkılar sağlayacağını düşündüğümüz, Türkiye'de hiç yapılmamış çalışmalar ve politika raporları üretiyoruz." dedi.


"Tüm Türkiye bahçeli evde yaşasa sadece Muş kadar yer kaplıyor"


Yatay mimari denildiğinde genellikle tarım ve orman arazilerinin yok olacağı endişesinin taşındığını belirten Kırışık, yaptıkları bilimsel hesaplamalarla durumun böyle olmadığını ortaya koyduklarını ifade etti. Kırışık, söz konusu hesabı şu ifadelerle anlattı:


"Türkiye yüzölçümüne baktığımızda 783 bin 562 kilometrekarelik bir alana sahibiz. Biz bu alan içerisinde dedik ki; her 3 kişiye 300 metrekarelik bir alan versek. Yani 200 metrekare bahçe, 100 metrekare konut yapılabilecek bir alan. Orada tek katlı yaparsa 100 metrekare, çift katlı yaparsa 200 metrekare, en fazla üç kat çıkabilsin diyelim... İşte böyle bir yerde üç kişi yaşayacak ve 200 metrekare bahçesi olacak şekilde Türkiye'nin tamamına yaysak, Türkiye coğrafyasını ne kadar bir alan kaplıyor diye çalıştık. Hesapladık, Muş kadar bir alan kaplıyor. Muş, Türkiye'nin yüzde 1,1'i. O kadar küçük bir alan."




Rektör Kırışık, hane halkı büyüklüğünün 3,11 olduğu Türkiye'de, mevcut apartman usulü yapılaşmanın bahçesiz olarak yataya yayılması durumunda ise ihtiyacın daha da azaldığını belirterek, "Hani bahçe falan vermiyoruz, sadece şu an apartman usulü, o zaman da Iğdır'a yakın bir alan kaplıyor. Iğdır da Türkiye yüzölçümünün yüzde 0,46'sı." diye konuştu.



"Yatay mimari bir gelişmişlik ölçütüdür"


Dikey yapılaşmanın özellikle çocuklar üzerindeki olumsuz sosyal etkilerine değinen Kırışık, "Şu anda çocuklarımız apartmanda; ‘kızım, oğlum yapma, hoplama, zıplama’ denilerek büyüyor. Enerjisini atamıyor, koşamıyor, temiz havayla buluşamıyor." dedi. Yatay mimarinin dünyada bir gelişmişlik göstergesi olduğunu vurgulayan Kırışık, ABD nüfusunun yüzde 83’ünün, İngiltere nüfusunun ise yüzde 79’unun müstakil bahçeli evlerde yaşadığına dikkat çekti.


Kırışık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yatay mimari konusundaki talimatlarını hatırlatarak, "İnsanımızı hayatın temel problemlerinden uzaklaşabileceği, insanca yaşayabileceği, toprağıyla buluşabileceği, daha çok üretebileceği ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler geliştirerek mahalle kültürünü yaşayabileceği bir mimariye kavuşturmak arzusundayız." değerlendirmesinde bulundu.



Nüfusun Yüzde 68'i yüzölçümünün yüzde 1,6'sına sıkışmış durumda


Raporun akademik çerçevesini sunan KAPGEM Kentleşme Politikaları Masası Başkanı ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay ise çarpıcı istatistikler paylaştı. TÜİK verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 67,9’unun "yoğun kent" olarak tanımlanan ve ülke yüzölçümünün yalnızca yüzde 1,6’sını oluşturan alanlara sıkıştığını belirten Çelikyay, bu durumun dengeli kentleşme ihtiyacını doğurduğunu ifade etti. Çelikyay, OECD verilerine göre Yeni Zelanda’da yüzde 83, Avustralya’da yüzde 70 ve Japonya’da yüzde 60 oranında müstakil bahçeli konut kullanımı olduğunu aktardı.


Üniversite bünyesinde politika üretimi ve sosyal inovasyonu birleştiren bir ekosistem kurduklarını da sözlerine ekleyen Rektör Kırışık, Sosyalfest ve KAPGEM’in ardından üçüncü parça olarak "Sosyal İnovasyon Merkezi"ni kuracaklarını müjdeledi.


Toplantıya KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın yanı sıra Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, rektör yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Okul çevresindeki denetimde iş yerine adli işlem
Gündem
Okul çevresindeki denetimde iş yerine adli işlem
Muş'ta 7 adrese eş zamanlı baskın: Silah, mühimmat, sikke ve objeler ele geçirildi
Gündem
Muş'ta 7 adrese eş zamanlı baskın: Silah, mühimmat, sikke ve objeler ele geçirildi
Muş’ta köy yolunda mahsur kalan yedi kişi kurtarıldı
Gündem
Muş’ta köy yolunda mahsur kalan yedi kişi kurtarıldı
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026