|

Türkiye FETÖ konusunda ABD'yi böyle ikna etti

15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ'nün elebaşı Gülen'in iadesi için ABD ile başlatılan süreçle ikili ilişkiler önemli bir noktaya geldi. Bu sürecin dönüm noktalarından biri, 8 Ağustos'ta ABD'ye giden 4 kişilik heyetin FETÖ ile ilgili belgeler sunması oldu. ABD makamları, örgüte yönelik kara para soruşturmasına yöneldi.

Yeni Şafak
09:45 - 19/09/2016 lundi
Güncelleme: 10:56 - 19/09/2016 lundi
Diğer

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak için bugün ABD'ye gitti. Erdoğan'ın ajandasında Suriye, mülteci sorunu ve 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi var. 15 Temmuz'un ardından Gülen'in iadesi için ABD ile başlatılan süreçte ikili ilişkiler önemli bir noktaya geldi.



FETÖ'nün tasfiye sürecinde 17-25 Aralık öncesi Bank Asya'daki nakit paranın 18.4 milyar TL, sonrasında 3.9 milyar TL olduğu belirlendi. El koyma sonrası 14.5 milyar TL'nin bir bölümü dünyada ilk kez kullanılan bir yöntemle ABD'ye kaçırıldı. Türkiye'de örgüt yapısında faaliyet yürüten firmaların aynı veya benzer isimlerle ABD'de de faaliyet gösterdiği görüldü.



4 kişilik ekip anlattı


Milliyet'ten Tolga Şadan'ın bugünkü yazısında verdiği bilgilere göre; 8 Ağustos'ta 4 kişilik uzman ekip ABD'ye giderek delillerin yanı sıra 15 Temmuz'un görüntüleri ile soruşturmalarda gelinen noktayı sundu. Ekipte, Kaynak Holding ve Bank Asya soruşturmalarını yürüten İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun ile soruşturmada görevli Savcı Hüseyin Önelge ile KOM Dairesi'nden iki uzman yer aldı.



Türk heyeti, 8-11 Ağustos arasında Washington'daki temaslarında Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilileri ile görüşerek ayrıntılı bilgilendirme yaptı. Heyet; temasları sırasında, Türkiye'den ABD'ye yapılan şüpheli para transferlerinin belgeleri ve delillerinin yanısıra 15 Temmuz günü Türkiye'de yaşanan başarısız darbe girişiminin görüntüleri ve akabinde yürütülen adli soruşturmalarda gelinen noktayı özetleyen bilgileri sundu.



Bu bilgilendirme sonrasında ve Biden Türkiye'ye gelmeden önce ABD'nin ilgili makamları, şüpheli para transferlerini gerekçe göstererek Gülen'in liderliğindeki yapıyla ilgili 'kara para soruşturması'na yöneldi.



Ardından Biden'den önce Ankara'ya gelen ABD Adalet Bakanlığı yetkililerine, yine benzer biçimde önemli bilgilendirmeler yapıldı. Halen, Türkiye ile ABD arasındaki bilgi alışverişi devam ediyor.






#Türkiye
#FETÖ
#ABD
il y a 8 ans