|

Ağaoğlu’ndan veda: Bugün doğup büyüdüğü Ankara’da toprağa verilecek

Yazdığı romanlarla bu toprağın 90 yıllık hikayesini anlatan bir dönemin yasaklı yazarları arasında olan Adalet Ağaoğlu dün vefat etti. Ağaoğlu bugün doğup büyüdüğü Ankara’da toprağa veriliyor.

Ayşe Olgun
02:46 - 15/07/2020 Çarşamba
Güncelleme: 02:56 - 15/07/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Adalet Ağaoğlu
Adalet Ağaoğlu

Türk edebiyatının önemli isimleri arasında yer alan yazar Adalet Ağaoğlu 91 yaşında hayatını kaybetti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, soysal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Türk edebiyatının usta kalemlerinden Adalet Ağaoğlu’na Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı.

BOĞAZİÇİ’NDE TÖREN

İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nde Ağaoğlu için tören düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Ağaoğlu’nun çok değerli bir edebiyatçı olduğunu belirterek, “Öğrencilerimize verdikleri burslarıyla ve kendi eserleriyle sürekli üniversitemize destek verdiler. Şartlar nedeniyle maalesef bir tören yapamıyoruz ancak üniversitemizden uğurlanmayı vasiyet ettiği için, buradan hep birlikte ebediyete uğurluyoruz. Hem Halim Bey’e hem Adalet Hanım’a rahmet diliyoruz. Bundan sonra da üniversitemize yaptığı bağışlarla, öğrencilerimize yaptığı destekleri devam edecek ve ismi bu şekilde yaşamaya devam edecek” dedi. Bugün ise öğlen Kocatepe Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Cebeci Maezarlığında toprağa verilecek. Ağaoğlu, Ulus gazetesinde tiyatro eleştirileri yayımlayarak yazarlığa ilk adımı attı.

CESARETİMİ OKURUMA BOÇLUYUM

Ölmeye Yatmak, Fikrimin İnce Gülü, Hayır, Bir Düğün Gecesi gibi pek çok esere imza atan Ağaoğlu’nun romanları aynı zamanda ülkemizin 90 yıllık hikayesini anlatıyor. Türkiye’nin 1930’lardan bu yana uzanan tarihini yorumlayan ve sosyo-politik yaşama katkı sunan Adalet Ağaoğlu, yazdığı tiyatro ve romanlarından dolayı bir dönemin yasaklı yazarları arasına girmişti. 12 Eylül İhtilali’nin ardından yaşanan sıkıntılar üzerine eşiyle birlikte İstanbul’a taşınan Ağaoğlu, yazdığı romanlarının her zaman cesur bulunduğunu belirttiği bir konuşmasında şöyle demişti: “Ben bu cesaretimi doğrudan okurlarımdan aldım. Eğer okur bana sahip çıkmasaydı ben gerçekten yoktum; her zaman okuruma çok şey borçluyum. Başka hiçbir şeye borcum yok.”

Ödüllü yazar

  • Yazdığı tiyatro oyunları 12 Mart 1971’ten sonra yasaklanınca roman yazmaya karar veren Adalet Ağaoğlu’nun ilk romanı Ölmeye Yatmak, 1973 yılında yayımlandı. Daha sonra yazdığı Bir Düğün Gecesi ve Hayır adlı romanlarla bir üçleme oluşturdu ve birçok ödül kazandı. A. Ağaoğlu, 1986 yılında (İHD) İnsan Hakları Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Ancak Temmuz 2005’de İHD’nin tek yanlı ırkçı-milliyetçi bir tutum takındığını belirterek ve “PKK yanlısı politika izliyorlar” diyerek istifa etti. 1983 yılından beri İstanbul’da yaşayan Adalet Ağaoğlu, 1996 yılında ciddi bir trafik kazası geçirmişti.

#Adalet Ağaoğlu
#Vefat
#Tiyatro
#Oyun
4 yıl önce