|

Altın Portakal'a mektup var

Antalya Film Festivali Ulusal Yarışma Bölümü'nün kaldırılmasına tepkiler sürüyor. Sinemacılar, meslek birlikleri tepkilerini gösterdi, Menderes Türel'e mektup yazdılar. Film Yapımcıları Meslek Birliği Başkan Yardımcısı Nazif Tunç, Türk sinemasının özgünlükten uzaklaşacağını söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/08/2017 Salı
Güncelleme: 02:07 - 1/08/2017 Salı
Yeni Şafak
Serkan Çakarer - Menderes Türel - Nazif Tunç
Serkan Çakarer - Menderes Türel - Nazif Tunç

Türkiye'nin en köklü sinema etkinliği Antalya Film Festivali'nin Ulusal Yarışma bölümünün kaldırılmasına tepkiler devam ediyor. Sinemacılar bu konuda Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e bir mektup yazdı. Mektupta, Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB), Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SENARİSTBİR), Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SE-YAP), Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY), Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP), Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM), Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SİNEBİR), Film Yönetmenleri Derneği (FİLMYÖN) ve Çağdaş Sinema Oyuncuları'nın (ÇASOD) imzası bulunuyor.

MİLLİLİĞE TERS

Mektupta, alınan bu kararın sinemacıları şaşırttığı ve rencide ettiği belirtilirken "Ulusal yarışmanın kaldırılmasıyla festivalin endüstri platformu Antalya Film Forum’da yer alan ve desteklenen projelerin festivalde seyirciyle buluşma şansı kalmayacaktır. Alınan bu karar, festivalin yerli sinemayı destekleme misyonu ile Mart 2017’de gerçekleştirilen “3. Millî Kültür Şûrası” sonuç bildirgesinde yer alan 'milli ve yerli kültür ürünlerimizin üretilmesini ve sergilenmesini teşvik etme' yolunda alınan kararına da zıt bir tutumdur" deniliyor.

ÖZGÜNLÜK KAYBOLACAK

Ulusal Yarışma'nın kaldırılmasını eleştiren Film Yapımcıları Meslek Birliği Başkan Yardımcısı Nazif Tunç, "Sinemada Antalya'yı uluslararası hale getireceğiz diye yerli, özgün, bağımsız aynı zamanda özel birtakım yapımların üretilmesine engel olunmuş olur.

Uluslararası bölümde bir iki Türk filmi olacaktır ama bunlar Cannes, Berlin ve Venedik'teki gibi uluslararası festivallerin filmlerine benzemeye çalışacaklar. Oysa bizim yarışmamızın çok özel bir tarafı var. Ulusal Yarışma, kendimize özgü yerli, ulusal, milli filmlerin meydan buldukları bir yer. Bu özgünlük kaybolacak. Bir kompleks içinde sinema tek tipleşecek. Yönetmenler vesayetle film yapmaya başlayacak" diyor. Yerli sinemayla ilgili bütün endişeleri yersiz bulan Menderes Türel ise "Bu çok ince elenip sık dokunulmış bir karar. Bu saatten sonra geri adım atılması mümkün değil. Bu endişlerin haklı mı haksız mı olduğunu zaman gösterecek ama çok eminim zamanla biz haklı çıkacağız" yorumunu yapıyor.

Sinemanın geleneği
ortadan kalkıyor

Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Çakarer'in konuyla ilgili görüşleri ise şöyle: "Fransa'da toplam 286 tane film festivali var. Dolayısıyla başka platformalar açıldı kaldıralım demek olmuyor. Türk sinemasının geçmişiyle bugününü bağlayan bir geleneği o. Siz o geleneği ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Ulusal herhangi bir yarışma değil. Antalya özel bir yer. Antalya'da geçen yıl Türk filmlerinin doluluk oranı yüzde 50-60'tı. Yabancı filmlerde bu oran yüzde 10. Bu karardan geri dönülmesini ümid ediyorum. Bu karar sinemasal bir karar gibi durmuyor, mevcut iktirarın kültür şurasında söyledikleriyle de çelişiyor."

#Serkan Çakarer
#Menderes Türel
#Antalya
#Altın Portakal
7 yıl önce