|

Atlar tarihe ışık tutacak

Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan atların tarihsel ve geleneksel geçmişini sanatsal bir yaklaşım ile ele alan “At, Türk'ün Kanadıdır” adlı sergi kapılarını açtı. Tarihe ışık tutacak eserleriyle sergide yer alan Ressam Ayten Çağlar, "Atları herkesin doğru bir şekilde tanımasını istiyorum" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:50 - 3/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Ressam Ayten Çağlar
Ressam Ayten Çağlar

Atlara olan ilgisini eserlerine taşıyan ve bu nedenle at ressamı olarak tanınan Ayten Çağlar’ın “At, Türk'ün Kanadıdır” adlı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği (İKASD) işbirliğiyle kapılarını açan sergi, 9 Şubat'a dek ziyaret edilebilecek. Küratörlüğünü Beste Gürsu’nun yaptığı ve 23 eserden oluşan sergi, 30 yıllık bir araştırma sonucunda hayata geçirildi. İsmini 11. yüzyılın en büyük ilim adamlarından Kaşgarlı Mahmud'un Dîvân-ı Lugâti’t-Türk adlı eserinde yaptığı “At, Türk’ün kanadıdır” sözünden alan sergi, Türk kültüründe önemli bir yere sahip atın tarihsel ve geleneksel geçmişini sanatsal bir yaklaşımla ele alıyor.

BENİ ÇOK ETKİLEDİLER

Atların Türk tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen sanatçı Ayten Çağlar, "Atlar çok özel yaratılmış hayvanlar. Yaratılanların hepsi çok özel ama atın ayrı bir yeri olduğunu düşünüyorum. Beni her zaman çok etkilemiştir. Eserlerimi yaklaşık 5 yıl içinde tamamladım. Yoğun bir araştırma dönemi geçirdim. Çünkü atlar hemen çözülmüyor. Atları herkesin doğru bir şekilde tanımasını istiyorum" diyor. Proje kapsamında at ırkları üzerinde çalıştıklarını ifade eden küratör Beste Gürsu, "Belirlediğimiz ırklar atların Türklerin hayatındaki yerini anlatıyor. Süleyman Şah ve Ertuğrul Gazi'yle başlayan, Abdülhamid'e kadar uzanan süreçte Osmanlı devleti padişahlarının yaşamlarıyla ilintili kesitleri tuvallere aktardık. Yavuz Sultan Selim'in kutsal emanetlere ulaşması gibi tarihimizde önemli noktalara değinen sultanlar ve atlarıyla ilgili olan yaşamları eserlerimizde kendini gösteriyor. Eserler hem tarihe ışık tutacak nitelikte hem de sanat olarak yüksek nitelikte yapıtlar" ifadelerini kullanıyor.


Belgeselini çekeceğiz

"At, Türk'ün Kanadıdır" adlı resim sergisinin bir de kitabı basıldı.Önümüzdeki süreçte belgeselinin de çekileceğini söyleyen Beste Gürsu, "Bu uzun soluklu bir çalışma olacak. Kültürümüzü, sanatımızı uluslararası seviyeye taşıyacağız. Sergimizi ilk önce Türki Cumhuriyetler'de olmak üzere yurt dışında farklı ülkelere taşıyacağız. Çünkü Türkler at ile bir bütündür. Türk devletleri, gök kubbenin altında at üstünde üç kıtaya taşıdıkları, güneş, yıldız ve ay figürleriyle süsledikleri sancakları ile şahlanmış. Amacımız bu sergiyi üç kıtaya yaymak" diyor.

#At
#Belgesel
#Ayten Çağlar
6 yıl önce