|

Cami çizen ilk kadın mimardan veda

Pek çok caminin onarımında bulunan ve aynı zamanda ‘cami çizen ilk kadın mimar’ olarak bilinen Makbule Yalkılday 104 yaşında vefat etti. Kendisi için “Cami çizen bir mimar hanım var” denilmesinden keyif duyacağını dile getirmişti.

Ayşe Olgun
04:00 - 19/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:01 - 19/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Makbule Yalkılday  Zincirlikuyu Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.
Makbule Yalkılday Zincirlikuyu Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından Makbule Yalkılday 104 yaşında vefat etti. Dün Zincirlikuyu Camii’nde öğlen vakti kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilen Yalkılday “Camilere eli değen ilk kadın mimar” diye biliniyor. Ömrünün son dokuz yılını İzzet Baysal Huzurevi’nde geçiren Makbule Yalkılday önceki gün odasında rahatsızlandı. Huzurevi Müdürü Murat Soylu’nun verdiği bilgiye göre yoğun bakıma kaldırılan Yalkılday tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.


İSMAİLAĞA CAMİİ ONARIMI

1944 yılında, adı sonradan Mimar Sinan Üniversitesi olan Güzel Sanatlar Akademisi’nin mimarlık bölümünden mezun Yalkılday, önce özel bir şirkette, daha sonra İstanbul Defterdarlığı’nda mimar olarak çalıştı. Fatih Çarşamba’daki İsmail Ağa Camii’nin onarımını, Reşit Paşa Köşkü ve Baltalimanı Kemik Hastanesi’nin rölevesi gibi pek çok çalışmayı gerçekleştiren Yalkılday, 2011 yılında verdiği bir röportajda Üsküdar Sultantepe tarafında bir caminin çizimini yaptığını, kendisine “Cami çizen bir mimar hanım var” denmesinden çok keyif duyduğunu söylemişti.


DÜRÜST VE İLKELİ

“Canıma minnetti cami çizmek, çünkü severim ben camileri. Üsküdar’da bir camiyi temelden çizmiştim, ama İstanbul’un pek çok camiine elim değmiştir. Hatta, unuttum zamanı ve yeri, ama, bir camiyi restore ederken imam bana bahçeden bir sepet erik yollamıştı teşekkür için. İşte sanırım benim tek rüşvetim o tadı unutulmaz erik olmuştu” diyerek cami çizmekten duyduğu mutluluğu anlatmıştı. Makbule Yalkılday’ın mimari alanında yaptığı çalışmaları, yazar Cihan Aktaş, Türk Mimarisi’nde İz Bırakanlar adlı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan iki ciltlik kitapta ayrıntılı olarak inceleyip kaleme aldı.

  • Makbule Yalkılday İstanbul’da İsmailağa Camii başta olmak üzere birçok ibadethanenin onarımına eli değen bir mimar idi. Yalkılday, bugün saat 12.30’da huzurevinde dualarla anılacak.
#Makbule Yalkılday
#Mimar
#Cami
5 yıl önce