|

Fidandan ağaca dönüşen festival: 10. Malatya Uluslararası Film Festivali

10. Malatya Uluslararası Film Festivaline sayılı günler kaldı. Temasını, geçtiğimiz temmuz ayında Unesco’nun Dünya Mirası Listesine alınan Arslantepe Höyüğü’nden alan festivalin finalistleri belli oldu. Festival direktörü Haydar Işık “Festivalimiz 10. Yılıyla artık fidandan ağaca dönüştü” dedi.

Halime Kirazlı
00:00 - 1/12/2021 Çarşamba
Güncelleme: 12:39 - 1/12/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Malatya Uluslararası Film Festivali (MUFF) bu sene 10. kez düzenleniyor.
Malatya Uluslararası Film Festivali (MUFF) bu sene 10. kez düzenleniyor.
Malatya Uluslararası Film Festivali
(MUFF)bu sene 10. kez düzenleniyor. Arslantepe’nin tema olarak seçildiği festivalin, ulusal kısa, uzun ve belgesel alanındaki finalistleri belli oldu.

10-14 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan MUFF’a toplamda 27 uzun metrajlı, 29 belgesel, 88 kısa film başvuru yaptı. Jürinin belirlediği 10 finalist basın toplantısında jüri tarafından açıklandı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “kes kopyala yapıştır bir anlayış” içindeki film festivallerine sıcak bakmadıklarını söyleyerek, niye Arslantepe teması işlediklerini şöyle açıkladı, “Medeniyet burada başlamıştır ve Anadolu insanlarına, insanlık medeniyetinin nasıl başladığını içeren tematik filmler yapmamız gerekir.”

MUFF direktörü Haydar Işık, 10 yıllık maceralarını özetlerken, “Sinemanın tanıtıma katkısı hiçbir şeyle kıyaslanamaz. Festival şehrin tanıtımı açısından çok şey kattı. Malatya’yı Anadolu şehri olarak bilen sinemaseverler ya da sinema emekçileri bugün Malatya’nın her şeyini biliyor. En büyük kazanım bu.
Şehrimiz her açıdan zenginleşti ve fidandan ağaca dönüştü”
ifadesini kullandı.

SİNEMA VE KENDİM ADINA SEVİNİYORUM

Oyuncu Bennu Yıldırımlar ise jüri üyesi olarak yeni yapılmış taze Türk sinemasının örneklerini izlediği için kendisini iyi hissedeceğini belirterek, “Az buz değil 10 tane film izlemiş olacağım. Hem kendi adıma sevineceğim hem sinemamız adına” dedi.

Jüri başkanı yönetmen Murat Saraçoğlu festivalde farklı içerikler göreceğimizden bahsederek, “Pandemi bir yandan her şeyi durdurdu ama bir yandan da insanların kendi kalbine, ruhuna bakma imkânı da tanıdı. Bunları proje haline getirenler oldu. Bu süre zarfında demlenen birçok çalışma hazır hale geldi” dedi.

DİZİNİN DEVAM ETMESİ İMKÂNSIZ

Basın toplantısına katılan oyuncu Oktay Kaynarca, “Doğudaki şehirlerden birisiniz. Koskocaman Orta Anadolu’da, Doğu Anadolu’da, Güneydoğu Anadolu’da sadece siz film festivali yapıyorsunuz. Oysa sinema festivallerinin daha çok yapılıyor olup, insanların sinemayla buluşması gerek” dedi.

Rol aldığı ve bir anda sona eren EDHO dizisinin aynı ekiple dijitalde ya da farklı bir platformda devam edip etmeyeceği sorusunu da cevaplayan Kaynarca “Dizinin artık devam etmesi mümkün değil, çünkü herkes kendi yolculuğuna başladı. Tekrar bir araya gelmek, aynı platformu oluşturup başka yerde bunu hayata geçirmek bu saatten sonra neredeyse imkânsız” dedi.

“JÜRİDE TORPİL DÖNMÜŞ”

Ulusal belgesel dalı jürisi Mert Turak, “Belgesel benim çok sevdiğim bir tarz. O nedenle gönlüme göre oldu. Ve bir Malatyalı olarak, Malatya’yla yollarımızın böyle kesişmesi de beni çok mutlu ediyor” diye konuştu.

Malatyalı jürinin ağırlıkta olması sorusuna kahkahayla cevap veren Turak, “2000’de üniversiteye yeni girdiğim dönem, okulun karşısında sosisli yiyordum. Büfeci abi ‘Malatya’ya, evine hoş geldin’ dedi. ‘Abi burası İstanbul’ dedim. ‘Biz Malatyalılar burada çoğuz’ dedi. Bir taraftan da düşünüyorum, beğendiğim aktörlerin hepsi havasından mı suyundan mı ya da rastlantı mı bilmiyorum ama Malatya’dan. Biraz torpil dönmüş burada, doğru diyorsunuz” dedi.

Malatya Uluslararası Film Festivali’
nde yabancı ve yerli film seçkileri gösterimleri yapılacak. Ayrıca sinema atölyeleri, cezaevi ve huzur evi gösterimleri gibi etkinlikler de beş gün boyunca Malatya halkıyla buluşacak.
#Malatya Büyükşehir Belediye
#Selahattin Gürkan
#Haydar Işık
#Bennu Yıldırımlar
2 yıl önce