|

İslamofobiye karşı Kur'an sergisi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin el yazması Kur’an-ı Kerim koleksiyonundan 60’ı aşkın nadide eser Koç Holding’in desteğiyle Amerika'da sergilenmeye başladı. İslam'ın Batı’daki algılanışının hoşgörüden uzak olduğunu belirten Ali Koç, “İslam hoş görü dinidir. İslamofobi, nefreti körüklerken, bunu hedefleyen aktörlerin emellerine de hizmet etmiş oluyor" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/10/2016 Cuma
Güncelleme: 23:26 - 20/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin el yazması Kur'an-ı Kerim koleksiyonundan 60'ı aşkın nadide eser Koç Holding'in desteğiyle dünyanın en büyük müze ve araştırma enstitüsü Smithsonian bünyesindeki Arthur M. Sackler Galerisi'nde sergilenmeye başladı. “Kur'an-ı Kerim Sanatı: Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nden Hazineler” sergisinde 8. yüzyıldan 17. yüzyıla uzanan Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin en seçkin yapıtları yer alıyor.



İLK KEZ SERGİLENİYOR


Serginin açılış galası önceki akşam Washington'daki Smithsonian Castle'da gerçekleşti. Galada konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, el yazması nadide Kur'an-ı Kerim koleksiyonunun bir arada ilk kez ABD'de sergilenmesine aracılık etmekten heyecan duyduklarını dile getirdi. Koç, "İslam dininin kültürel ve sanatsal değerlerini sadece ülkemiz ve İslam dünyası adına değil tüm dünya ve insanlık tarihi adına bir zenginlik olarak görüyoruz. Bu değerleri korumayı, yaşatmayı ve gelecek nesillere aktarmayı arzuluyoruz" dedi.







İSLAM ŞİDDETLE BAĞDAŞAMAZ


İslam'ın Batı'daki algılanışının hümanizm ve hoşgörü anlayışından çok uzak olduğunu belirten Koç, “İslam hoşgörü dinidir. Tüm semavi dinler gibi insani değerleri, sevgiyi ve birliği yüceltir” şeklinde konuştu. "İslam dininin ve 1.7 milyar Müslüman'ın terörle ve şiddetle bağdaştırılmaya çalışılması bizi hem üzüyor hem de kaygılandırıyor" diyen Koç, "Maalesef, ABD'deki Başkanlık Seçimleri'nde dahi İslamofobi retoriğinin kullanıldığına tanıklık ediyoruz. İslamofobi, yabancılaştırmayı, nefreti ve sığ milliyetçiliği körüklerken, zaten bunu hedefleyen aktörlerin emellerine de hizmet etmiş oluyor. Hayatımıza ayrımcılığı, çağdışılığı ve şiddeti getiren dinler değil; dinlerin bilerek ya da bilmeyerek yanlış referanslarla yorumlanması ve politik emeller için kullanılmasıdır" şeklinde konuştu. Sergi 20 Şubat 2017'ye dek ziyarete açık olacak.


#İslamofobi
#İslam Eserleri
8 yıl önce