
Milli Eğitim Bakanlığı “2023 Yayın Dizisi” adı altında önemli bir projeyi hayata geçirdi. Dünden bugüne bakanlığın çıkardığı 800 Türk, Dünya ve İslam klasiklerinin tıpkı basımı yapılıyor. Aralarında yerli ve yabancı günümüz yazarlarının da bulunduğu 2023 kitap 2023 yılına kadar basılacak. Dizinin ilk 18 kitabı geçtiğimiz hafta okurla buluştu.
Milli Eğitim Bakanlığı Cumhuriyetin 100. yılında tamamlanacak önemli bir kitap projesini hayata geçirdi. Eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın talimatıyla hazırlanan proje Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın desteğiyle ilk 18 kitabını TÜYAP Uluslararası Kitap Fuarı'nda kitap kurtlarıyla buluşturdu. “2023 Yayın Dizisi” adı altında hazırlanan ve her yaştan okura hitap eden proje çerçevesinde 2023 yılına kadar 2023 kitap basılacak. Bu kitaplar arasında Türk ve Dünya klasikleri de yer alacak. Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim Araçları ve Yayımlar Dairesi Başkanı Ercan Şen proje hakkında bilgi verdi.
Geçtiğimiz hafta okurla buluşan ilk 18 kitap arasında yer alan “Hermann'la Dorothea” ve “Çin Hikâyeleri”nin Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1944 nüshasına göre hazırlandığını dile getiren Şen, Millî Eğitim Bakanlığının yayıncılık geçmişinin 1856 yılında Maarif Nezareti Teşkilatı'nın kuruluşuna kadar uzandığını hatırlatarak o günden bu yana basılmış bütün eserleri yeniden Türk okurla buluşturacaklarını söyledi.
“Bütün eserlerimizi, günümüz yayıncılık şartlarına uygun hâlde okuyucuların ihtiyaç ve beğenilerini ön planda tutarak yeniden ele aldık” diyen Şen şu bilgileri verdi: “Bakanlığımız yayınları çok eski yıllara dayandığı için bütün kitapların dijital kopyaları yoktu. Eserlerin dizgisi, sayfa tasarımı, kapak tasarımı; çocuk kitaplarının görsel özellikleri ile içeriğe uygunluğu, yeni bir anlayışla ele alındı. Nihat Sami Banarlı'nın Resimli Türk Edebiyatı Tarihi gibi kendine has özelliği olan eserlerin, günümüz baskı teknolojisinden en iyi şekilde yararlanılarak iyileştirilmiş tıpkı basımları gerçekleştirildi. Klasik eserlerin ise ilk baskıları esas alınarak dil ve üslup korundu ve sadece maddi hataları giderildi. Bütün eserlerimizi kurumsal kimliğimize yakışır, günümüz yayıncılığına uygun, okuma kültürüne katkıda bulunacak bir anlayışla yeni baştan hazırladık.”
1856 yılında Maarif Nezareti Teşkilatı'nın kurulmasından itibaren basılan kitaplar 1930'lu yıllarda Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel'in girişimiyle atılım yaptı. Batı, Doğu ve İslam klasiklerinin basıldığı bu seri 1950'lerde Bakan Tevfik İleri döneminde devam etti. 1987 yılında ise Hasan Celal Güzel'in desteğiyle klasikler yeniden basıldı. Bugün ise Türk ve Dünya Klasikleri, Türk ve Dünya Edebiyatı Dizisi, Şark İslam Klasikleri, Düşünce Dizisi, Çocuk ve Eğitim Yayınları Dizisi başlıkları altında hem eski hem yeni 2023 eser her yaştan okurla buluşacak.
2023 kitap arasında sürpriz eserler de yer alıyor. Bu sürprizlerden biri önümüzdeki dönemde okurla buluşacak olan 1700-1923 yıllarını kapsayan Osmanlı bibliyografyası çalışması. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basıma hazırlanan 2023 kitap listesinde 800 kitap yeniden basılan eserler. Geçtiğimiz hafta okurla buluşan ilk dizideki kitaplar arasında Bahçıvan (Tagore-Çev. O.Burian), Çin Hikayeleri (W.Eberhard-Çev. H. Boratav), Nihat Sami Banarlı (Resimli Türk Edebiyatı-2 cilt) bulunuyor.








