|

Meclis yurt dışına kaçırılan eserlerin peşinde

Yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarının iadelerinin sağlanması ve kültür varlıklarının korunması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, çalışmalarına başlıyor.

Yeni Şafak
11:57 - 17/10/2017 Salı
Güncelleme: 12:02 - 17/10/2017 Salı
AA
Yurt dışına kaçırılan bazı eserlerin sahteleriyle değiştirildiği tespit edildi.
Yurt dışına kaçırılan bazı eserlerin sahteleriyle değiştirildiği tespit edildi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen'in başkanlığa seçildiği ilk toplantısının ardından, Yurtdışına Kaçırılan Kültür Varlıklarının Belirlenerek İadelerinin Sağlanması ve Mevcut Kültür Varlıklarının Korunması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, 19 Ekim Perşembe günü ikinci toplantısını yapacak.

Milletvekili İsen, yurt dışına kaçırılmış ve iade edilmemiş hala çok fazla eserin bulunduğunu, yurt dışındaki eserler göz önüne alındığında getirilebilenlerin sayısının, zannedildiği kadar fazla olmadığını belirtti.

Eserler süratle temin edilecek

Bu baskının diğer ülkeler nezdinde mevzuattan daha önemli olduğunu dile getiren İsen, "Böyle bir baskı oluşturulduğu takdirde müzayedelerde kimse bu eserleri satın almıyor" diye konuştu.

İsen, öncelikle Türk vatandaşlarında ve dünyada "Bu işler takip ediliyor" noktasında bir farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirterek, akabinde de eserleri süratle temin etme gayretinde olacaklarını söyledi.

"Ya sahtesiyle değiştirilmiş..."

Yurt dışına kaçırılan eserlerde öncelikli olarak hangilerini takip edecekleri sorusunu ise İsen, şöyle yanıtladı:

"Kurumlarımızın elinde bunların envanteri var, neler olduğu biliniyor. Önce envanteri görelim, bunların içinden önemlilik sıralaması yapılır. Çok önemli eserler var. Bunların bir kısmı kasti olarak verilmemiş, onarılmak üzere götürülmüş, sahtesiyle değiştirilmiş, başka nedenlerle getirilmemiş. Bir parçası orada, bir parçası burada. En azından bunların bütünlenmesi, tamamlanması gibi bir yaklaşım içinde olacağız."

#Kültür ve Turizm Bakanlığı
7 yıl önce