|

Milli Mecmûa’dan İttihat ve Terakki sayısı

Milli Mecmûa’nın 9. sayısı, Türk entelektüel hayatının tartışmalı bir meselesi olan İttihat ve Terakki’ye odaklanıyor. Dosyayı tamamlayan röportaj Dr. Mustafa Çalık ile yapılmış.

10:45 - 24/08/2019 Cumartesi
Güncelleme: 11:32 - 24/08/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Milli Mecmûa’nın 9. sayısı
Milli Mecmûa’nın 9. sayısı

İkinci yılını doldurmaya hazırlanan Milli Mecmûa’nın 9. sayısı, Türk entelektüel hayatının tartışmalı bir meselesi olan İttihat ve Terakki’ye odaklanıyor. Tez ve telif kitap sahibi birçok isimin imzasının olduğu metinler, Dr. Mustafa Çalık’ın röportajıyla tamamına eriyor. Enver, Cemal, Talat Paşalar, II. Abdülhamid, Mustafa Kemal, Babanzâde İsmail Hakkı, Hüseyin Câhid Yalçın gibi dönemin önemli simaları için müstakil yazılar da Oğuzhan Murat Öztürk, Nevzat Artuç, Ozan Bodur, Fethi Tevetoğlu, Ceren Akgün, Selma Rıza Feraceli, Göktürk Ömer Çakır, Hüseyin Özdemir imzasıyla Temmuz-Ağustos sayısında yer alıyor.


Mecmûa, Dr. Emine Aşçı’nın cemiyet hakkında genel bilgiler veren “İttihat ve Terakki Cemiyeti” başlıklı yazısıyla açılıyor. Dönemin yerli ve yabancı basını da İsmail Yıldız, Necati Çavdar, Uğur Gündüz tarafından; Cemiyet’in farklı coğrafyalarda bulunduğu faaliyetler ve fikri yapı ise Ahmet Alperen Can, Volkan Özkan, Necip Yılmaz, Selim Han Yeniacun, Gökberk Yücel, Mustafa Şahin’in metinlerinde inceleniyor. Yasin Usta’nın “Ülkücü Düşüncenin Temelinde İttihat ve Terakki” başlıklı yazısı ise asırlık maceranın izlerini bugünlere taşıyor. İlyas Kara, Ömür Kızıl, İbrahim Daş, Tanıl Bora, Uğur Uçar, Zafer Saraç, Samet Çıldan, Metehan Hepvar ve Ahmet Şahin de dergiye katkı yapan isimler arasında. Ayrıca dergiyle birlikte İttihat ve Terakki posteri de okurlara armağan ediliyor.


#Milli Mecmûa
#İttihat ve Terakki
#Dergi
5 yıl önce