|

'Sessizliğin İçinden' oyunu izleyiciyle buluştu

"İstanbul Devlet Tiyatrosu Engelleri Kaldırıyor" çalışması kapsamında sahnelenen "Sessizliğin İçinden" isimli tiyatro oyunu tiyatroseverlerle buluştu.

Yeni Şafak
10:34 - 26/02/2016 Cuma
Güncelleme: 08:35 - 26/02/2016 Cuma
AA

Ünlü oyun yazarı Mark Medoff'un kaleme aldığı, işitme engelliler ve işitenler dünyası arasındaki iletişim kopukluğunu ele alan oyun, Cevahir Tiyatro Salonun'da sahnelendi. İzleyiciyle buluşan oyun hakkında yönetmen Faik Ertener, Mark Medoff'un yazdığı oyunun daha önce filme de çekildiğini ve oyunun başrol oyuncusunun performansıyla Oscar kazandığını dile getirdi.



Ertener, “Devlet tiyatrolarında bir ilki gerçekleştiriyoruz. Toplumun engelli dediği insanlarla aynı sahneyi paylaşıyoruz" diyerek, şunları anlattı:



"Oyunda şunu göstermek istiyoruz, aslında engelleri olan biziz ve engellilere engel çıkaran biziz, biz engel olmazsak aslında tiyatro gibi önemli bir işi birlikte başarabiliyoruz. Bunu seyirciye de anlatmak istiyoruz ki toplum içerisinde engelli insanlara sırt çevirmesinler."



Amaçlarının seyircide bir farkındalık yaratmak olduğuna dikkati çeken Ertener, “Oyun zaten çok ünlü bir oyun, oyuncu arkadaşlarımız çok başarılı. Oyundan sonra seyirci bize kim engelliydi bu kim engelli değildi diye soruyor. Üç ayı aşkın süre çalıştık ve ortaya harika bir iş çıktı. Bu oyuna büyük bir ilgi bekliyorduk ancak bu kadarını tahmin etmiyorduk" diye konuştu.



Yönetmen Ertener, oyunun uzun yıllar oynayacağını düşündüğünü belirterek, oyunculuk ve tiyatro anlamında çok iyi bir olduğunu, işitme engelli bir kızın işitme engeli aşkına engel olarak görmesini anlattıklarını ifade etti.



Oyunda öğrenci rolünde olan işitme engelli oyuncular Birgül Ustukarcı, Selda Işıktaş Yıldız, Buse Yörükoğlu, Zehra Gül Yiğit ve Yasin Yiğit, daha önce işitme engelliler tiyatrosunda rol aldıklarını ifade ederek, “İki aylık bir eğitimden sonra, böyle başarılı bir iş ortaya koyulmasından ve bu çalışmanın içinde olmaktan son derece mutluyuz. İşaret diliyle hep birlikte ayakta alkışlamalarını görünce çok mutlu oluyoruz. İlk defa devlet tiyatrosunda konuşanlar ve duymayanların birlikte sahnelediği bir oyunda yer almak çok güzel" şeklinde konuştular.



Oyun, yarın Cevahir Sahnesi'nde tekrar sahnelenecek.





Sessizliğin İçinden


Ünlü oyun yazarı Mark Medoff'un 1970'li yıllarda yazdığı, işitme engelliler ve işitenler dünyası arasındaki iletişim kopukluğunu ele alan oyun, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun tüm sahnelerinin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı turnelerine çıkarak engelliler dünyasına ışık tutmayı hedefliyor.



Beyhan Karadağ'ın çevirisini yaptığı oyunda, Ebru Aytürk Evren, Cem Zeynel Kılıç, Aylin Gürsoy, M.Coşkun Ülgen, Tuncay Koçal, Canan Maktal, Elvan Boran, Yasin Yiğit, Buse Yörükoğlu, Bingül Utsukarcı, Zehra Gül Yiğit ve Selda Işıktaş Yıldız rol alıyor.

#Faik Ertener
#İDT
#Mark Medoff'
#oyun
#Sessizliğin içinden
8 yıl önce