|

Son nefesine kadar şiir yazdı

Türk şiirinin en önemli şairlerinden Bahaettin Karakoç 88 yaşında memleketi Maraş’ta vefat etti. Geçtiğimiz pazartesi günü okurlarıyla imza etkinliğinde buluşan ve son nefesine kadar şiir yazmaya devam eden Karakoç bugün toprağa veriliyor.

Ayşe Olgun
04:00 - 18/10/2018 الخميس
Güncelleme: 06:15 - 18/10/2018 الخميس
Yeni Şafak
Bahaettin Karakoç 88 yaşında vefat etti.
Bahaettin Karakoç 88 yaşında vefat etti.

Maraş’tan bir haber geldi: Türk şiirinin yaşayan büyük şairlerinden nam-ı diğer Beyaz Kartal’ı Bahaettin Karakoç 88 yaşında kaldırıldığı hastanede yaşamını kaybetti. Bugün Ulucami’nde kılınan öğlen namazına müteakip cenazesi Kahramanmaraş’ta toprağa verilecek olan şair son nefesine kadar şiir yazmaya devam etti.

ŞAİRLERİ BULUŞTURDU

Uzun yıllar Maraş’ta Dolunay şiir ve edebiyat dergisi çıkaran Karakoç, bugün Türk şiirinde ismi olan pek çok şairin ilk şiirlerini yayınlayıp onları yüreklendirdi. Anadolu’nun dört bir yanındaki şair ve yazarların buluşma adresi olan Dolunay dergisi adına yine Maraş’ta Dolunay Şiir Akşamları düzenledi. Her yıl bu etkinlikler çerçevesinde Türk şiirine gönül vermiş şairleri memleketinde ağırlayan Karakoç şiir kitaplarını kendi imkanlarıyla okurlarıyla buluşturmak için uzun yıllar uğraştı.

SON ŞİİRLERİ FACEBOOK’TA YAYINLADI

Yaklaşık beş yıldır İstanbul’da Nar Yayınları tarafından şiir külliyatı basılan Karakoç ile ilgili yayınevinin sahibi Tayfur Esen şunları söyledi: “Bahaettin Karakoç şiirlerini bir dönem kendi imkanlarıyla kitaplaştırmış, daha sonra Adana’da Nobel Yayıncılık basmış. Beyan Yayınları arasında da şiir dizisi yayınlanmış. Biz ise bu kitapları ve şiirleri toplayıp bir araya getirerek beş kitap olarak bastık. Son nefesine badar şiir yazmaya devam ediyordu ve bu şiirlerini de kendisi Facebook hesabından okurlarıyla paylaşıyordu.”


Köklü bir edebiyatçı

Şairin hayatı boyunca Kahramanmaraş’tan ayrılmadığına dikkat çeken Yazar Duran Boz, “Ürettiği şiirle halkın duyuşunu yansıttı ve tabiatın tüm renklerini bize gösterdi” dedi. Karakoç’un verimli ve köklü bir edebiyatçı olduğunu söyleyen Yazar D. Mehmet Doğan ise “İyi bildiği halk şiirinden yola çıkarak hatırda kalacak modern şiirler yazdı. Dini muhtevası güçlü şiirler yazarak Naat’ın en güzel örneklerini verdi. Çıkardığı Dolunay dergisi, düzenlediği şiir şölenleriyle Maraş’a canlılık verdi.”

Yazar Metin Önal Mengüşoğlu, şairi şöyle anlattı: “Sanatçılığın yanı sıra önemli bir ahlâk adamıydı. Asım’ın Nesli’nin önemli bir temsilcisiydi.” Karakoç’un şiirleriyle Müslüman Türk kimliğini derin bir coşkuyla gösterdiğini anlatan şair Osman Sarı, “Yol azığı tamdı. Kültür ve medeniyetimiz için çırpınan, ilerlemiş yaşına rağmen üretmeye devam eden bir isimdi. Edebiyat ve sanat faaliyetlerini vatana, ülkeye yapılacak en büyük hizmet bilirdi” ifadelerini kullandı.

Şair-akademisyen Mehmet Narlı ise şiirlerindeki milli duyarlık bakımından Karakoç’u Arif Nihat Asya ve Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu ile birlikte anmamız gerektiğini söyledi.

  • Bol ödüllü Dede Korkutumuz
  • Kahramanmaraş’ta 1930’da doğan şair Bahaettin Karakoç, 1983’te Kayseri Sanatçılar Derneği’nce “Yılın Şairi” seçildi. Karakoç, 1986’da “Bir Çift Beyaz Kartal” kitabıyla şiir dalında Türkiye Yazarlar Birliği ödülü, 1991’de ise Diyanet Vakfınca düzenlenen münacat yarışmasında “Beyaz Dilekçe” şiiriyle birincilik ödülü kazandı. “Türkçe’nin Uluslararası 2. Şiir Şöleni” için gittiği Almatı’da 1993’te “Büyük Abay” ödülüne layık görülen Karakoç’a, Kahra manmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından 2014’te “fahri doktora unvanı” verildi. Karakoç, Türk edebiyatında “Dede Korkut” ve “Beyaz Kartal” olarak anılıyor.

Son imza günü Maraş’taydı

Geçtiğimiz Perşembe günü kapılarını açan Maraş Uluslararası 5. Kitap ve Kültür Fuarı’nın açılışına davet edilen Bahaettin Karakoç açılıştan sonra okurlarına kitap imzaladı. 15 Ekim pazartesi günü fuara tekrardan gelen ve okurlarının yine yoğun ilgisiyle karşılaşan Karakoç dün rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan müdahalelere rağmen vefat eden Karakoç, Türk şiirine ve halk müziğine “Mihriban” gibi birçok önemli eserleri kazandıran Abdürrahim Karakoç’un da aynı zamanda kardeşi.

#Bahaettin Karakoç
#Vefat
٪d سنوات قبل