|

Tabiatın zikrini resmettim

Türk resim sanatının özgün isimlerinden ressam İlhami Atalay, Bahar Çiçekleri sergisiyle Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverleri bekliyor. Bahar çiçeklerine “Zikir” adını veren Atalay, “Tabiattaki coşkuyu yüksek sesli olarak hissettim. Doğadaki bir yaprak bile benim için ayettir” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/05/2018 Cuma
Güncelleme: 03:24 - 18/05/2018 Cuma
Yeni Şafak
Ressam İlhami Atalay
Ressam İlhami Atalay

Eserleriyle Türk resim sanatında özgün bir yer edinen ressam İlhami Atalay, Bahar Çiçekleri sergisiyle Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverleri bekliyor. Atalay, Türkiye’de başlayan akademi hayatını Almanya’da sürdürmüş, yurt içi ve yurt dışında birçok sergi açmış, yüzlerce öğrenci yetiştirmiş bir ressam. Bahar

Çiçekleri’ni 2013’ten beri hazırladığını söyleyen Atalay, “Bahar geldiğinde tabiattaki coşkuyu yüksek sesli olarak hissettim. Dayanamadım çizdim. Önce ağaçların çiçeklerini inceledim, çizdim. Bende bırakmış olduğu intibayı uyguladım. Birebir tabiat kopyası değil. Oturup birebir çiçek kopyası yapmadım. Kış boyu çalıştım. Kış aylarında bile bu bahar dallarını hissetmişim” diyor.

BİZE GAFLET YAKIŞMAZ

“Bahar geldiğinde, o ölü tabiat uyandığında, dağlar, taşlar büyük bir gürültüyle tomurcuklanıp, çiçeklendiğinde, o müthiş coşkuyu, o çok sesli zikri hissedemeyecek derecede gaflet içince bulunmak biz insanlara yakışmaz. Biraz olsun bu toplu zikre kulak verip, dinlemek, gözlemlemek, insanlara hissettirmek ve duyurmak maksadıyla bu seriye başladım.” Bu sözler İlhami Atalay’ın ‘Bahar Çiçekleri’ serisinden. İlhamını tabiattan alan Atalay, tabiatın dört mevsim bir zikir içinde olduğunu söylüyor. “Tabiatta yaratılmış olan her şey benim için bir ayettir. Ondan ilham alınarak sonsuza kadar çalışılabilir. Bir yaprak bile ibrettir, bir ayettir bizim için” diyen Atalay, tabiatın bu zikrini bize resimlerle anlatıyor.


Tefekkürsüz sanat olmaz

Bahar çiçeklerine ‘Zikir’ adını veren İlhami Atalay, serideki çiçeklerin her birini özenle işlemiş. Atalay’ın çiçeleri natüralist bir şekilde çıkmıyor karşımıza, bunun yerine düşüncelerin tuvale yansımasını izliyoruz. Atalay nasıl çalıştığı konusunda “İlham kaynağım yaratılmış olan varlıklardan Yaradan’ı düşünmek. Tefekkürle çalışıyorum. Tefekkürsüz sanat olmaz. Sanatta düşünce eserinin gözükmesi lazım. Bunun için de tefekkür gerekiyor” diyor.

#ressam İlhami Atalay
#Sergi
6 yıl önce