|

Tanpınar ilham verdi

İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, saatlerimizi festivale ayarlayalım diye Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü gece yarısı okuyarak başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder bu etkinliğin kendilerine ilham verdiğini ve önümüzdeki aylarda bu tarz gece okumalarının devamının geleceğini müjdeledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/05/2015 Salı
Güncelleme: 23:48 - 4/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü'nün desteğiyle hayata geçen Türkiye'nin uluslararası ilk edebiyat festivali olan İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali (İTEF), okurları kitaplarla, usta yazarları da okurlarıyla buluşturmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün başlayan festival, özel bir etkinlikte kapılarını edebiyatseverlere açtı. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü isimli romanı Atatürk Kitaplığı'nda gece yarısında okundu. 150 kişinin katılımıyla ilk kez gerçekleştirilen bu etkinliğin kendilerine ilham verdiğini söyleyen İstanbul büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, “Gece yapılan etkinliği saatleri ayarlayalım diye bir kereye mahsus yapmıştık. Bu festival ilham verdi. Aklımızda artık öyle bir şey var ama henüz planlamadık. Bunu özellikle Ramazan'da bir sahur etkinliği veya yazar söyleşileri olarak da düşünüyoruz. Haftada üç dört akşam yaparsak her bir gece için farklı bir yazar olmasını isteriz” diyor.



ZUSAK'IN DÜNYASI ARALANIYOR


Festival çerçevesinde bugün düzenlenecek etkinliklerden takip etmenizi önerdiklerimiz var. Türk okurların Köpekler Ağladığında, İt Dalaşı, Köpek Düşleri, Hiç Kimse Sıradan Değildir ve Kitap Hırsızı isimli kitaplarıyla tanıdığı, çok satan kitapların yazarı Markus Zusak kitapları hakkında merak edilenleri Türk okurlarıyla Sismanoglio Megaro'da paylaşacak. Zusak bu söyleşide Tütengül Küçüker moderatörlüğünde yazarlık serüvenini, kitaplarında okuyucuları etkisi altına alan karakterlerinin oluşum sürecini anlatacak. Kitaplarında Orta Doğu ve Afrika'ya yaptığı seyahatlerde edindiği izlenimleri okuyucuyla paylaşan Lieve Joris de bugün gezgin olma kavramı üzerine konuşmak için Atatürk Kitaplığı'na geliyor. Etkinlik saati 18.00'de.



TABULAR VE EDEBİYAT


Bugün ayrıca KargArt'ta kitapları 30 dile çevrilen Norveçli şair Knut Odegard'ın 21.00'da başlayacak söyleşisini takip edebilirsiniz. 'Bir Şairin İlham Kaynağının Sınırları' başlıklı söyleşiye editör Enver Ercan ve çevirmen Erkut Tokman da katılacak. “Daha“, “Az” gibi kült kitapların yazarı Hakan Günday, Kolombiya'nın çatışmalı tarihini ele aldığı kitabı “Hezeyan” ile büyük beğeni toplayan Laura Restrepo tabular ve toplum arasındaki ilişkiselliği, şiddet ekseninde konuşmak için Başak Güntekin moderatörlüğünde bir araya geliyor. Bu etkinliği de Sismanoglio Megaro'da saat 19.30'dan itibaren izleyebilirsiniz. Etkinliklerle ilgili daha detaylı bilgilere festivalin internet sitesi üzerinden de ulaşabilirsiniz.


#Knut Odegard
#KargArt
#Erkut Tokman
#İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali
9 yıl önce