|

Treni kütüphane yaptılar

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın, Çankırı Belediyesi'nin kütüphaneye dönüştürdüğü 110 yıllık tarihi lokomotifin açılışını yaptı.

Yeni Şafak
14:45 - 30/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 16:23 - 30/03/2016 Çarşamba
IHA

Çankırı Belediyesi tarafından 'Çankırı, Kütüphaneler Şehri Oluyor' sloganı ile başlatılan Uçak, Tren, Gemi Kütüphaneleri projelerinden ilki olan Tren Kütüphane'nin açılışı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Çankırı Milletvekilleri Muhammed Emin Akbaşoğlu, Hüseyin Filiz ile bürokratlar ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti.




"Biz sporun olduğu, eğitimin olduğu, bu milletin dertleri ile dertlenen bir tasavvura sahibiz"


Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın, açılışta yaptığı konuşmada, yaşanan terör olaylarının Türkiye'nin gelişimini engellemeye yönelik olduğunu belirterek, "Türkiye'nin en büyük derdi terör belası. Terör belası dediğimiz şey bilgisizlikten cehaletten geldiğini biliyoruz. Bir tarafta kütüphaneler yapan, eğitime yatırım yapan bir anlayış var. Bu kütüphanelerden yararlanacak çocuklarımız yarın bu medeniyetin değerleri içinde yetişecek ve bu ülkenin milletvekilleri, bakanları, bakan yardımcıları, valileri olacak. Diğer tarafta okul yakan, derslikleri yakan, bizim yaptığımız yolları perişan eden, hava yollarını bombalayan, kitapları yakanlar, en önemlisi Kur'an-ı Kerimleri yakan, camileri yakanların nesilleri savrulup gidecek. Aramızdaki fark bu. Biz kardeşlerimiz için yavrularımız için sporun olduğu, eğitimin olduğu bu milletin dertleri ile dertlenen bir tasavvura sahibiz. Çankırı Belediyesi'nin farklı tasarımlarla gerçekleştirdiği kütüphanelerin çocuklarımızın gelişimine önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Tren Kütüphanesi hayırlı olsun" dedi.




"Yavrularımız dijital devrimin kurbanları"


Belediye Başkanı İrfan Dinç ise, çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmaya ve okumayı sevdirmeyi amaçlayan özgün projeleri hayata geçirmeye başlayarak dijital çağın olumsuzlukları karşısında çocukları korumayı amaçladıklarını kaydetti.


"İçinde bulunduğumuz Kütüphaneler Haftası'nda Tren Kütüphanemizin açılışını yapıyor olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz" diyen Dinç, "Çağımız dijital devrimi yaşıyor. Dijital devrimin en büyük kurbanı ise sevgili yavrularımız. Bizim yavrularımıza geçmişindeki büyük medeniyetin farkında olarak yetişmeleri için ortamlar hazırlamamız lazım. Onlara Fatih'in torunları olduğunu hissettirmemiz lazım. Onun için de okumaları kendilerini geliştirmeleri lazım. Bu tür farklı mekanları çocukların zevkle gelip kitap okuyacağı ortamlar haline getiriyoruz. Bugün tren kütüphanesini yavrularımızın hizmetine sunuyoruz, yakın bir zamanda da uçak kütüphanemizi ardından da gemi kütüphanemizi açacağız. Bunların yanında Çankırı'daki 25 okulumuza Z kütüphane yaptırdık. Çocuklarımızı milli ve manevi değerlerle kendilerini geliştirmiş, tarih şuuru ile bezenmiş bir anlayışla geleceğe hazırlamak için elimizdeki tüm imkânlarımızla çalışıyoruz" diye konuştu.



1906 yılında Prusya'da yapılarak Osmanlı Devleti'ne satılan lokomotif, ömrünü tamamlamasının ardından TCDD'nin hangarına çekilmişti. Kütüphaneler projesi ile kütüphaneye döndürülen tarihi lokomotif, açılışının ardından İstasyon Kavşağı mevkiinde hizmet vermeye başladı.



Türkiye'de ilk


Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak ve değişik mekanlarda kitap okumayı sevdirmek amacıyla başlatılan ve çocuklar tarafından da büyük ilgi gören çalışmalardan biri olan Tren Kütüphane, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor.

#Treni kütüphane yaptılar
#Çankırı Belediyesi
#Abdurrahim Boynukalın
#110 yıllık tarihi lokomotif
8 yıl önce