|

Türkiye'nin Venedik Vardiya’sı

Dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde yer alan Türkiye Pavyonu, “Vardiya” isimli projeyle açıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/05/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:34 - 26/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
“Vardiya” isimli projeyle açıldı.
“Vardiya” isimli projeyle açıldı.

Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi önceki gün kapılarını açtı. Bu sergide ülkemizi, küratörlüğünü mimar Kerem Piker’in, yardımcı küratörlüğünü Cansu Cürgen, Yelta Köm, Nizam Onur Sönmez, Yağız Söylev ve Erdem Tüzün’ün üstlendiği Vardiya projesi var. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye pavyonunda yer alan Vardiya projesi Serbestmekân kavramını, bir sergi teması olarak ele almak yerine, bu başlığı mekânın kendisine uyarladı. Vardiya, genç mimar adaylarını, yalnızca bienal izleyicisi olmaktan çıkarıp bienalin faal birer üreticisi haline getirecek.

ÜRETİM PLATFORMU OLUŞTURULACAK

Dünyadan mimarlık öğrencilerinin katılımıyla zaman içerisinde şekillenerek gelişecek ve bienalin sona ermesiyle tamamlanacak Vardiya projesi, alışılagelmiş anlamda bir sergi içeriği sunmayacak. Bienal süresince, 16 ülkeden 122 mimarlık öğrencisi, haftalık 10’ar kişilik vardiyalarla Venedik’e gelerek, farklı temalar etrafında atölye çalışmaları geliştirecek ve film, enstalasyon, maket, fanzin, üç boyutlu baskı gibi pek çok farklı formatta özel içerikler üretecek.

Dünyadaki güncel mimarlık konularını merkeze alan korku filmlerinden kent çocuk ilişkisine, yapay zekadan zanaata farklı konular etrafında düzenlenecek olan 13 atölye çalışması ile, canlı yayınlanacak 50 dijital yuvarlak masa oturumu ve 6 konuk konuşmacı sohbetiyle bienalin açık kalacağı 25 hafta boyunca yaşayan bir öğrenim ve üretim platformuna dönecek.


25 Kasım’a kadar sürecek bienalin Türkiye pavyonu çeşitli Emre Arolat, Eva Franch Gilabert, Juhani Pallasmaa, Jan Boelen ve Refik Anadol gibi isimleri de ağırlayacak.

#Venedik Bienali
#Vardiya
6 yıl önce