|

Yeni bir kuşak yetiştireceğiz

Beşir Ayvazoğlu'nun ardından Türk Edebiyatı Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği'ne gelen Bahtiyar Aslan hedeflerini anlattı. 43 yıldır yayın hayatını sürdüren dergide köklü değişiklikler yaşanmayacağını söyleyen Aslan, “Çizgimizden ayrılmadan genç kalemlere daha çok yer vereceğiz. Yeni bir kuşak yetiştirme gayretindeyiz” diyor.

Yeni Şafak ve
06:00 - 12/01/2016 Salı
Güncelleme: 00:50 - 12/01/2016 Salı
Yeni Şafak

Ahmet Kabaklı tarafından 1972 yılında yayımlanan ve bugüne dek kesintisiz olarak yayın hayatına devam eden Türk Edebiyatı Dergisi'nde Genel Yayın Yönetmeni değişimi yaşandı. Yaklaşık 10 yıldır derginin başında olan Beşir Ayvazoğlu bir süre önce görevi Bahtiyar Aslan'a devretti. Göreve geldikten sonra çalışmalara başlayan Aslan dergide köklü değişiklikler yapmadan küçük dokunuşlarla yola devam edeceklerini söyledi. Aslan, “Türk Edebiyatı gibi geleneği olan dergilerde köklü değişiklik yapmak pek mümkü değil. Bu derginin etrafında büyüdüğümüz için derginin genel çizgisinden çok farklı düşünmüyoruz. Ben Beşir Ayvazoğlu'nun tedrisatından geçtim, pek fazla dokunacak bir şey yok. Yazı ve yayın kadrosunda değişiklik yapıldı, kapak tasarımında ve mizanpajında küçük dokunuşlarımız oldu” diyor. Dergideki ana çizgiden ayrılmadan yazar kadrosunu zenginleştirmek istediklerini söyleyen Aslan, Şeyda Koç, Mustafa Çifci, Yasemin Akkuş, İbrahim Öztürkçü, Beyhan Kanter, Aydın Topaloğlu, İmdat Avşar, Ülkü Selvi Uslu'nun yanına yeni isimler ekleneceğini de ekliyor.



GENÇ KALEMLER ARTACAK


Dergideki hedeflerine değinen Aslan “Hikaye, deneme ve araştırma yazılarında genç arkadaşlara, farklı isimlere yöneldik. Yeni kalemler Türk Edebiyatı dergisiyle buluştu. Genç kalemler artmaya başladı. Yeni bir kuşak yetiştirme gayretindeyiz. Yeni dönemle birlikte Erhan Genç, Mehmet Samsakçı, Selçuk Karakılıç, Mücella Ezgin ve Ufuk Aykol gibi isimler künyemizde yer alıyor” şeklinde konuştu. Türk Edebiyatı Dergisi'yle lise yıllarında tanışan Aslan'ın, ilk olarak 1994'te dergide şiiri yayınlandı. Şiiri zamanla yazı ve hikayeleri takip etti. Derginin kendisi için bir okul olduğunu vurgulayan Aslan, “Çarşamba Sohbetleri ve Beşir Bey sayesinde burası benim için bir okul olmaya başladı. Ben yazı yazmayı, dergiciliğin nasıl olduğunu hep Beşir Bey'den öğrendim. Onun hayatımda çok büyük bir yeri var” diyor.



Kitapla aramıza aletler girmesin






E-kitap konusuna da değinen Aslan, “'E-kitap bu nesilde pek tutmadı. Sanatın özü hikmettir, en azından bir kısmı. Bunun peşinde olmalıyız. Kitapla aramıza başka aletler girmesi onla ünsiyet kurmamızı zorlaştırır, sizi makinalaştırır. Ancak tamamen geçiş değil de ikisi bir arada olabilir. Türk Edebiyatı, e-dergi olarak da yayınlanabilir ve isteyen onu tercih edebilir” diyor.


#Beşir Ayvazoğlu
#Bahtiyar Aslan
#Türk Edebiyatı Dergisi
#Aslan
#Şeyda Koç
#Mustafa Çifci
#Yasemin Akkuş
#İbrahim Öztürkçü
#Beyhan Kanter
#Aydın Topaloğlu
#İmdat Avşar
#Ülkü Selvi Uslu
#E-kitap
8 yıl önce