|

Yeşil yapraklı sebzeler sarı nokta hastalığını önlüyor

Yapılan araştırmalarda ıspanak, lahana, marul, semizotu, roka, tere, kıvırcık, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeleri tüketmenin, sarı nokta hastalığını önlediği saptandı.

Yeni Şafak
10:00 - 21/10/2018 Pazar
Güncelleme: 10:22 - 21/10/2018 Pazar
AA
Yeşil yapraklı besinleri bolca tüketmek sarı nokta hastalığını önlüyor.
Yeşil yapraklı besinleri bolca tüketmek sarı nokta hastalığını önlüyor.

Avustralya'daki Westmead Tıbbi Araştırma Enstitüsünün yürüttüğü 2 binden fazla yetişkinin katıldığı 15 yıllık çalışma, yeşil yapraklı sebze tüketiminin sarı nokta hastalığına yakalanma riskini azalttığını ortaya koydu.

Araştırma ekibinin lideri Bamini Gopinath, yeşil yapraklı sebzelerde bulunan nitrattan günde 100-142 miligram almanın, sarı nokta hastalığına yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığını kaydetti.

Çalışmada ıspanak, lahana, marul, semizotu, roka, tere, kıvırcık, maydanoz gibi besinleri bolca tüketmenin, sarı nokta hastalığına yakalanma riskini büyük ölçüde ortadan kaldırdığına işaret edildi.

Araştırmanın sonuçları "Academy of Nutrition and Dietetic" dergisinde yayımlandı.

Sarı nokta hastalığı nedir?

Sarı nokta, gözümüzün arkasında yer alan retina kısmında en net gördüğümüz ve içinde sarı renkli maddelerin olduğu görme merkezidir. Bu merkezi bozan tüm hastalıklar makula dejeneresansı olarak adlandırılıyor. Sarı Nokta hastalığında gözün arkasındaki sarı noktada lekeler oluşuyor.

Sarı nokta hastalığının belirtileri şu şekildedir:

- Renkleri daha soluk görme

- Görme alanının merkezinde oluşan karanlık bölgeler ya da boş alanlar, bir başka deyişle baktığımız yerin veya cismin ortasında bulanık bir alan veya karanlık bir leke görme

- Düzgün çizgileri ya da yüzleri kırık ya da dalgalı görme

- Okuma sırasında yazıları bulanık görme veya harfleri bozuk görme

- Keskin görme gerektiren okuma ve benzeri aktivitelerde güçlük

- Yüzleri tanımada güçlük

- Daha fazla aydınlatma ihtiyacı, ışığa hassasiyet, gece görüşünde azalma ve zayıflamış renk hassasiyeti

Sarı nokta hastalığında erken teşhis, tedavi ve düzenli kontrol, görmenizin korunması ve iyileştirilmesi açısından çok önemlidir.

#Yeşil yapraklı sebze
#Yeşil sebze
#Sarı nokta hastalığı
6 yıl önce