|

Aşıda 1 milyonu geçtik: Tecrübe ve sağlık alt yapısı etkili oldu

Türkiye’de koronavirüs aşısının uygulanmasının 7’nci gününde ilk dozu yaptıranların sayısı 1 milyonu geçti. Türkiye’de üretiminden kişiye uygulanana kadar aşının etkinliğini koruyan güçlü bir soğuk zincir alt yapısı bulunuyor. Türkiye’nin aşılama konusundaki tecrübesi, güçlü ve yaygın sağlık alt yapısı, aşılama sürecinde büyük katkı sağladı.

00:00 - 21/01/2021 Perşembe
Güncelleme: 02:06 - 21/01/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye'ye 30 Aralık'ta getirilen CoronaVac aşılarının 3 milyon dozluk ilk partisinin depolanma, dağıtım ve uygulama süreçleri sorunsuz ilerledi.
Türkiye'ye 30 Aralık'ta getirilen CoronaVac aşılarının 3 milyon dozluk ilk partisinin depolanma, dağıtım ve uygulama süreçleri sorunsuz ilerledi.
"Kovid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsamında, 14 Ocak'ta sağlık çalışanlarından başlanan aşılama çalışmalarına devam ediliyor. Türkiye'ye 30 Aralık'ta getirilen CoronaVac aşılarının 3 milyon dozluk ilk partisinin depolanma, dağıtım ve uygulama süreçleri sorunsuz ilerledi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu'nda muhafaza edilen aşılardan rastgele alınan numuneler, öncelikle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) laboratuvarlarında analiz edildi.
Daha sonra aşılar Bakanlığa ait iklimlendirmeli, eksi 20 ila artı 20 derece arası ayarlanabilir sıcaklıkta, aşı ve ilaç taşımaya uygun 60-90 metreküp hacmindeki frigorifik araçlarla belirlenen güzergah ve rota planlaması dahilinde 81 ile ulaştırıldı. Tamamı canlı takip edilebilen araçların sıcaklığı, konumu ve içindeki ürünlerin tüm ayrıntıları nakil sırasında dakika dakika izlendi.

GÜÇLÜ SAĞLIK ALT YAPISI

  • Ülke genelinde son yıllarda yapılan sağlık yatırımlarıyla tesis ve personel sayısının artırılması, Kovid-19'la mücadelede ve aşılama sürecinde büyük katkı sağladı.
    Türkiye'nin aşılama konusundaki tecrübesi, güçlü ve yaygın sağlık alt yapısı sayesinde, ülke genelinde aşılamaya başlanmasının üzerinden bir hafta geçmeden 1 milyondan fazla kişiye CoronaVac aşısı uygulandı.

SİSTEM TAMAMEN YERLİ

Türkiye'de bir aşının etkinliğini üretiminden kişiye uygulanana kadar koruyan ve ihtiyacı olanlara yeterli miktarda etkin aşının ulaşmasını sağlayan güçlü soğuk zincir alt yapısı bulunuyor.
Kademeli olarak, 2014 Ekim ayından itibaren devreye sokulan Aşı Takip Sistemi (ATS) kapsamında karekod bilgisiyle her doz aşı, ana depodan uygulanıncaya kadar takip ediliyor, uygulanan ve uygulayan kişi bilgileri eşleştiriliyor. Karekod okutularak aşının miadı kontrol ediliyor, soğuk zincire uygunluğu teyit ediliyor.
Sistem sayesinde her bir doz aşıya kimlik verilmesi ve depodan kullanıcıya kadarki sürecin takip edilmesi, sahte aşının dolaşıma girmesi de engelleniyor. Bu sistem, dünyada aşıların güvenliği ve yönetimi konusunda geliştirilen ilk ve hala tek tümleşik sistem olarak öne çıkıyor. Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen sistemin fikri mülkiyet hakları Sağlık Bakanlığında bulunuyor.


Başarımız beklenen bir durum

  • Gazi Üniversitesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, aşı çalışmalarını değerlendirdi. Türkiye’nin aşı konusundaki geniş deneyimiyle sağlık çalışanlarının hızla aşılandığını vurgulayan İlhan,
    “Öncelik sırasında yer alan 85 yaş üzeri bireyler ile huzurevi-bakımevinde kalan vatandaşların aşılanmasına başlandı. Ardından 80-84 yaş, sonra da sırasıyla 75-79 yaş gibi daha genç yaş grubuna doğru aşılama devam edecek.”
    dedi. Tüm toplumu kapsayan, Edirne’den Kars’a, şehirden kırsal bölgelere kadar yaygın birinci basamak sağlık sistemi ile aşılama çalışmaları yapıldığını dile getiren İlhan,
    “Türkiye’nin aşılamada başarılı olması beklenen bir durumdur. Daha geç başlanmasına rağmen en çok ve en yaygın aşı yapan ilk 10 ülke içine 1 hafta içerisinde girmesi de bunun göstergelerinden biridir”
    ifadelerini kullandı.

Aşı sırası eczacılarda

Türk Eczacıları Birliği (TEB), eczane ve ecza deposu çalışanları ile eczacılık fakültelerinin stajyer öğrencilerinin aşılanmasına bugün itibarıyla başlanacağını duyurdu.

15 GÜN SÜRECEK

  • TEB'den yapılan yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin neticesi bildirildi: "Görüşmeler sonucunda birliğimiz tarafından iletilen sorumlu müdür (depo ve eczane), ikinci eczacı, yardımcı eczacılar, eczane çalışanlarımız, hastane dışında çalışan kamu eczacılarımız, Bölge Eczacı Odası çalışanlarımız, Türk Eczacıları Birliği ve Yurtdışından İlaç Temin Birimi personelimiz, eczacılık fakültelerimizin stajyer öğrencileri için sisteme giriş işlemlerinin Bakanlık tarafından devam etmekte olduğu, tamamlanacak işlemler doğrultusunda, aşılama işlemlerine en geç yarın itibarıyla başlanacağı ve 15 gün boyunca Kovid-19 aşısı yaptırabilecekleri bilgisi alınmıştır."

Sıkıntı olursa alarm veriliyor

Aşılama sürecinde Sağlık Bakanlığı bünyesinde 70 bini aşkın personel görev alıyor. Ülke genelindeki 10 binden fazla birimden, yaklaşık 13 bin 500 depo ve dolaptan her 2 dakikada bir gelen anlık veriler Bakanlık sunucularına ulaşıyor.
Herhangi bir sıkıntının tespit edilmesi durumunda, algoritma tarafından otomatik olarak Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan ATS Çağrı Merkezi’ne “alarm” şeklinde uyarı iletiliyor.
#​Aşı
#Sağlık
#Alt yapı
3 yıl önce