|

Oruçluyken diş çektirilir mi? Diş çektirmek orucu bozar mı?

Oruçluyken diş çektirilir mi? Diş çektirmek orucu bozar mı? Ramazanla ilgili çok sık sorulan soruların yanıtlarını haberimizde sizlerle paylaştık. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen cevap...

Yeni Şafak
11:07 - 26/05/2017 Cuma
Güncelleme: 15:55 - 17/05/2018 Perşembe
Diğer
Oruçluyken diş çektirilir mi? Diş çektirmek orucu bozar mı? sorularının yanıtı haberimizde.
Oruçluyken diş çektirilir mi? Diş çektirmek orucu bozar mı? sorularının yanıtı haberimizde.

Oruçluyken diş çektirilir mi? Diş çektirmek orucu bozar mı?

Orucun bozulması için yeme, içme ve cinsel ilişki ya da bu anlamları ifade eden bir fiilin işlenmesi gerekir. Bu sebeple sırf dış tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.


Oruç ibadeti
İslâm’ın beş temel şartından biri olup bu ibadeti yerine getirmekte zorlanan kimselere, oruç konusunda anlatıldığı üzere, bir dizi kolaylık ve ruhsat getirilmiştir. Ayrıca kasten oruç tutmayan, başladığı orucu iradesi dışında veya haklı görülebilir bir sebeple bozan kimsenin de bu orucunu kazâ etmesi imkânı vardır. Bu ruhsat ve imkânlardan sonra, başladığı ramazan orucunu hiçbir mâkul ve haklı görülebilir sebep yokken, bilerek ve isteyerek bozan kimsenin durumu ağır bir kusur ve suç kabul edilmiş ve böyle kimselere, bu hatalı davranışlarından dolayı Allah’tan af dileyebilmeleri için, biri yine oruç cinsinden olmak üzere üç tür ibadetten biri kefâret olarak öngörülmüştür.

#Diyanet İşleri Başkanlığı
#Oruç
#Diş çektirmek orucu bozar mı
7 yıl önce