|

Ramazan akşamları için yapılabilecek hafif tatlı tarifleri

Hafif tatlı tarifleri iftar sofralarınızın vazgeçilmezi olacak.

Yeni Şafak
10:16 - 5/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:44 - 5/06/2017 Pazartesi
Diğer
Ramazan akşamları için hafif tatlar.
Ramazan akşamları için hafif tatlar.

Ramazan ayı boyunca kurulan iftar sofralarında tatlı olmazsa olmazlar arasında. Neredeyse her iftar sofrasında bir tatlı menüsü bulunuyor. İftarda yenen yemeklerden sonra, tam da size göre lezzetli ve hafif tatlı tarifi önerilerimiz var.

Meyve salatasına en tatlı dokunuş

Alışık olduğunuz bir tarif olsa da, meyve salatası tatlısı sıcak aylara denk gelen Ramazan'da iftar sofralarınızın belki de en hafif tatlarından olabilir. Misafirlerinizin de asla hayır diyemeyeceği bir lezzet olan meyve salatasını yaparken oldukça özgürsünüz.

Gerekli malzemeler

Antioksidan özelliği taşıyan erik, salatanıza ekşi bir tat verirken, potasyum ve C vitamin deposu şeftali, kayısı gibi meyveler de masanıza renk katacaktır. Yine antioksidan özelliğiyle üzüm ve mineral deposu portakal da salatanızda yer alabilir. Gelelim salatanızı ufak dokunuşlarla tatlandırmaya; çilek, kiraz ve biraz çikolata sosu. Kirazların çekirdeklerinizi ayıklamanıza gerek yok.

Çikolata sosu da ekleyebilirsiniz

Sevdiğiniz farklı meyveleri de salatanıza ekledikten sonra, üzerinde biraz çikolata sosu gezdirin. En son dilediğiniz aromada dondurma ekleyin. Tatlınız en hafif haliyle hazır.

Karpuz pastası

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi yaz mevsimi meyvesi karpuzu, hep aynı yemekten sıkılanlar için oldukça uygun bir tarif. Karpuzdan pasta mı olur demeyin, deneyin.

Gerekli malzemeler

1 karpuz

2 kutu hindistan cevizi sütü

1 tatlı kaşığı vanilya özü

1 çorba kaşığı bal

1 su bardağı badem veya fındık rendesi

Üzerini süslemek için; yaz meyveleri

Hindistan cevizi sütünü marketlerde rahatlıkla bulabilirsiniz; sütün soğuk olduğundan emin olun. Vanilya ve balı da ekledikten sonra, köpürene kadar çırpın. Elde ettiğiniz karışımı buzdolabına koyun ve biraz dinlendirin. Bu sırada karpuzu baş ve alt kısmından kesin. Silindir bir parça elde edebilmek için, kabuklarını da yavaş yavaş soyun. Pastayı keserken sulanmaması için, karpuzu kremayı dökmeden önce 8 eşit dilim halinde kesin.


Sıra geldi süslemeye

Kremayı sürmeden önce karpuzun yüzeyindeki suyu, bir mutfak havlusu ile alın; kremanın sulanmaması gerekiyor. Kremayı karpuzun üst yüzeyine ve çevresine sürün. Kremanın üzerini biraz kavurup robottan geçirdiğiniz fındık ya da badem parçaları ile kaplayın. Son olarak da mevsim meyveleri ile pastayı dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Hazır kekten pasta

Özellikle çalışan kadınlar için oldukça kolay bir tarif. Hem iftar sofraları hem acil gelen bir misafir için hazırlanabilecek bu lezzeti yapmak da oldukça kolay.

Gerekli malzemeler

2 hazır rulo pasta

Krema (Aroma tercihi size kalmış)

Kremanın içine eklemek için; kuru/yaş meyveler, yemişler, damla çikolata ve dilediğiniz her şey.

Dilimlediğiniz kekleri derin bir kaba yerleştirin ve üzerine dilediğiniz meyvelerle süslediğiniz kremayı dökün.


Çikolatalı krema için

Kremayı çikolatalı tercih ederseniz, Antep fıstığı ve damla çikolata, vanilyalı krema tercihinizde üzüm, mevsim meyveleri tavsiyemizdir. Pastanızı dolapta dondurduktan sonra, ters çevirin; dilimleyip servis edin.

Sakızlı muhallebi

Evde hazırlayabileceğiniz en hafif tatlılardan olan sakızlı muhallebi, pirinç unlu olması nedeniyle bebek muhallebisine çok benziyor. İftar sofralarınızı serinletecek bu tat, tatlı isteğinizi gidermede size yardımcı olacaktır.

Gerekli malzemeler

1 su bardağından biraz fazla süt (350 ml kadar)

3 çorba kaşığı toz şeker (45 gram)

1 çorba kaşığı pirinç unu (12 gram

1 çorba kaşığı buğday nişastası (22 gram)

Tüm malzemeleri bir tencerede pişirin. Pişirdiğiniz karışımı oda sıcaklığında beklettikten sonra, buzdolabında soğumaya bırakın.


Çikolata sevenler için

Aynı karışımı çikolatalı yapmak isterseniz, dilediğiniz kadar kakao ekleyerek de yapabilirsiniz. Üzerini süslemek için, çikolata parçacıkları kullanabilirsiniz.

Meyvelere pişmaniye dokunuşu

Yine meyve, yine dondurma… Bir kavun dilimi içine yerleştirdiğiniz dondurma, bu lezzetin püf noktası; devamı size kalmış. Dondurmayı ister çilekle süsleyin, ister kirazla. Dondurmanın üzerine önce bir tutam pişmaniyeyi yerleştirin. Pişmaniyeyi renklendirmek için kırmızı meyve kullanmanızı tavsiye ediyoruz.


Yine bir çikolata dokunuşu

En son çikolata sosu ya da minik çikolata parçacıkları da ekleyebilirsiniz. Servis için şık kuplar, ya da porselen düz bir tabak da kullanabilirsiniz.

İrmik topları

Gerekli malzemeler

3 su bardağı süt

7 yemek kaşığı irmik

7 yemek kaşığı toz şeker

1 paket krem şanti

Üzeri için;

Hindistan cevizi ya da kakao

Tencereye sırasıyla süt, irmik ve toz şeker ilave edip muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. İyice kaynadıktan sonra birkaç dakika kısık ateşte pişirin. Soğuduktan sonra içine 1 paket toz krem şanti ekleyin ve tekrar çırpmaya devam edin. Muhallebi karışımından elinizde toplar yaparak Hindistan cevizine bulayın.




Çikolata severseniz kakaolu da deneyin

Kakaolu sevenler için de ayrı bir kapta toz kakao beklesin; topları hindistan cevizi yerine kakaoda gezdirin. İrmik toplarınızı kakao haricinde, erittiğiniz çikolata sosunda da yuvarlayabilirsiniz. Dondurduktan sonra yine üzerini istediğiniz malzemeyle süsleyebilirsiniz.

Kuru meyveler de tercihiniz olabilir

İrmik toplarının üzerine kuru meyvelerle ve pasta malzemeleriyle de süsleyebilirsiniz. Süsleme kısmı tamamen sizin zevkinize kalmış bir durum. Toplarınızı buzdolabında dondurduktan sonra, servis edebilirsiniz.

Tavuk göğsüne tel kadayıf yorumu

Neredeyse herkesin sevdiği yalancı tavuk göğsü, iftar masalarında olabilecek en hafif tatlılar arasında. Tek kişilik porsiyonlarda hazırlayabileceğiniz bu lezzeti, tepside de yapabilirsiniz. Tarifi de yapması da oldukça kolay.

Gerekli malzemeler

250 - 300 gr. Kavrulmuş tel kadayıf

Yarım paket katı yağ

1 su bardağı un

1 litre süt1 su bardağı şeker

1 paket vanilya

Önce orta boy bir tencere çıkarın ve katı yağı kısık ateşte eritmeye başlayın. Daha hafif olmasını isterseniz, yarım paketten daha az kullanıp devamında sıvı yağ eklemeniz de mümkün. Yağ iyice eridikten sonra 1 su bardağı unu ekleyin ve kavurmaya başlayın. İyice kavurun, unun kokusu gitsin. Bu arada her tarifte olduğu gibi, unu elemenizi tavsiye ediyoruz. İyice kavrulduğuna emin olduğunuz unun üzerine yavaş yavaş 1 litre sütü eklemeye başlayın. Bir yandan çırpın ve unun topaklanmasına izin vermeyin. Yaklaşık 20 dakika kısık ateşte çırpın ve muhallebi kıvamına gelene dek bekleyin. İyice kaynama başlayınca 1 su bardağı, bizim önerimiz daha az toz şekeri ilave edin ve çırpmaya devam edin. Ateşten aldığınız zaman 1 paket vanilyayı ilave etmeyi unutmayın. Çırpmaya devam edin; tıpkı bir merhem gibi olana kadar çırpmaya devam edin.




Tek kişilik porsiyon da yapabilirsiniz

Ayrı bir tencerede tel kadayıfları kavurmaya başlayın; kavrulan kadayıfları ister muhallebinin üzerine ister alt kısmına, isterseniz de ortasına koyabilirsiniz.

Vişneli irmik tatlısı

Özellikle mayhoş tatları sevenler için ideal bir lezzet olan muhallebi, iftar sofralarına yakışacak türden. Hem hafif hem lezzetli bu tatlıyı yapması da oldukça kolay.

Gerekli malzemeler

1 çorba kaşığı nişasta

1 su bardağı vişne suyu

1 kase vişne

1 paket vanilya

5 su bardağı toz şeker

8 çorba kaşığı irmik

5 su bardağı süt

Bir tencerede süt, şeker, irmik ve vanilyayı iyice çırptıktan sonra orta ateşte pişirmeye başlayın. Kaynayan karışıma tane vişneleri ekleyin. Hazırladığınız karışımı bir borcama dökün.


Sos hazırlamaya başlayın

Nişasta ile vişne suyunu muhallebi kıvamında pişirmeye başlayın. Pişirdikten sonra bir süre soğumaya bırakın. Soğuduğundan emin olduğunuz karışımı, tatlının üzerine dökün. Tatlınız hazır; ancak soğutmayı unutmayın. Buzdolabında 1 – 2 saat beklettikten sonra servis edin.

Bisküvili pasta

Özellikle çocuklarınızın severek yiyeceği lezzetlerden biri olan bu lezzet, hafif tatlılar arasında yer alabilecek türden.

Bir tencerede krema malzemelerini çırpmaya başlayın ve orta harlı ateşte pişirin. Muhallebi kıvamına gelince ocağı kapatın ve soğumaya bırakın.

Krema soğurken, krem şantiyi bir bardak soğuk süt ile hazırlayın; krem şantinin yarısını soğumuş kremaya ilave edin ve çırpmaya devam edin.


Bir çikolata dokunuşu

Bizim önerimiz kare ya da dikdörtgen borcam, bisküvileri borcama dizin. Bir miktar ılık sütle bisküvileri ıslatın ve üzerine şantili kremayı dökün. En üste kalan krem şantiyi ilave edin. Aynı işlemi çikolatalı sosla da yapabilirsiniz. Son olarak tatlının üzerine, ceviz, fındık karışımı serpin ve buzdolabına kaldırın.


#Tatlı
#Hafif
#Kalorisiz
#İftar
#Ramazan
7 yıl önce