|

Ramazan duası bir damla su

Etiyopya’nın kuraklıkla boğuşan Afar halkı, ramazanı sahip oldukları kıt imkanlarla geçirmeye çalışıyor. Dört metrekarelik bir çadırda sekiz çocuğuyla kalan Afarlı Muhammed Utban, yağmur için dua ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:38 - 23/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Muhammed Utban, bu ramazanda da yağmur yağması ve çorak toprakların can bulması için dua ediyor
Muhammed Utban, bu ramazanda da yağmur yağması ve çorak toprakların can bulması için dua ediyor

Etiyopya’nın kuraklıkla boğuşan Afar eyaletinde yaklaşık 4 metrekarelik çadırında ailesiyle yaşamasını sürdürmeye çalışan Muhammed Utban, bu ramazanda da yağmur yağması ve çorak toprakların can bulması için dua ediyor. Eyaletin başkenti Semera’nın kırsalındaki çadırında 2 eşi ve 8 çocuğuyla yaşayan 35 yaşındaki Utban, çobanlığı bırakarak yerleşik hayata uyum sağlamaya çalışanlardan. Bir devlet kurumunda her gün 12 saat güvenlik görevlisi olarak çalışan Utban, her ay 1800 birr (yaklaşık 300 lira) ile ailesini geçindirmeye uğraşıyor ve bir gün elektriği olan, musluğundan su akan bir eve sahip olmanın hayalini kuruyor.


İFTAR SOFRASINDA ÇORBA VE HURMA

Geçimini artık çobanlıktan temin edemediğini ve su olmadığı için buraya yerleştiğini anlatan Utban, kazandığı parayla evine bakmasının güç olduğunu, akrabalarının ve komşularının kendisine yardımcı olduğunu ve birçok kişinin de ancak karşılıklı yardımlaşma sayesinde geçinebildiğini dile getirdi. Çocuklarından dördünü okula gönderen, dördünü de çalışmaları için hayvanlarını emanet ettiği abisinin yanına yollayan Utban, ramazanı ibadetle ve çalışarak geçirdiğini söyledi. Utban, “Ramazanda Allah’tan cenneti istiyorum. Bize yağmur göndermesi için dua ediyorum” dedi. İftarı çorba ve hurma, sahuru da birkaç kap yemekle geçiştiren Utban ailesi, güdecek hayvanları olmasına rağmen sofralarını etle donatacak lükse sahip değil.

#Ramazan
#Etiyopya
6 yıl önce