|

19 bin sahte görevli

AK Parti şaibeli hale gelen İstanbul seçimlerinin iptali ve yeniden yenilenmesi için YSK’ya olağanüstü itirazda bulundu. AK Parti’nin bir diğer talebi itiraz sonuçlanmadan mazbata verilmemesi oldu. YSK’ya 3 valiz belge sunan Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 62 bin sandık görevlisinden 19 bininin kamu çalışanı olmadığını açıkladı.

Nur Banu Aras
04:00 - 17/04/2019 Çarşamba
Güncelleme: 03:05 - 17/04/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

AK Parti İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) olağanüstü itiraz başvurusu yaptı. Sandıktaki hileleri 3 valiz dolusu belgeyle kayda geçiren AK Parti, İstanbul seçimlerinin iptalini ve seçimin yenilenmesini talep etti. Hukukçuların çalıştığı kapsamlı dosyada, ‘hayali seçmen’ ve ‘organize seçmen kaydırma’ iddialarına ilişkin belgeler, ıslak imzalı olmayan tutanaklar da yer aldı. Yine Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım’ın oylarının düşük gösterilmesi ya da başka adaylara da yazılması gibi hususlara ilişkin kanıtlar da dosyaya eklendi. AK Parti’nin dilekçesinde, sözkonusu hilelerin daha önce belirlenen sandıklarda belli kişiler eliyle yapıldığı kaydedildi. YSK, Maltepe oylarının sayımının tamamlanıp birleştirme tutanaklarına aktarmasından sonra itirazı gündeme alacak.


BİZİM RAKAMLAR GERÇEK

YSK’ya belgeyi teslim eden heyete başkanlık eden AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, gazetecilere süreci anlatı. “Ortada bir şüphe var ve bu şüpheyi gideremedik. Daha maddi hataların düzeltimi, geçersiz oyların sayımı ve tüm oyların sadece yüzde 10’u kadar sayılmışken, bu fark 29 binlerden 13 bin 900’lere indi. İddia ediyoruz ki bunların tamamı sayılsaydı veya bu şüpheleri ortadan kaldıracak adımlar atılsaydı, bizim rakamlar gerçekti ve bu seçim bizim lehimize sonuçlanacaktı. Olanlar seçmen iradesinin bir anlamda gerçekten iç edildiğini gösteriyor” diyen Yavuz, şu bilgileri verdi:

HEPSİNİN DELİLİ VAR

“YSK’ye sunulan 3 valiz dolusu ekte ileri sürdüğümüz tezlerin delilleri, belgeleri var. Birbirine çok yakın oy oranı var ama geçersizlere, maddi hatalara gelince yüzde 85,5 oranında AK Parti’nin aleyhine kayda geçme sözkonusu. Bir kısım oyları düzelttiğimizde, 16 bin 884 oy AK Parti lehine yazılması gerekirken başka yerlere yazılmış. Sayım döküm cetvelleri de çok önemli. Bunlardan 5 binden fazlasının mühürsüz, 700’e yakını imzasız. Ayrıca ne hikmetse, yanına ‘oy kullanamaz’ şerhi düşmeden 5 bin 287 hükümlü, İstanbul’daki seçmen kayıtlarında yer almış. (Sandık başkanları ve memur üyeler) 62 bin 560 kişinin 19 bini kamu görevlileri arasından seçilmemiş. Bunların arasında KHK ile ihraç edilmiş olanlar da var. Bu işte gerçekten bir iş var, net bir organize usûlsüzlük var, seçim yolsuzluğu var. Bütün bu şaibeyi ortadan kaldıracak tek merci YSK’dır.”

  • 3 valiz kanıt
  • Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti’nin itirazını gündeme alıp karara bağlayacak. YSK kendisine sunulan 3 valiz dolusu belgeyi dikkate alarak seçim yenileme kararı verirse İstanbul’da 2 Haziran’da yeniden seçim yapılacak.
  • Sonucu bekleyin
  • Maltepe’de oyların sayımının tamamlanıp birleştirme tutanaklarına aktarılmasından sonra CHP adayı Ekrem İmamoğlu’na İstanbul’un yeni belediye başkanı sıfatıyla mazbatasının verilmesi bekleniyordu. Ancak AK Parti, seçimlerin iptaline ilişkin yapılan olağanüstü itirazın akıbeti belli olmadan İmamoğlu’na mazbata verilmemesini istedi. Buna ilişkin ek itiraz İstanbul İl Seçim Kurulu’na dün akşam saatlerinde sunuldu.



#YSK
#Seçim
#İstanbul
#Ali İhsan Yavuz
5 yıl önce