|

Deliller sistemde

Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti’nin İstanbul’daki seçimlerin iptali istemiyle 3 bavul dolusu belge ile yaptığı olağanüstü itirazı incelemeye aldı ve delil olarak sunulan belgeleri sisteme kaydetmeye başladı

Osman Özgan
04:00 - 20/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 02:45 - 20/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
AK Parti, Yüksek Seçim Kurulu’na, İstanbul seçimlerindeki hatalar, usulsüzlükler ve sahtekarlıklara ilişkin 3 valiz dolusu belge teslim etti.
AK Parti, Yüksek Seçim Kurulu’na, İstanbul seçimlerindeki hatalar, usulsüzlükler ve sahtekarlıklara ilişkin 3 valiz dolusu belge teslim etti.

İstanbul'da CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu mazbatasını aldı ancak İstanbul ile ilgili süreç hâlâ tamamlanmış değil. AK Parti, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle seçimlerin yenilenmesi istemiyle olağanüstü itirazda bulundu. AK Parti'nin bu başvurusunun ardından MHP de hem Maltepe'de hem de İstanbul'da seçimlerin iptali talebiyle olağanüstü itirazda bulundu. YSK'nın masasındaki en kritik başvuru şimdi bu dosya. Kurul'un önünde zaten AK Parti'nin Büyükçekmece'de seçimlerin iptaline ilişkin bir başvuru bulunuyor. YSK'nın AK Parti ile MHP'nin başvurularını birlikte ele alarak karara bağlaması bekleniyor.

BELGELER ÇIKARILDI

AK Parti, 44 sayfalık olağanüstü itiraz dilekçesine ek olarak 3 bavul dolusu delil niteliğindeki belgeyi YSK'ya sunmuştu. Henüz sözkonusu başvuruları gündemine almayan YSK, belgeleri çıkardı ve sisteme kaydetmeye başladı. Bir taraftan da iddiaları ve buna ilişkin belgeleri incelemeye başlayan Kurul, gerek gördüğü takdirde ek belge talebinde de bulunabilecek. İncelenmenin tamamlanmasının ardından itirazlar YSK gündemine alınacak. Sözkonusu belgelerin incelenmesinin uzun sürmesi durumunda karar süreci uzayabilir, ancak yasaya göre YSK en geç 3 ay içerisinde hükmünü açıklamak zorunda. Öte yandan seçimlerin iptaline ilişkin incelemenin bu kadar uzun sürmesi beklenmiyor.

YSK, başvuruyu reddedebileceği gibi AK Parti ve MHP'nin itirazında belirttiği şekilde 'tam kanunsuzluk' hallerinin oluştuğuna hükmetmesi durumunda İstanbul'da seçimler iptal edilecek. YSK'nın açıkladığı takvime göre, tekrar seçimler 2 Haziran'da yapılacak. Yani bu durumda İstanbullular 2 Haziran'da yeniden sandık başına gidecek. Ancak karar verme sürecinin gecikmesi durumunda, YSK'nın yenilenecek seçim için yeni bir tarih verme yetkisi de bulunuyor. bav

#YSK
#AK Parti
#İtiraz
5 yıl önce