|

Filmlerinizi izledikçe sizi daha çok sevdik

10. Japon Filmleri Festivali Akbank Sanat'ta başladı. Filmler ücretsiz olarak seyirciyle buluşuyor. Festivalin açılışına katılan Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Keiji Fukuda, Japonya ile Türkler arasındaki sevginin filmlerle daha da güçlendiğini dile getirdi.

Harun Karaburç
00:00 - 13/01/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:15 - 12/01/2014 Pazar
Yeni Şafak
Filmlerinizi izledikçe sizi daha çok sevdik
Filmlerinizi izledikçe sizi daha çok sevdik

10. İstanbul Japon Filmleri Festivali, Japonya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Japan Foundation ve Akbank Sanat işbirliğiyle Akbank Sanat'ta başladı. Japon sinemasından ödüllü filmlerin ücretsiz olarak izlenebileceği festivalin ilk filmi 2013 Cannes Uluslararası Film Festivali Jüri Ödülü kazanan yönetmen Hirokazu Kore-eda'nın 'Benim Babam, Benim Oğlum' oldu. 10 yıldır Türk ve Japon kültürleri arasında sinema aracılığıyla bir bağ kuran Japon Filmleri Festivali Japon sinemasını severleri ve Japon kültürünü yakından tanımak isteyenleri Akbank Sanat'ta ağırlıyor.

GÖSTERİMLER ÜCRETSİZ

Günümüz çağdaş Japon filmlerinin en iyi örneklerini ücretsiz izleyeceğiniz festival 25 Ocak'a kadar sürecek. Festivalde, Yukiko Mishima'nın yönettiği «Mutluluk Veren Ekmek» ve Makoto Shinkai'nın yönettiği «Benden Sana» filmleri; animasyon kuşağında ise Japon anime dünyasının en büyük temsilcisi Makoto Shinkai'nin ilk eserlerinden 'Yıldızın Sesi', 'Saniyede 5 Santimetre', 'Kulenin Gizemi' ve yönetmen Nizo Yamamoto'nun 'Miyori'nin Ormanı' Türk izleyicisiyle buluşacak

SİNEMA TOPLUMUN AYNASIDIR

Festivalin açılışına katılan Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Keiji Fukuda, 'Sinema toplumun nereye gittiğinin göstergesidir. Japon sinemasını gördüğünüz zaman Japonya'nın nereye gittiğini anlıyorsunuz' dedi. Türk ve Japon kültürleri arasında sevgi ve dostluk bağlarının güçlü olduğunu belirten Fukuda, Japonya'da en çok Almanya'da yaşayan Türklerin hikayelerinin anlatıldığı filmlerin beğenildiğini, Almaya'da yaşayıp sonra Türkiye'ye dönen insanların hikayelerinin Japonlara çok ilginç geldiğini söyledi. Fukuda, 'Japonlarda Türklere karşı zaten bir sevgi ve dostluk hissi var. Türk filmleriyle Türklerin nasıl olduklarını anlıyoruz. 10 yıldır devam eden bu festivalle bu iki ülke arasındaki sevgi ve dostluk daha da netlik kazandı' dedi.

Festival iki kültürü kaynaştırıyor

'Sinema, kültürlerarası iletişimin en önemli araçlarından biridir' diyen Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Keiji Fukuda sözlerini şöyle sürdürdü: 'İyi bir sinema ortaya çıktığı coğrafyanın neredeyse bütün izlerini taşır. Hem işitsel algıya hem görsel algıya hitap eden sinema, bir toplumun kültürünü yansıtmanın en iyi ve sağlam aracıdır. Ülkemizde 10. yılını dolduran Japon Filmleri Festivali de 10 yıldır iki ülke arasında kültürel bir bağ kuruyor. Japon sinemasından en önemli filmlerin Türk izleyicisiyle buluştuğu bu festival sadece iki kültür arasında bağ kurmakla kalmıyor, sinemanın zengin dilinden faydalanarak iki kültürün birbirini daha yakından tanımalarına olanak sağlıyor.'


10 yıl önce