|

Faraday Future ZERO1: Çağ ötesi konsept!

Bilim-Kurgu filmlerinden fırlamış gibi!

Yeni Şafak ve
11:41 - 5/01/2016 Salı
Güncelleme: 08:10 - 15/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Geçtiğimiz haftaki yazımızda Tesla Motors'a dev rakip geldiğini yazmıştık.

Faraday Future

yetkilileri, yeni yılın ilk haftasında Las Vegas'ta düzenlenen CES 2016 fuarında 'geleceğin otomobilini' tanıtacaklarını açıklamıştı. CES 2016 fuarının başlamasına saatler kala

FFZERO1

konsepti büyük bir şölen eşliğinde





Otomobil piyasasına oldukça iddialı bir giriş yapmak isteyen

Faraday Future ZERO1

, doğrusunu söylemek gerekirse bambaşka bir tasarıma sahip. Hatta, otomobilden ziyade bilim kurgu filmlerindeki 'şeylere' benziyor desek abartmış olmayız.





Şimdi bu sıra dışı otomobili biraz daha yakından inceleyelim ama ilk olarak modeli bir konsept otomobil olduğunun altını çizelim. Bunun anlamı seri üretime geçip geçmeyeceği kesin değil. Firma yetkililerinin, Nevada eyaletinde 1 milyar dolar bütçeyle üretim tesisi kurma hedefini düşünürsek, ZERO1 için ilerleyen yıllarda seri üretime geçmesi muhtemel dememiz yanlış olmaz. (Tesla Motors da Nevada eyaletinde dev üretim tesisi Gigafactory'i inşa ediyor. Faraday Future'ın da aynı eyaleti seçmesi Tesla'yı rakip olarak seçtiği yorumlarına neden olabilir.)



Üretim tesisi için 1 milyar dolar elbette büyük bir rakam. Firmanın, bu kaynağı nereden bulduğunu merak edenler için konuyu hemen aydınlatalım: Faraday Future markasının arkasında Çinli teknoloji devi

var.



Hiper yarış otomobili olarak tasarlanan konsept otomobilin en dikkat çekici yönlerinden birisi de akıllı telefonlarla eşzamanlı çalışması. Konuyu biraz daha genişletelim, ZERO1'in direksiyonunda hava yastığı ve marka logosu bulunmuyor. Bunların yerine büyük bir boşluk var. İşte bu boşluğa akıllı telefonunuzu yerleştiriyorsunuz (tabii önce otomobil için özel olarak tasarlanan uygulamayı telefonunuza yüklemeniz gerekiyor). Ardından akıllı telefonunuz otomobilin durumuyla alakalı tüm detayları size gösteriyor.





Dikkat çeken bir başka detay ise sürücü koltuğunun dizaynı. Mühendisler, NASA bilim insanlarıyla ortak bir çalışma sonucunda 45 derecelik açıya sahip ve kusursuza yakın görüş açısı sağlayan bu koltuğu dizayn etmişler.



Aracın motoruyla alakalı çok detaylı bilgiler olmasa da bildiğimiz kadarını aktaralım; FFZERO1 4 adet elektrikli motordan oluşuyor ve maksimum 1000 hp güce ulaşabiliyor. 4 elektrikli motor, 4 tekerleğe bağımsız olarak güç sağlayabiliyor. Bu durumda (yol durumuna göre), hangi tekerlek daha fazla güce ihtiyaç duyuyorsa, güç dağılımı bu doğrultuda yapılıyor.





Konsept otomobil hem sürücülü hem de sürücüsüz kullanım moduna göre tasarlanmış. Yani istediğiniz zaman akıllı telefonunuzla birlikte kontrolü kendiniz sağlıyorsunuz.

Otonom

(sürücüsüz) modda gitmek isterseniz araç, üzerindeki sensörler aracılığıyla sizi istediğiniz adrese götürüyor. Ayrıca yine akıllı telefonunuz sayesinde aracın her daim internete bağlı olduğunu söylemeyi de unutmayalım.



Son olarak

Değişken Platform Mimarisi

teknolojisine değinelim. Bildiğimiz gibi birçok marka şu anda ürettikleri araçlarda aynı platformu kullanır. Örneğin, Toyota Aygo, Peugeot 107 ve Citroen C1 aynı platforma sahip araçlar. Yani, otomobilin dış görünümünü saymazsak iç karoseri ve şasisi aynı olarak üretiliyor.




Birçok kişi tarafından Faraday Future (tam elektrikli motora sahip olması nedeniyle), Tesla Motors'un yeni rakibi olarak gösterilmişti. Tesla Motors, elektrikli otomobillerin açık ara en iyisi olduğu için bu mukayese ilk bakışta normal gelebilir. Ancak ZERO1'in tasarımına baktığımızda, Tesla ve Faraday Future'ın farklı kulvarlarda olduğunu söylemek yanlış olmaz.








#faraday future
#FFZERO1
#zero1
#elektrikli otomobil
#tesla
#model s
#model x
#ces 2016
8 yıl önce