|

İnsanlar robotlara karşı

Pek çok filme konu olan insan ve robot savaşının ilk adımları insanlar tarafından atılmaya başlandı. Son dönemde insanların, robotlara karşı saldırgan tavırlarındaki artış dikkat çekiyor.

Haber Merkezi
04:00 - 29/01/2019 Salı
Güncelleme: 03:59 - 29/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, bazı robotların kafasının koparıldığı, branda ile sarmalandığı veya dövüldüğü görülüyor. Moskova’da Alantim adlı bir eğitim robotunun, uğradığı beyzbol sopalı saldırı sonucu yardım çağrısında bulunması da bu görüntülerden biri oldu.


ŞİDDET İLGİ GÖRÜYOR

  • Blake Webber rumuzlu komedyen Aristotle Georgeson, paylaşımlarında en çok ilgiyi, insanların robotlara fiziksel şiddet uyguladığı videoların gördüğünü belirtiyor. Aldığı geri dönüşlerde hakim olan duygunun “robotların başkaldırmasına yönelik korku” olduğunu ifade eden Georgeson, bir kesimin “ilerde başkaldırmamaları için” robotlara yapılan muameleyi haklı bulduğunu, diğer kesimin ise “böyle yaparsak robotları kızdırırız” düşüncesini savunduğunu belirtiyor.

UZMANLAR ELE ALDI

İtalyan Teknoloji Enstitüsü’nden bilişsel nörobilimci Agnieszka Wykowska, robotlara yönelik kötü davranışların, “bizden olan ve dışarıdan olan” psikolojisinden kaynaklanabileceğini kaydediyor. Güvenlik robotu üreticisi Knightscope başkanı William Santana Li ise, kafa koparma vs gibi robotları insanlıktan çıkarmaya yönelik tutumun, aslında ona insan nitelikleri atfetmeye yönelik iç güdümüzden kaynaklandığını belirtiyor.


Bazı araştırmacılar, robotlara yönelik saldırgan tutumun, robotların gelecekte insanların işlerini elinden alacağı korkusundan kaynaklandığını ifade ediyor.

Anlamadığımızdan korkuyoruz


  • Li, müşterilerinin, robotlara birer insanmış gibi isim takmadan duramadıklarını belirtiyor. Robotları insanlaştırmaya yönelik tutumdan doğan şiddetin Frankenstein sendromunu yansıttığını belirten Wykowska da, "Çünkü tam olarak anlamadığımız bu şeyden korkuyoruz. Biraz bize benziyor ama yeterince benzemiyor" ifadelerini kullanıyor.

Yapay zeka ve robot teknolojisindeki gelişme şimdiden insanoğlunun kabusu olmuş durumda. Bilim kurgu filmlerini hatırlatır şekilde, insanlardan robotlara yönelik şiddette dikkat çeken bir artış söz konusu. New York Times gazetesinde Jonah Engel Brownich imzalı “Neden robotlara zarar veriyoruz” başlıklı haber, insanlar ile robotlar arasındaki savaşın çoktan başladığını gösteriyor.

#Robot
#William Santana Li
#Agnieszka Wykowska
5 yıl önce