|

Şimdi yükselen trend şirket içi sosyal ağlar

Sosyal ağların yükselen trend olmasıyla birlikte bu akım, şirket içi iletişim yapısını da değiştiriyor. Artık sadece elektronik postaya dayalı kurum içi iletişim yerine şirket içi sosyal ağlar dönemindeyiz.

Melih Bayram Dede
00:00 - 27/06/2011 Pazartesi
Güncelleme: 22:26 - 26/06/2011 Pazar
Yeni Şafak
Şimdi yükselen trend şirket içi sosyal ağlar
Şimdi yükselen trend şirket içi sosyal ağlar

Son zamanlarda Avrupa ve ABD'de tartışılan en sıcak konulardan biri Enterprise 2.0; başka bir ifadeyle SaaS (Software as a Service) girişimleri. MangırKart projesinden tanıdığımız Ayhan Koçak'ın yeni girişimi olan swabr.com, tam da bu alana hitap eden bir proje. Aldığım bilgiye göre, swabr.com, şirket ve organizasyonların kullanabilecekleri online iletişim platformu olarak işlev yüklenecek. swabr.com'u bir başka deyişle şirket ya da organizasyon içi sosyal ağ olarak da tanımlamak mümkün.

KARMAŞA ORTADAN KALKIYOR

swabr.com'un feed tekniğini kullanarak şirket içi e-posta karmaşasını ortadan kaldırdığını belirten projenin fikir babası Ayhan Koçak, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Pratik bir iki örnek verecek olursak; diyelim ki iş arkadaşlarınıza duyuru yapacaksınız. Herkese ayrı ayrı e-postayla göndermek yerine bir 'feed' yazıyorsunuz iş arkadaşlarınız da konuyla ilgili düşüncelerini, yorumlarını altına ekliyorlar. Aynı duyuruyu herkese ayrı e-postayla duyurursanız 10 kişide 10 tane e-posta yapar. Her bir arkadaşınızın e-postaya cevap yazdığını ve gelen e-postalara da cevap verme ihtiyacının doğduğunu düşünecek olursak nasıl bir e-posta karmaşasının doğduğunu görebiliriz. Ve tabi swabr çalışanların biribirini daha yakından tanımasını sağlıyor. Bunun ekip ruhunu güçlendirmesinin yanında çalışanlar kimden hangi konuda faydalabileceğini de görmüş oluyor.”

KURUMSAL E-POSTA İLE ÜYE OLUNUYOR

Ayhan Koçak, “swaber'e sadece kurumsal e-posta adresiyle üye olunabiliyor. Aynı kurumsal e-posta adresi olmayan birinin networka girmesi isteniyorsa ağ içerisinden birinin davet etmesi gerekiyor. Tamamiyle şirket/organizasyon içi iletişime odaklı olan swabr'de doküman ve fotoğraf yüklenebiliyor, yorum yapılıp, beğenilebiliyor. Favoriler oluşturulabiliyor. Aynı network içerisinde muhasebe, pazarlama, yönetim vb. gruplar oluşturulabiliyor. Ve tabii ki buralara giriş yetkileri de düzenlebiliyor.” şeklinde konuşuyor.


Proje önce studentSN'de kullanıldı

Ayhan Koçak, “swabr.com şirket içi iletişimin şeklini tamamen değiştiriyor. 1950'den günümüze sırasıyla telefon, faks, sonra e-postayla haberleşiyoruz. Şimdi şirket ya da organizasyon içi e-posta iletişiminin yerini saas (Sofware as a Service) servisleri yani swabr.com alacak.” diyor. studentSN.com çalışanlarından biri olan Ayhan Koçak'ın projesi swabr.com, alfa aşamasından itibaren studentSN içerisinde şirket sosyal ağı olarak da kullanılmış ve başarısı test edilmiş. Şimdi de aynı şekilde MangırKart içerisinde kullanıldığı bilgisini alıyorum. studentSN ve MangırKart kurucuları swabr'ın pratik kullanımda faydalarını görülünce projenin tutacağına inanarak Ayhan'a destek olmaya karar vermeye karar vermiş. Şimdi swabr.com sadece kurumiçi proje olmaktan çıkıyor ve hedefi küresel olan bir proje olarak sektörde şans arıyor.



13 yıl önce