|

Türkler Antarktika seferinde

Antarktika’ya Bilim Üssü Kurulması Projesi kapsamında çalışmalarda bulunacak Türk bilim ekibi yola çıktı. Sefere katılan Milli Sporcu Şahika Ercümen de Antarktika’da dalış gerçekleştirecek.

Yasin Yılmaz
04:00 - 30/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 23:49 - 29/01/2019 Salı
Yeni Şafak
3. Ulusal Antarktika Bilim Seferine katılan Türk ekip yola çıktı.
3. Ulusal Antarktika Bilim Seferine katılan Türk ekip yola çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinesinde gerçekleştirilecek 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferine katılan Türk ekip yola çıktı. Ekibi, Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal uğurladı.


Türk Antarktika Bilim Seferi Lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy üçüncü kez çıkacakları sefere hazır olduklarını belirtti. Ekipte, 17 Türk araştırmacının bulunduğu bilgisini veren Özsoy, şunları kaydetti: “Sefer gerçekten meşakkatli olacak. Toplamda 13 bilimsel proje ile beraber gidiyoruz. Bu 13 projeyi icra edeceğimiz gibi beraberinde Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kuracağı 2 istasyondan veri aktarımı sağlanacak. Harita Genel Müdürlüğünden bir katılımcısıyla beraber geçici üssü kuracağımız yerde, topoğrafya ve haritalama çalışacağız. Deniz Kuvvetleri Komutanlığından bir katılımcımız var. Tüm dünya ülkelerinin önem verdiği deniz haritası çalışması yapılacak. Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisinden ekibimiz var. Türkiye’nin de taraf olduğu Madrid protokolü çerçevesinde araştırmacıların aldığı örneklerin doğru ve usulüne göre alınmasıyla çalışmalar yapacak” Geçici Bilim Üssü oluşturulmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirileceği sefer kapsamında, Horseshoe Adası’nda Türk Bilim Kampı kurulacak. Antarktika Anlaşmalar Sistemi’nde “gözlemci” statüsünde bulunan Türkiye, bu seferle “danışman ülke” statüsüne geçme hedefine bir adım daha yaklaşacak. Ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kıtaya iki Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu kurulacak.

  • Penguenlerle dalacağım
  • Dünya dalış rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen de 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyetiyle “beyaz kıta”ya gitti. Ercümen, sefer kapsamında Antarktika’nın buzlu sularında dalış gerçekleştireceğini belirterek, “Benim yapacağım hep hesaplanabilir dalışlar olurken, burada bir anda penguenlerle balinalarla karşılaşabileceğim, sıcaklığın çok düşük olduğu bir ortama gidiyoruz. Dalışlarımla ülkemizi temsil edeceğim. Özellikle Erzurum’da soğuğa alışmayla ilgili çalışmalar yaptım. Çok heyecanlıyım” dedi.
#Antarktika
#Bilim Üssü
#Şahika Ercümen
5 yıl önce