Yerli yazılım kullanırsan bilgilerin çalınmaz

Talha Menteş
04:003/12/2018, Pazartesi
G: 3/12/2018, Pazartesi
Yeni Şafak
Murat Şentürk
Murat Şentürk

Şirketlerin sıkça kullandığı ‘ERP’ adıyla bilinen kurumsal kaynak yazılımları, Türk firmaların tüm mahremiyetini yabancılara teslim ediyor. Yüzlerce milyon dolarlık sektörde milli yazılımlar kullanılmazsa Türkiye çok büyük tehditlerle karşı karşıya kalacak.

Türkiye’de yerli ve milli yatırımlar tüm hızıyla sürerken, yabancı yazılımlar iş dünyası için büyük risk oluşturuyor. Özellikle veri güvenliğini tehdit eden yabancı menşeili yazılımlardan korunmak ise yerlilerini artırmakla mümkün olacak.

İş dünyasında kullanılan ve ‘ERP’ kısaltmasıyla bilinen kurumsal kaynak yazılımları, firmalara üretimden tüketime, alıcı bilgilerinden hangi bölgede ne kadar ürün satıldığına dair ayrıntılı otomasyon hizmeti sunuyor. Eğer bir Türk şirketi yabancı ERP kullanıyorsa, ürünlerine dair en mahrem bilgiler Türkiye’de yatırım yapacak olan yabancılara satılarak yatırımcıların bir kuruşunu bile boşa harcatmıyor. Milli olmayan yazılımların veri casusluğu, iş yavaşlatma ve yanlış raporlama riskleri de tüm ülke ekonomisini etkiliyor.

YERLİSİ 10’DA BİR FİYATINA

Uzmanlardan edinilen bilgilere göre, ERP yazılımları için yabancı şirketlere ödenen ücret yıllık 210 milyon dolardan fazla. Ülke ekonomisine yönelik büyük zararın önüne geçmek için şirketlerin yerli ERP yazılımı tercih etmeleri gerekiyor. Eğer şirketler yerli yazılım tercih ederse bu paranın ancak yüzde 10’u karşılığında aynı hizmeti daha güvenli bir şekilde alabilecek.

ERP konusunda ilk yerli yazılım sertifikasına sahip olan Matrix firması, hazırladığı ürünlerle Türk iş dünyasında bilgi güvenliğini sağlamayı hedefliyor. Herhangi bir programın üzerine yama yapılmadan yüzde 100 yerli yazılım olma özelliği taşıyan Matrix’in muadillerine göre kullanışlı bir program olduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şentürk, bilgi güvenliğinin önemine şu sözlerle dikkat çekiyor:

SUNUCUSU TÜRKİYE’DE

“Matrix ERP yazılımıyla bir işletmenin ihtiyacı olan tüm hareketleri tek bir ekranda yönetmesini sağlayarak örneklerinden ayrılan bir yazılımdır. Onun dışında Matrix’in yayınlandığı sunucular sadece Türkiye’de yer alıyor. Bulut üzerinden hizmet veriliyor ve yabancı hiçbir sunucu ulaşamıyor. Yabancı bir ERP yazılımı kullanıyorsanız özel bilgileriniz, tarifleriniz, müşterileriniz tüm mahremiyetiniz Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancılara satılarak size özel tarıfi olan ürünün aynısını ya da geliştirerek daha iyisini satışa sunuyor. Tüketim alışkanlıklarımızın tamamı deşifre olmuş durumda. IP takip edilerek bilgisayarınıza ürün reklamları gönderene kadar her şey takip altında. Cep telefonu ses dinlemesi yapıyor, bahsedilen ürün 10 dakika sonra reklam olarak önünüze geliyor.”

#Türkiye
#Murat Şentürk
#Matrix ERP