|

Unutarak yemek içmek orucu bozar mı? Diyanet açıklaması

Ramazan ayına günler müslüman alemi tarafından oruç ile ilgili oldukça fazla sorular geliyor. Ramazan ayının en önemli ibadetlerinden biri olan orucu unutarak yersek ve içersek bozmuş olur muyuz? İşte Diyanet'e göre sorunun cevabı sizlerle....

13:57 - 30/03/2022 Çarşamba
Güncelleme: 14:02 - 30/03/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
​Unutarak yemek içmek korucu bozar mı? Diyanet açıklaması
​Unutarak yemek içmek korucu bozar mı? Diyanet açıklaması

Ramazan ayına günler müslüman alemi tarafından oruç ile ilgili oldukça fazla sorular geliyor. Ramazan ayının en önemli ibadetlerinden biri olan orucu unutarak yersek ve içersek bozmuş olur muyuz? İşte haberimizin detayları sizlerle...

Unutarak yemek içmek orucu bozar mı?

  • Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.
  • Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

Orucu kasten bozmanın hükmü nedir?

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).

Unutarak yiyen kişiye oruçlu olduğunun hatırlatılması gerekir mi?

  • Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içen kişi, yaşlı, hasta, zayıf ve oruç tutmaya güç yetiremeyecek durumdaysa onu gören kişi oruçlu olduğunu hatırlatmamalı, aksi durumda hatırlatmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 238)

#Diyanet
#Ramazan
#Unutarak yemek yemek orucu bozar mı?
#İftar
#Sahur
2 yıl önce